Αναλυτικά όσα αναφέρει ο κ. Τσίπρας:
H 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, υπενθυμίζει εμφατικά την υποχρέωσή μας να δημιουργήσουμε μια κοινωνία ισοτιμίας, συμπερίληψης και χειραφέτησης χωρίς αποκλεισμούς για τους ανάπηρους συμπολίτες μας.
Απαιτείται να δουλέψουμε ο ένας δίπλα στον άλλο για να γεφυρώσουμε τις αποστάσεις και να καταπολεμήσουμε τις ανισότητες. Αυτή η μέρα δεν πρέπει να είναι παρά μια από τις 365 μέρες του χρόνου με δράσεις για την άρση κάθε εμποδίου.
Η πανδημία πλήττει συνολικά τον ελληνικό λαό, όμως οι ανάπηροι συμπολίτες μας βρέθηκαν στο περιθώριο από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, παρόλο που αποτελούν μέρος της ομάδας υψηλού κινδύνου. Τα μέτρα που λήφθηκαν καθορίστηκαν βάσει της κανονικότητας. Τα ζητήματα της καταπίεσης και της κοινωνικής περιθωριοποίησης που βιώνουν τα ανάπηρα άτομα, οι χρόνιοι ασθενείς και οι οικογένειές τους οδήγησαν σε μεγαλύτερες διακρίσεις.
Με τις θέσεις μας για τα δικαιώματα των αναπήρων επιχειρούμε την άρση των θεσμοποιημένων αντιλήψεων και πρακτικών της κοινωνίας. Με τις προτάσεις μας σκοπεύουμε να αλλάξουμε την καθημερινότητα του αναπήρου, να διασφαλίσουμε το μέλλον του, να αναθεωρήσουμε τον τρόπο πιστοποίησης και αποκατάστασης της βλάβης, να υλοποιήσουμε το σύνθημα του αναπηρικού κινήματος "τίποτα για εμάς χωρίς εμάς".
Υποστηρίζουμε πολιτικές όπως ο προσωπικός βοηθός ή φροντιστής, η αύξηση της δαπάνης των παροχών, οι ειδικές ενισχύσεις στην κυοφορούσα ανάπηρη γυναίκα και τη νέα μητέρα, το πάσο αναπήρου συνδεδεμένο με τον ηλεκτρονικό του φάκελο, η δωρεάν παράλληλη στήριξη μαθητών με αναπηρία σε μια συμπεριληπτική εκπαίδευση για όλους.
Οφείλουμε να ενισχύσουμε τις ανάπηρες και τους ανάπηρους πολίτες για να παράγουν και να απολαμβάνουν πολιτιστικά προϊόντα, να μπορούν να αθλούνται, να ταξιδεύουν, να κάνουν διακοπές σε κοινά προγράμματα με μη αναπήρους. Και παράλληλα να εξασφαλίσουμε την καθολική προσβασιμότητα στο φυσικό, δομημένο και ψηφιακό περιβάλλον και να αναμορφώσουμε τον τρόπο πιστοποίησης της αναπηρίας, ως συνέχεια και επέκταση της μεταρρύθμισης του ηλεκτρονικού φακέλου του 2018.
Η ανεξάρτητη διαβίωση, με πολλαπλασιασμό των Στεγών Υποστηριζόμενης και Αυτόνομης Διαβίωσης, η συμμετοχή των αναπήρων σε όλα τα όργανα λήψης αποφάσεων και η έμφαση στη δημιουργία κουλτούρας ισοτιμίας στον πληθυσμό, είναι αναπόσπαστα στοιχεία μιας ολιστικής πολιτικής για τα δικαιώματα των αναπήρων.
Καμία κοινωνία στην οποία οι Άνθρωποι με Αναπηρία δεν συμμετέχουν ισότιμα, δεν μπορεί να θεωρείται δίκαιη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr