Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε επίσης μέγα λάθος του πρωθυπουργού την παροχή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία και ανέφερε πως δεν έχουμε λόγο να εμπλακούμε στην πολεμική αντιπαράθεση. Τόνισε ότι δεν πρέπει να είμαστε ουδέτεροι αλλά όχι να στείλουμε στρατιωτικό υλικό. Μάλιστα έθεσε ως παράδειγμα και την Τουρκία που κρατά στάση ουδετερότητας.
Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά του πρωθυπουργού που δεν ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για την αποστολή του πολεμικού υλικού στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας πως έπρεπε να πάρει μια στοιχειώδη γνώμη, ενώ έκανε λόγο για πρωτοφανή «βοναπαρτισμό» από τον κ. Μητσοτάκη.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχτηκε πως ποτέ η Ρωσία δεν ήταν σύμμαχος της Ελλάδας, θυμίζοντας πως ο ίδιος ως πρωθυπουργός συναντήθηκε πέντε φορές με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. «Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα παραδοσιακά να αποτελεί γέφυρα διαλόγου. Αν γίνει σαν τις υπόλοιπες χώρες του ΝΑΤΟ τότε θα χάσει αυτή της την ιδιαιτερότητα».
Τόνισε επίσης πως πρόκειται για μια εισβολή σε ευρωπαϊκή χώρα που έχει δραματικό χαρακτήρα, καθώς, όπως είπε, έγινε από μια πυρηνική δύναμη που παίζει σημαντικό ρόλο στις γεωπολιτικές παγκόσμιες εξελίξεις, που είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Επιλέγει μια ωμή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ένα αιματοκύλισμα και κανείς δεν ξέρει ποιος είναι ο απώτερος στόχος», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ εξέφρασε “μεγάλη αγωνία” για τους Έλληνες ομογενείς.
“Μετά την 24η Φλεβάρη είναι σε έναν διαφορετικό κόσμο ανεξάρτητα ποια θα είναι η έκβασή του. Ξυπνήσαμε σ’ έναν κόσμο ξανά διπολικό και σ’ ένα κόσμο που θα βλέπουμε ένα σκληρό, ψυχρό πόλεμο”, τόνισε, εκφράζοντας την άποψη ότι από την “άλλη πλευρά” δε θα είναι μόνο η Ρωσία αλλά η Κίνα και ενδεχομένως η Ινδία, εκτιμώντας πως υπάρχει μια “μετατόπιση της γεωπολιτικής σκακιέρας” προς την Ανατολή”.
Ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε για μια ακόμη φορά της Συμφωνίας των Πρεσπών λέγοντας χαρακτηριστικά πως η κατάσταση για τη χώρα μας θα ήταν τώρα πολύ πιο δύσκολη αν δεν είχαμε έναν σύμμαχο στα βόρεια σύνορά μας.
Για τα ελληνοτουρκικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως Ελλάδα και Τουρκία θα πρέπει να έχουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, χωρίς αυταπάτες, με σαφείς «κόκκινες» γραμμές. «Δεν τρέφω αυταπάτες για λύση στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας με τον Ερντογάν», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ σημείωσε πως είναι αδιανόητο να συζητάμε για αποστρατικοποίηση νησιών όταν απέναντι, στα τουρκικά παράλια υπάρχει η στρατιά του Αιγαίου των Τούρκων. «Δεν μπορούμε να μπούμε σε καμία συζήτηση για γκρίζες ζώνες. Όσο χάνουμε χρόνο τόσο οι συνθήκες θα είναι εις βάρος μας. Ποτέ οι συνθήκες δεν θα είναι κατάλληλες για διάλογο με την Τουρκία, όμως πρέπει να πάρουμε την απόφαση και να συζητήσουμε».
Αναφορικά με τα εξοπλιστικά και την κριτική που δέχτηκε ότι δεν υπερψήφισε τα εξοπλιστικά προγράμματα των έξι επιπλέον Rafale, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως καταψηφίστηκαν επιλογές που θα επιβαρύνουν τα δημοσιονομικά της χώρας και θα καταψηφίζουμε όπου υπάρχουν υπερβάσεις, ενώ αναφορικά με τη φράση του Γιώργου Τσίπρα ότι «δεν είναι αυτοσκοπός η άμυνας της χώρας», ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως «η άμυνα της χώρας είναι αυτοσκοπός».
Ερωτηθείς αν «ανήκομεν εις την Δύσιν», ο κ. Τσίπρας τόνισε πως σαφέστατα είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. όμως «η Ελλάδα είναι οικουμενική και είναι και στην ανατολή και στη δύση και στο βορρά και στο νότο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr