Διαφωνίες για τον όρκο
Τον ίδιο όρκο «στο όνομα του παντοδύναμου Θεού και του μόνο αυτού προφήτη που είναι ο Μωάμεθ» έδωσαν και οι μουσουλμάνοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μαντατζή (Ξάνθης) και Αχμέτ Χατζηοσμάν (Ροδόπης).
Οι βουλευτές της Αριστεράς πλην της Λιάνας Κανέλλη δεν έδωσαν θρησκευτικό όρκο, ενώ η γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα υπενθύμισε με γραπτή δήλωσή της προς το προεδρείο της Βουλής τη θέση του κόμματος για πλήρη κατοχύρωση του δικαιώματος της ανεξιθρησκείας και κατάργηση του θρησκευτικού όρκου, «όπου κι αν αυτός προβλέπεται».
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που εισήλθαν στην αίθουσα της Ολομέλειας μετά τη δοξολογία, κατέθεσαν στο προεδρείο του σώματος γραπτή πρόταση για αντικατάσταση του θρησκευτικού όρκου των βουλευτών από πολιτικό.
Υπέρ της αντικατάστασης του θρησκευτικού όρκου από διαβεβαίωση στο όνομα του λαού και του έθνους τάχθηκε και ο βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης.
Την πρώτη συνεδρίαση της νέας περιόδου κήρυξε ο προσωρινός πρόεδρος της Βουλής και Β' αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής Γ.Σούρλας.
Οι έδρες
Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Βουλής, που ανέγνωσε ο κ. Σούρλας γνωστοποίησε ότι επιλέγει την έδρα της Α' Θεσσαλονίκης (είχε εκλεγεί και στη Β' Πειραιώς), ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου την έδρα της Αχαΐας (είχε εκλεγεί και στην Α' Θεσσαλονίκης), η γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα την έδρα της Β' Αθηνών (είχε εκλεγεί και στην Α' Θεσσαλονίκης), και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης την έδρα της Α' Θεσσαλονίκης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε κατέλθει μόνο στο νομό Ηρακλείου.
Οι βουλευτές των κομμάτων κατέλαβαν τα έδρανα που παραδοσιακά κατείχαν, ενώ οι βουλευτές του ΛΑΟΣ κάθισαν αριστερά από αυτά της ΝΔ και πίσω από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Λίγο πριν από την ορκωμοσία οι «300» παρέλαβαν από ένα χαρτοφύλακα που περιείχε το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, την έκδοση της Βουλής «Ο Επιτάφιος του Περικλέους» και ενημερωτικά φυλλάδια για τους χώρους και τις υπηρεσίες του κοινοβουλίου.
Εκλογή προέδρου
Η εκλογή προέδρου του σώματος της Βουλής θα διεξαχθεί την Πέμπτη από την Ολομέλεια. Το αξίωμα αυτό διεκδικεί ο βουλευτής Καρδίτσας Δημήτρης Σιούφας, τον οποίο έχει ήδη προτείνει ο Κώστας Καραμανλής. Το απόγευμα της Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για τις πέντε θέσεις αντιπροέδρων της Βουλής, οι οποίες κατανέμονται στα τρία πρώτα κόμματα, ως εξής: ο πρώτος, δεύτερος και τρίτος αντιπρόεδρος θα ανήκει στο κυβερνών κόμμα (ΝΔ), ο τέταρτος στην αξιωματική αντιπολίτευση (ΠΑΣΟΚ) και ο πέμπτος στο ΚΚΕ.
Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου αρχίζει η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης τις οποίες θα αναγνώσει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Η συζήτηση που θα διεξαχθεί το Σάββατο και την Κυριακή θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής, με ψήφο εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr