Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Σε ό,τι αφορά στο νέο σχέδιο νόμου, ο κ. Θεοχάρης επισήμανε ότι «αυτό το νομοσχέδιο στηρίζει πρώτιστα τον εργαζόμενο στον τουρισμό. «Παρά τις άνευ προηγουμένου αντιξοότητες που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε εξαιτίας της πανδημίας, δεν αφήσαμε τις μεταρρυθμίσεις στην άκρη. Αυτό το αποδεικνύουν: 1) Το 10ετες στρατηγικό πλάνο που ξεκινήσαμε από το 2019, 2) Η άτυπη διυπουργική επιτροπή που δημιουργήσαμε για τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, δύο προορισμούς παγκόσμιας εμβέλειας και 3) το παρόν νομοσχέδιο, το οποίο αποτελεί μια βαθιά καινοτομία».
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χάρης Θεοχάρης υπογράμμισε ότι «το νέο νομοσχέδιο εισάγει και προσδίδει νομική υπόσταση στο θεσμό των Οργανισμών Διαχείρισης και Ανάπτυξης Τουρισμού (DMMOs). Εισάγουμε την καινοτομία των DMMOs δίνοντας τα εργαλεία στην τοπική αυτοδιοίκηση να εφαρμόσει μακροπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξης. Οι ιδιώτες ενθαρρύνονται για συνέργειες με το δημόσιο, με τη δημιουργία θυλάκων (cluster) ώστε να συνεργαστούν ad hoc σε κοινές δράσεις, οι οποίες θα χρηματοδοτούνται κατά 51% από τον ιδιώτη και κατά 49% από το κράτος. Υπ' αυτό το πρίσμα, πρότυπα Τουριστικών Προορισμών Ολοκληρωμένης Διαχείρισης είναι η Σαντορίνη και η Μύκονος».
Ακολούθως ο κ. Θεοχάρης εξήγησε το πώς το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού θέτει σε σωστές θεσμικές βάσεις και σε αναπτυξιακή τροχιά την αξιοποίηση των ανά την Ελλάδα ιαματικών πηγών.
Σε σχέση με τις εντυπωσιακές επιδόσεις του Ελληνικού Τουρισμού το προηγούμενο διάστημα, ο κ. Χάρης Θεοχάρης τόνισε ότι «τoν Ιούλιο του 2019, όταν αναλάβαμε το Υπουργείο Τουρισμού, ήταν μια χρονιά καμπής μετά τη χρονιά-ρεκόρ του 2018. Τα στοιχεία φανέρωναν σημάδια κόπωσης και απουσίας στρατηγικού σχεδιασμού. Χαρακτηριστικά, το ΙΝΣΕΤΕ περίμενε 1 δισ. ευρώ λιγότερα έσοδα από το 2019. Ωστόσο, με άμεσες ενέργειες καταφέραμε το ακατόρθωτο: Να είναι το 2019 χρονιά ρεκόρ. Το 2020 ήταν χρονιά προσαρμογής και παρόλ' αυτά, το WTTC μας βράβευσε ως την καλύτερη χώρα στη διαχείριση του Τουρισμού εν μέσω πανδημίας.
Το 2021 με σειρά πρωτοβουλιών- με πρώτη και σημαντικότερη την πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το Πράσινο Πιστοποιητικό- η Ελλάδα μπήκε μπροστά σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην προσπάθεια για την ανάκτηση του χαμένου εδάφους. Το πιστοποιεί το γεγονός ότι η Ευρώπη, χάρις την Ελλάδα, ήταν η πρώτη ήπειρος παγκοσμίως στην ανάκαμψη του Τουρισμού.
«Ως προς τα έσοδα του κλάδου, κατά τις δικές μου εκτιμήσεις, θα ξεπεράσουμε τα 10 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2021. Αναλογιστείτε τι σημαίνουν έσοδα 10 δισ. ευρώ από τον Ελληνικό Τουρισμό πχ για τον οδηγό ταξί στην Ρόδο, για τον εστιάτορα στις Κυκλάδες, για τον παραγωγό στην Κρήτη, για τον εργαζόμενο στην Χαλκιδική, για τον ξεναγό στην Κέρκυρα».
Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις της αντιπολίτευσης και με την ανασκευή άστοχων επικρίσεων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας ανέλυσε το ζήτημα του Ναυαγίου στη Ζάκυνθο, καθώς και τις ενέργειες της κυβέρνησης προκειμένου να καταστήσει το εν λόγω σύγχρονο μνημείο ασφαλές και επισκέψιμο. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χάρης Θεοχάρης «σήμερα στο Ναυάγιο τίθεται ζήτημα ασφαλείας των επισκεπτών. Έχουμε ήδη 5 θανάτους, οι 3 από αυτούς επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα, όπως πιστοποιούν τα έγγραφα τα οποία καταθέτω, το Ναυάγιο είναι κλειστό, δεν πρέπει να το βλέπει κανείς και όσοι το προσεγγίζουν, το κάνουν παρανόμως. Σε περίπτωση πυρκαγιάς θα μπορούσε να συμβεί ένα νέο Μάτι. Η εικόνα του Ναυαγίου είναι τραγική. Σκουπίδια και ασυδοσία παντού, αισχροκέρδεια και παραεμπόριο, ενώ η σύγχυση με την ιδιωτική περιουσία προβάλλεται σκόπιμα. Υπάρχει σχέδιο, ώστε όσοι θέλουν να νέμονται το Ναυάγιο χάριν των δικών τους ιδιωτικών συμφερόντων, να μην αφήσουν το δημόσιο να το διασώσει. Και βρίσκουν, δυστυχώς, χρήσιμους ηλιθίους, ακόμη και εδώ στην αίθουσα του Κοινοβουλίου οι οποίοι τους αβαντάρουν. Σταματήστε κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης να παίζετε το παιχνίδι τους.
Η σημασία του Ναυαγίου ως μνημείου είναι αδιαμφισβήτητη. Είναι ο δεύτερος πιο φωτογραφημένος προορισμός στη χώρα μας. Κάθε χρόνο κάνουμε εξώδικα σε εταιρείες Τουρκικών συμφερόντων που διαφημίζουν την Τουρκία με φωτογραφία του Ναυαγίου. Μία κορεατική τηλεοπτική σειρά γυρίστηκε εκεί και από τότε, επί πολλά χρόνια τώρα, χιλιάδες Κορεάτες επισκέπτονται τη Ζάκυνθο. Τόσο σημαντικό είναι το Ναυάγιο για το νησί και για τη χώρα. Εμείς, με την τροπολογία που φέρνουμε, σώζουμε το Ναυάγιο, σώζουμε την τουριστική οικονομία, σώζουμε τους τουρίστες. Μετά από όλα όσα σας ανέφερα, εάν δεν ψηφίσετε την τροπολογία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι θα είστε υπόλογοι απέναντι στην ιστορία, την κοινωνία της Ζακύνθου, αλλά και την την ευρύτερη τουριστική βιομηχανία».