Πρόκειται για το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών, ένα έργο που θα οδηγήσει στον μετασχηματισμό της Δημόσιας Διοίκησης, καθώς θα αποτυπώνονται βήμα προς βήμα όλες οι διαδικασίες του Ελληνικού Δημοσίου, τα απαραίτητα δικαιολογητικά, το πότε αυτά δίνονται ψηφιακά ή φυσικά και πού.
Το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών έχει ως αποστολή να καταγράφει και να προτυποποιεί όλες τις διοικητικές διαδικασίες του Δημοσίου Τομέα, είτε αυτές είναι φυσικές, είτε ψηφιακές. Θα είναι δημόσια προσβάσιμο σε όλους, ώστε τόσο οι πολίτες όσο και οι δημόσιοι υπάλληλοι, θα βρίσκουν εύκολα και γρήγορα το σύνολο των δικαιολογητικών και ενεργειών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση οποιαδήποτε διοικητικής διαδικασίας. Με τον τρόπο αυτό, μειώνεται δραστικά η γραφειοκρατία που προκύπτει από τον διαφορετικό τρόπο που εφαρμόζουν την ίδια διαδικασία οι διάφορες υπηρεσίες, χωρίς να είναι πλέον αναγκαίες ερμηνείες ή εγκύκλιοι.
Σε πιλοτική λειτουργία το α' εξάμηνο του 2022
Μέχρι σήμερα, στο Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών έχουν ενσωματωθεί 1.036 διαδικασίες. Στόχος είναι το να τεθεί σε πιλοτική λειτουργία μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022, έχοντας ως τότε διπλασιάσει τον συνολικό αριθμό των δημοσιευμένων διαδικασιών.
Το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών αποτελεί, μαζί με το Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης Διαδικασιών και το Παρατηρητήριο Γραφειοκρατίας, την Εθνική Πολιτική Διοικητικών Διαδικασιών, μια συνεκτική δημόσια πολιτική για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους που στοχεύει στη διαφάνεια, στην οικονομική ανάπτυξη και στην αποτελεσματικότερη και φιλικότερη εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων.
Στην ειδική ενημερωτική ημερίδα συμμετείχε και το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET), ο εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που έχει αναλάβει την υλοποίηση του πληροφορικού συστήματος του έργου.
Δηλώσεις
Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε: «Το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών είναι για εμάς χωρίς υπερβολή ένα project στρατηγικής σημασίας. Το Δημόσιο θα καταγράψει για πρώτη φορά τις διαδικασίες του και θα το κάνει μέσα από εσάς. Είναι ένα τεράστιο έργο, αφού θα καταγράψει πόσες είναι οι διοικητικές διαδικασίες, ποιες είναι, πότε αλλάζουν, ποιος δεν τις τηρεί, γιατί δεν τις τηρεί. Το ΕΔΥΤΕ παίζει ένα τεράστιο ρόλο και θέλω να ευχαριστήσω τον Διευθύνοντα Σύμβουλο που είναι εδώ. Οι διαδικασίες και η απλούστευσή τους μέσω της ψηφιοποίησης είναι το μεγάλο ζητούμενο της εποχής μας. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει χωρίς τους βασικούς πυλώνες, που είναι το ανθρώπινο δυναμικό – που είστε εσείς. Και είναι κάτι το οποίο όχι απλώς θέλουμε να συμμετέχετε, όχι απλώς σας ζητάμε να μας βοηθήσετε στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, αλλά θέλω να το πιστέψετε γιατί είναι πραγματικά κάτι πάρα πολύ μεγάλο».
Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για θέματα απλούστευσης διαδικασιών, Γιώργος Γεωργαντάς, σημείωσε: «Με το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών, καταγράφουμε σε ένα σημείο, κάθε διαδικασία που απαιτείται για οποιαδήποτε αλληλεπίδραση πολίτη-Δημοσίου. Δίνουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους με το Δημόσιο ευκολότερα και αμεσότερα, χωρίς να ταλαιπωρούνται αναζητώντας τι πρέπει να κάνουν και χωρίς να αντιμετωπίζουν διαφορετική ερμηνεία από μια υπηρεσία σε μια άλλη ή ακόμη και από έναν υπάλληλο σε έναν άλλον. Ταυτόχρονα, το Μητρώο αποτελεί εργαλείο για τα στελέχη του Δημοσίου, καθώς έχοντας στη διάθεσή τους όλες τις αναγκαίες πληροφορίες και κατευθύνσεις, διευκολύνονται σημαντικά, αυξάνοντας παράλληλα την παραγωγικότητα τους. Με το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών και τις παράλληλες απλουστεύσεις, καταπολεμάμε τη γραφειοκρατία και εξοικονομούμε χρόνο και κόπο για την καθημερινότητα κάθε Έλληνα.».
Ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος υπογράμμισε: «Σήμερα παρουσιάσαμε στους Υπηρεσιακούς Γραμματείς των Υπουργείων, τη θεσμική δηλαδή μνήμη της Διοίκησης, το νέο Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών, το οποίο αποτελεί πυλώνα για μια νέα συνεκτική εθνική πολιτική διαδικασιών. Το ΕΜΔ έχει ως στόχο να καταγράψει όλες τις διαδικασίες του Δημοσίου σε ένα σημείο προσφέροντας διαφάνεια και πληροφόρηση σε πολίτες και επιχειρήσεις, καθώς και διευκόλυνση στους δημοσίους υπαλλήλους στην καθημερινή τους εργασία. Είναι ένα κομβικής σημασίας έργο για το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αφού για πρώτη φορά το Κράτος θα αποκτήσει ένα αποθετήριο διαδικασιών μειώνοντας τόσο το διοικητικό βάρος που προκύπτει από την προσπάθεια κατανόησης ενός πολύπλοκου νομοθετικού πλαισίου, όσο και τη γραφειοκρατία που προκύπτει από τη μη τυποποίηση των διοικητικών διαδικασιών».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr