Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά, που ως Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντά τον Βλ. Πούτιν και βέβαια, στην εκπνοή του έτους Ελλάδα στη Ρωσία που είναι το 2021, θα έχει την ευκαιρία να θέσει όλο το φάσμα των διμερών θεμάτων αλλά και της διεθνούς ατζέντας. Έτσι στην αιχμή αναμένεται να βρεθούν ζητήματα πολιτικής, εμπορικής, οικονομικής, πολιτιστικής και ανθρωπιστικής συνεργασίας, αλλά και τα όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μάλιστα, σύμφωνα με το ΑΠΕ΅- ΜΠΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Ρώσος πρόεδρος πρόκειται να υιοθετήσουν Κοινό Πρόγραμμα Δράσεων για τα έτη 2022 - 24, το οποίο, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, θα προσδιορίσει τους βασικούς άξονες της διμερούς συνεργασίας για τα επόμενα χρόνια σε συνέχεια και της επιτυχημένης 13ης Συνεδρίασης της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδος - Ρωσίας.
Σε σχέση με τα εθνικά θέματα αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα προσβλέπει στη Ρωσία που έχει ήδη τοποθετηθεί θετικά για το Αιγαίο ενώ διατηρεί για το Κυπριακό ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πρόσφατη άλλωστε είναι, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, η τοποθέτηση του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, όταν κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα εν μέσω όξυνσης της τουρκικής επιθετικότητας τον Οκτώβριο του 2020 είχε υπογραμμίσει ότι τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με διαπραγματεύσεις και διάλογο και με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, στο Μέγαρο Μαξίμου παρατηρούν, εξάλλου, πως το Κρεμλίνο διατηρεί σταθερή θέση και στο Κυπριακό, όπου στηρίζει μία λύση βασισμένη σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία χωρίς ξένα στρατεύματα και εγγυήσεις . Μάλιστα τον περασμένο Ιούνιο είχε ταχθεί κατά οποιασδήποτε αλλαγής καθεστώτος των Βαρωσιών, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες «τυχόν μονομερείς ενέργειες, που έρχονται σε αντίθεση με τις προηγούμενες εγκριθείσες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και δημιουργούν δυσκολίες για την επανάληψη της διαπραγματευτικής διαδικασίας».
Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν πως το σημερινό τετ α τετ έπεται της συνάντησης, που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρώσο ομόλογο του, Μιχαήλ Μισούστιν στο Μέγαρο Μαξίμου στις 24 Ιανουαρίου. Τότε είχαν συζητηθεί θέματα ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας, καθώς και της επανενεργοποίησης της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδος - Ρωσίας.
Προ ολίγων ημερών, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο Υπουργός Μεταφορών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βιτάλι Σαβέλιεφ, οι οποίοι και συμπροεδρεύουν στη Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή συναντήθηκαν στη Μόσχα και υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας, που περιλαμβάνει σειρά συμφωνιών στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, των μεταφορών, του πολιτισμού, της φορολογικής συνεργασίας κ.α.
Υπενθυμίζεται πως ελέω της πανδημίας η προγραμματισμένη για τις 25 Μαρτίου του 2021 συνάντηση των δύο ηγετών στην Αθήνα στο πλαίσιο της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση είχε ακυρωθεί. Οι δύο άνδρες είχαν, εξάλλου, συναντηθεί το 2016 στην Αθήνα όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ενέργεια
Πάντως ήδη με τον πρόεδρο της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ συναντήθηκε την Τρίτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ένεργειας, Κώστας Σκρέκας με αιχμή τα θέματα ενέργειας. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αγία Πετρούπολη, οι δύο πλευρές εξέτασαν την κατάσταση και τις προοπτικές της συνεργασίας τους στον ενεργειακό τομέα, εστιάζοντας στις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Gazprom, κατά τη διάρκεια της συνάντησης επισημάνθηκε ότι η ρωσική εταιρεία εξήγαγε περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ελλάδα το πρώτο εντεκάμηνο του 2021.
Το ποσό αυτό αποτελεί ρεκόρ για περίοδο έντεκα μηνών και είναι μεγαλύτερο από το σύνολο των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου στην Ελλάδα για το σύνολο του 2020.
Θυμίζουμε πως η επίσκεψη Σκρέκα στη Ρωσία αποτελεί προπομπό του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Σότσι, όπου την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου, θα συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Σε αυτή τη συνάντηση αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις και σχετικά με το ελληνικό αίτημα για αλλαγή της φόρμουλας τιμολόγησης του εισαγόμενου φυσικού αερίου, ώστε να περιοριστεί το ποσοστό που καθορίζεται από τις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου (TTF) και να ενισχυθεί το ποσοστό που καθορίζεται βάσει της τιμής του πετρελαίου (oil indexed). Ένα αίτημα που έχει σκοπό φυσικά την προμήθεια φτηνότερου φυσικού αερίου, γεγονός ιδιαίτερα κομβικό για τη χώρα μας, με δεδομένη τη διεθνή ενεργειακή κρίση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr