Στη συνάντηση συμμετείχαν η κυρία Έφη Αχτσιόγλου, Τομεάρχης Οικονομικών και ο κύριος Αλέξης Χαρίτσης Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Από πλευράς ΕΣΕΕ, συμμετείχαν οι Αντιπρόεδροι κκ. Σταύρος Καφούνης και Θοδωρής Καπράλος.
Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν η οξεία ενεργειακή κρίση και οι πληθωριστικές πιέσεις που πλήττουν τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, εξελίξεις που επιφέρουν νέα όξυνση των αντιθέσεων ανάμεσα στους ισχυρούς και τους ευάλωτους της αγοράς, οι οποίοι έχουν ήδη τεθεί σε μειονεκτική θέση ύστερα από τη δεκαετή οικονομική κρίση και δύο χρόνια πανδημίας.
Από την ΕΣΕΕ επισημάνθηκε επίσης η ανάγκη ενίσχυσης των χρηματοδοτικών εργαλείων προς τις ΜμΕ του Εμπορίου προκειμένου να μην καθυστερήσουν στο ψηφιακό μετασχηματισμό και την «πράσινη» μετάβαση, πεδία στα οποία θα κριθεί τα αμέσως επόμενα χρόνια η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας.
Κατά τη συνάντησή του με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), κάνοντας λόγο για «τραγική εικόνα» στην αγορά και τα καταστήματα, με αφορμή τις συναντήσεις και τις συζητήσεις που έχει πραγματοποιήσει το τελευταίο διάστημα στις περιοδείες του σε γειτονιές και εμπορικούς δρόμους τόσο της Αθήνας όσο και της περιφέρειας.
«Η εικόνα του κόσμου του εμπορίου είναι αυτή που βλέπω όταν πηγαίνω στις γειτονιές, ανθρώπους που ζουν με αγωνία αν θα επιβιώσει η επιχείρησή τους», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας πως πλέον τίθεται «σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης».
Πρόσθεσε πως «είναι θέμα επιλογής» η στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας, παραθέτοντας εκ νέου τη δέσμη προτάσεων που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Συγκεκριμένα ζήτησε:
- Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα,
- μείωση του ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα και καταναλωτικά προϊόντα,
- αύξηση του κατώτατου μισθού «καθώς και το τελευταίο ευρώ που θα πάρει ο μισθωτός θα πάει στην αγορά και τις επιχειρήσεις»
- Ρύθμιση και διαγραφή μέρους, όχι όλου, του πανδημικού χρέους «με έναν σχεδιασμό που θα είναι επωφελής και δημοσιονομικά, διότι ξέρετε ότι ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος»,
- Μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση «όπως είχαμε από την αρχή διατυπώσει στην πρότασή μας», θέτοντας όμως θέμα διαφορετικών κριτηρίων από αυτά που έθεσε η κυβέρνηση, καθώς όπως είπε «θέλω να είμαι ειλικρινής, έχουμε δει και περιπτώσεις με επιχειρηματίες που έχουν ευνοηθεί και κάποιοι άλλοι που κλείνουν τα μαγαζιά τους».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr