Πάντως με βάση την απόφαση που λήφθηκε ομόφωνα, η εκλογή του νέου προέδρου θα γίνει στις 11 Νοεμβρίου. Θα έχει προηγηθεί η διήμερη συνδιάσκεψη στις 3 και 4 του ίδιου μήνα με θέμα την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, κατόπιν σχετικής εισήγησης πενταμελούς επιτροπής. Στις 6 και 7 Οκτωβρίου θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο για την ανάδειξη των υποψηφίων.
Συμφωνήθηκαν ακόμη τεχνικές λεπτομέρειες με στόχο την εκτόνωση της έντασης στο εσωτερικό του κόμματος και την καλύτερη προετοιμασία της Εθνικής Συνδιάσκεψη, όπως το να μην εμφανίζονται στελέχη των δύο αντίπαλων στρατοπέδων ταυτόχρονα στα τηλεοπτικά κανάλια.
Το όργανο αποφάσισε τον περιορισμό των εμφανίσεων των στελεχών στις τηλεοράσεις και παράλληλα τη διατήρηση του καταλόγου με το εκλογικό σώμα, ανοιχτού μέχρι και την ημέρα της κάλπης.
Η πρόταση για διενέργεια έκτακτου συνεδρίου απορρίφθηκε, διότι θα απαιτούνταν εκλογή αντιπροσώπων και έπειτα από δύο μήνες επανάληψη της ίδιας διαδικασίας για νέα εκλογή αντιπροσώπων που θα συμμετείχαν στο τακτικό συνέδριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί αρχές του χρόνου.
Οι κόντρες
Όπως σημειώνει Το Βήμα, οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιώργος Παπανδρέου και κ. Ευάγγελος Βενιζέλος συγκρούστηκαν εμμέσως και ευθέως, ενώ από τη διαδικασία και τη συζήτηση έμεινε ανοιχτό και το ενδεχόμενο μιας τρίτης υποψηφιότητας από την κυρία Αννα Διαμαντοπούλου.
Φραστικά επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ του Ευ.Βενιζέλου και των κ.κ. Στ.Τζουμάκα, Χρ.Πολυζωγόπουλου και Χρ.Παπουτσή. Ειδικότερα, την έντονη διαμαρτυρία του πρώτου, προκάλεσαν οι αναφορές του κ. Τζουμάκα σε συμφέροντα που προωθούν την υποψηφιοτητά του, οι δηλώσεις Πολυζωγόπουλου που μίλησε ακόμη και για αποστασία τύπου ΄65, αναφερόμενος στην υποψηφιότητα του πρώην υπουργού, αλλά και του Χρ.Παπουτσή που δήλωσε ότι δεν αντιλαμβάνεται γιατί πρέπει να αντιμετωπίζεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος ως αρχηγός, ενώ παραμένει απλό μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου.
Το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών προτάθηκε από την κυρία Βάσω Παπανδρέου στην αρχή της συνεδρίασης. Στην πολιτική της εισήγηση η κα Παπανδρέου αναφέρθηκε στην ανάγκη πολιτικής ανάλυσης της ήττας, λέγοντας ότι «το 2004 κουκουλώσαμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί και αυτό ήταν λάθος». Επίσης η άσκησε κριτική για τη χαοτική λειτουργία των οργάνων και τον συγκεντρωτισμό.
Η κ. Αννα Διαμαντοπούλου ήταν πολύ αιχμηρή κατά την παρέμβασή της τονίζοντας: «Τέρμα τα συναισθήματα, έχουμε σύγκρουση. Σας θυμίζω ότι το ΄96 που είχαμε μετωπική σύγκρουση οι δύο σημερινοί υποψήφιοι ήταν τρίτος πόλος και δεν πήραν θέση και αυτό βοήθησε την ενότητα». Προσέθεσε ότι απαιτείται πολιτική συζήτηση και σημείωσε: «Δεν πρέπει να βγαίνουμε τα μέλη του ΠΣ να υποστηρίζουμε πρόσωπα και να διαμορφώνουμε ρεύματα που δεν τα έχουμε καταλάβει. Μπορεί να προκύψει και τρίτη λύση».
Μία από τις καθοριστικές παρεμβάσεις ήλθε από τον κ. Π.Ευθυμίου, ο οποίος μίλησε για ιστορική συνεδρίαση και είπε ότι ευθύνες έχουν όλα τα μέλη του ΠΣ και όχι μόνο οι κ.κ. Παπανδρέου και Βενιζέλος, για τους οποίους είπε ότι χειρίστηκαν αδέξια την κατάσταση τις πρώτες ημέρες. Ο κ. Ευθυμίου τοποθετήθηκε και στη συζήτηση περί εξωθεσμικών παρεμβάσεων, σημειώνοντας ότι πρέπει να τελειώσει η αμφισβήτηση για το αν ο καθένας στο ΠΑΣΟΚ είναι αυτεξούσιος ή όχι και τονίζοντας ότι ό οποίος την τροφοδοτεί έχει ουσιαστικά επιλέξει τη διάσπαση και αυτή είναι η χειρότερη προίκα για όποιον πρόεδρο και αν εκλεγεί.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr