Αναλυτικά όσα είπε:
«Καταρχάς, κύριε συνάδελφε, να υπερθεματίσω σε όσα είπατε για την Ουκρανία. Είναι προφανές ότι έχουμε μια παράνομη εισβολή.
Είναι απολύτως προφανές ότι όλος ο ελληνικός λαός είναι με το πλευρό της Ουκρανίας και των αγωνιστών για την ανεξαρτησία της χώρας τους.
Η ιστορία της Ελλάδος και τα αισθήματα των Ελλήνων διαχρονικά υπέρ των αγωνιστών για την ανεξαρτησία και την ελευθερία τους επιβάλλουν όπως η Ελλάδα και σε αυτή την περίπτωση να είναι με το μέρος του αμυνόμενου και όχι με το μέρος του εισβολέα.
Εδώ δεν χωράνε ούτε προσπάθειες διπλωματικές, ούτε προσπάθειες κάποιων να ωραιοποιήσουν ή να σταθούν στη μέση. Ή είσαι με τον εισβολέα και τον κατακτητή ή είσαι με τον αμυνόμενο. Δεν υπάρχει εδώ πέρα άλλη γραμμή.
Και η Κυβέρνηση της Ελλάδας έχει ξεκαθαρίσει με όλους τους δυνατούς τρόπους ότι είμαστε με τον αμυνόμενο, με αυτόν που μάχεται για την ανεξαρτησία και την ελευθερία της χώρας του.
Έρχομαι στην ερώτηση που θέσατε. Τη διαβάζω: «η αιφνιδιαστική αντικατάσταση του κυρίου Γιάννη Χατζηθεοδοσίου ως Προέδρου της ΚΕΕΕ προκαλεί έκπληξη και ερωτηματικά. Και αυτό γιατί είναι απολύτως αναιτιολόγητη.
Για ποιους λόγους έγινε η αντικατάσταση του κυρίου Χατζηθεοδοσίου; Τι δεν «άρεσε» από την δράση του κυρίου Χατζηθεοδοσίου και ο επικεφαλής του επιμελητηριακού φορέα πρέπει να ευθυγραμμίζεται πειθήνια στις κυβερνητικές πολιτικές για να μην κινδυνεύει με αντικατάσταση;»
Ακούστε, κύριοι συνάδελφοι, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) όπως και τα Επιμελητήρια είναι ανεξάρτητοι οργανισμοί, αυτοδιοικούμενοι.
Αυτός δεν είναι λόγος όπως είπατε πριν για να υπεκφύγω ή να κρυφτώ. Είναι έτσι από τη φύση τους. Αλίμονο αν ο εκάστοτε Υπουργός αποφάσιζε ποιος θα είναι ή δεν θα είναι Πρόεδρος.
Η ΚΕΕΕ έχει εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας και ναι, κύριε συνάδελφε, έχει δημοκρατικές διαδικασίες. Πλειοψηφίες και μειοψηφίες.
Η πλειοψηφία λοιπόν του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΕΕ αποφάσισε την αντικατάσταση του κυρίου Χατζηθεοδοσίου με τον κύριο Μασούτη.
Δεν έχω καταλάβει πως ακριβώς πιστεύετε ότι ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα μπορούσε να έχει οποιαδήποτε εμπλοκή για να εμποδίσει ή να επιτρέψει την απόφαση μιας πλειοψηφίας ενός οργάνου; Και αν θα είχα οποιαδήποτε νομιμοποιητική βάση για να εισέλθω σε αυτό.
Τέλος, θα μου επιτρέψετε να πω και το εξής: Πρώτον, είχα και εξακολουθώ να έχω εξαιρετικά καλή συνεργασία με τον κύριο Χατζηθεοδοσίου με την άλλη του ιδιότητα, του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας.
Πρέπει να σας πω ότι όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας όπως με όλους τους Προέδρους των Επιμελητηρίων, έτσι και με τον κύριο Χατζηθεοδοσίου είχα εξαιρετικά καλή συνεργασία.
Ως Πρόεδρος δε της ΚΕΕΕ με τίμησε και με δημόσια εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια της ΔΕΘ φέτος. Άρα, εγώ προσωπικά δεν έχω τίποτα εναντίον του κυρίου Χατζηθεοδοσίου και δεν ξέρω γιατί γράφετε αυτό το πράγμα στην ερώτησή σας. Είχα πάντα πολύ καλή συνεργασία.
Το ίδιο καλή συνεργασία είχα πάντα και με τον κύριο Μασούτη, τον διάδοχο του στην προεδρία της ΚΕΕΕ. Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΕΕ να εκλέξει νέο Πρόεδρο είναι δική τους απόφαση χωρίς καμία εμπλοκή της Κυβερνήσεως».
Δευτερολογία
«Ίσως δεν έγινα κατανοητός. Εγώ, κύριε συνάδελφε, έχω τον έλεγχο νομιμότητας των Επιμελητηρίων. Δηλαδή αν μου γίνει καταγγελία, μπορώ να ελέγξω αν τηρήθηκε ή όχι η κείμενη νομοθεσία. Δεν μπορώ να παρέμβω και να πω, ποιον συμπαθώ περισσότερο ή ποιον συμπαθώ λιγότερο.
Σε αυτό υπάρχει μια μεγάλη παρεξήγηση. Επίσης, να σας πω, επειδή μου είπατε για τις ημερομηνίες που έπλεξα το εγκώμιο και εγώ και ο κύριος Σταϊκούρας του κυρίου Χατζηθεοδοσίου, μα μόλις προ ενός λεπτού σας είπα ότι έχω εξαιρετική συνεργασία μαζί του και μάλιστα στη Θεσσαλονίκη με τίμησε και με μία πολύ μεγάλη διάκριση ο κύριος Χατζηθεοδοσίου ως Πρόεδρος της ΚΕΕΕ. Άρα, είναι απολύτως προφανές ότι δεν έχω κανένα προσωπικό ζήτημα με τον κύριο Χατζηθεοδοσίου.
Χρησιμοποιήσατε μία λέξη λίγο βαριά: την πραξικοπηματική του αντικατάσταση. Με συγχωρείτε, κάποια μέλη ενός Διοικητικού Συμβουλίου, εάν αποφασίσουν να αλλάξουν άποψη και ψήφο και τηρώντας το καταστατικό του Οργανισμού του, του οποιουδήποτε, προχωρήσουν μέσα από μία δημοκρατική διαδικασία σε μία άποψη, αυτό είναι πραξικόπημα;
Τότε να καταργήσουμε τις δημοκρατικές διαδικασίες και άμα εκλέγεσαι μία φορά, να εκλέγεσαι για πάντα. Προφανώς και αυτό που λέτε δεν ισχύει.
Για τα υπόλοιπα που είπατε, ο κύριος Μπρατάκος είχε εκλεγεί Πρόεδρος του ΕΒΕΑ μετά από την εκδημία του αειμνήστου Κωνσταντίνου Μίχαλου. Εξελέγη επίσης με δημοκρατική διαδικασία μέσα από τη ψηφοφορία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ, όπως προβλέπεται. Αυτοί που τον ψήφισαν, την ώρα που τον ψήφισαν κύριε Λοβέρδο, εγνώριζαν ότι ήταν Γενικός Διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας.
Αλλά και πριν ακόμα φτάσει να εκλεγεί Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, όσο ζούσε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μίχαλος, είχε εκλεγεί με σταυρό στους πρώτους στο ΕΒΕΑ από τους ψηφοφόρους, από το εκλογικό Σώμα του ΕΒΕΑ, οι οποίοι επίσης γνώριζαν - σε εκείνες εκλογές δεν ήταν Γενικός Διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας, αλλά δεξί χέρι του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας - και την κομματική του προτίμηση. Τίποτα από αυτά δεν είναι κρυφό. Άρα, δεν καταλαβαίνω εις τι έγκειται το πραξικόπημα;
Σε όλα τα άλλα τα οποία λέτε, απαγορεύεται στην Ελλάδα με κάποιο νόμο, οπότε καταγγέλλετε σε εμένα γιατί δεν έκανα καλά τη δουλειά μου, να συναντιούνται άνθρωποι, να συνομιλούν, να ανταλλάσσουν mail, να σκέφτονται αν θέλουν να αλλάξουν τη ψήφο τους; Δηλαδή, τι θέλετε να κάνει ο Υπουργός; Να κυνηγάει και να λέει, ποιος συναντήθηκε, σε ποιο γραφείο και τι είπε; Φαντάζομαι αυτά είναι για άλλα καθεστώτα και όχι για αυτά που αρέσουν σε εμένα και σε εσάς.
Άρα, για να το κλείσουμε, από την Κυβέρνηση και από εμένα προσωπικά μόνο καλά λόγια θα ακούσετε για τον κύριο Χατζηθεοδοσίου. Δεν έχω κανένα πρόβλημα μαζί του. Έχω πολύ καλή συνεργασία μαζί του.
Όπως επίσης σας λέω το ίδιο για τον κύριο Μασούτη, τον διάδοχό του. Γιατί και με τους δύο είχα πολύ καλή συνεργασία όλο αυτό το διάστημα.
Το ότι η ΚΕΕΕ αποφάσισε με νόμιμη διαδικασία την αλλαγή του Προέδρου της, αυτό είναι θέμα που αφορά την ΚΕΕΕ. Αν υπάρχει ζήτημα ελέγχου νομιμότητας που θα εντασσόταν στη δική μου αρμοδιότητα, σας διαβεβαιώ ότι πλην της ερωτήσεώς σας κανένας, ούτε ο κύριος Χατζηθεοδοσίου ο ίδιος, δεν έχει αμφισβητήσει το νόμιμο της διαδικασίας.
Εφόσον η διαδικασία, λοιπόν, είναι νόμιμη εγώ δεν έχω καμία περαιτέρω αρμοδιότητα να πω ποιον συμπαθώ περισσότερο και ποιον συμπαθώ λιγότερο. Είναι δικός τους λογαριασμός να εκλέγουν, κάθε εβδομάδα αν θέλουν, καινούργιο Πρόεδρο.
Δεν θα τους απαγορεύσουμε την εσωκομματική δημοκρατία στην ΚΕΕΕ επειδή μπορεί κάποιοι άλλοι να προτιμούσαν τον κύριο Χατζηθεοδοσίου από τον κύριο Μασούτη.
Εγώ, θέλω να το ξεκαθαρίσω, θέλω να έχω καλή σχέση με την ΚΕΕΕ, καλή σχέση με όποιον και αν είναι πρόεδρος της ΚΕΕΕ και όποιον αποφασίσει να έχει πρόεδρο η ΚΕΕΕ. Έχω καλή σχέση με όλα τα Επιμελητήρια και με τους Προέδρους αυτών και με τον κύριο Μασούτη και με τον κύριο Μπρατάκο και με τον κύριο Χατζηθεοδοσίου.
Για να μην φανεί ότι κοροϊδευόμαστε, προφανώς ο κύριος Μπρατάκος έχει μία κομματική προτίμηση την οποία έχω και εγώ. Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είμαι εκτός από Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Εδώ όμως με ρωτήσατε με την αρμοδιότητα του Υπουργού Ανάπτυξης και οι αρμοδιότητες του Υπουργού Ανάπτυξης είναι αυτές που σας είπα. Ευχαριστώ πολύ».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr