‘Ετσι θα υπενθυμίσει ότι ήδη έχουν εγκριθεί να δοθούν παραπάνω από 600 εκατ. ευρώ για να συγκρατηθούν οι τιμές στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και να ενισχυθεί το επίδομα θέρμανσης ενώ θα αναμένεται να δώσει και το στίγμα για το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση στο επόμενο διάστημα σε σχέση με νέα μέτρα στήριξης.
Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα, που έχουν ανακοινωθεί ισχύουν για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, αφορούν όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας στη χαμηλή τάση, τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, ενώ το επίδομα θέρμανσης δίνεται φέτος με διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Πάντως στο οικονομικό επιτελείο η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και ο πληθωρισμός προκαλεί έντονη ανησυχία. Κύρια η προσοχή επικεντρώνεται στο πόσο θα επηρεαστεί η ανάκαμψη της οικονομίας καθώς η αποκλιμάκωση των τιμών μετατίθεται για το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022. Επίσης είναι άγνωστο το πόσο θα πάρει για να εξορθολογιστούν οι τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος. Ήδη, έχοντας μπει στο τελευταίο 10ήμερο του Νοεμβρίου, με τη μέση χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος σταθερά πάνω από τα 230 ευρώ/ MWh και χωρίς προοπτική υποχώρησης, ο σχεδιασμός της επιδότησης με 39 ευρώ/ μήνα είναι ξεπερασμένος.
Στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν πάντως να μη «σηκώσουν» προσδοκίες για νέες παροχές καθώς το έλλειμμα υπερβαίνει το 7% του ΑΕΠ για φέτος αν και βέβαια πολλές επιχειρήσεις και νοικοκυριά ήδη αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
«Για την ενεργειακή κρίση έχουμε λάβει μέτρα για το 2021 και το 2022, θα δούμε αν θα χρειαστεί κάτι ακόμη. Αν απαιτηθεί, θα αφορά το ίδιο μείγμα μέτρων» είπε ο Θόδωρος Σκυλακάκης στον ΑΝΤ1 την Κυριακή στους «Πρωινούς τύπους» δίνοντας το στίγμα.
Μάλιστα ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομιών, απαντώντας στο εάν θα δοθούν βοηθήματα τις προσεχείς εβδομάδες στους υγειονομικούς ή σε συνταξιούχους, όπως αναφέρεται σε διάφορα δημοσιεύματα, είπε ότι «το έλλειμμα του 2021 θα πλησιάσει, αλλά δεν θα ξεπεράσει ελπίζω το 10%. Με αυτό δεν μπορεί παρά να γίνουν μόνο τα απαραίτητα, μόνο κινήσεις ανάγκης μπορούμε να κάνουμε, μόνο μέτρα ανάγκης μπορούμε να πάρουμε».
Ο κ. Σκυλακάκης είπε πως υπάρχουν μια σειρά μέτρων για το 2022, όπως η άρση της εισφοράς αλληλεγγύης και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, για τα οποία είπε πως «στόχος μας είναι να μπορούν να επεκταθούν από το 2023, αλλά πρέπει να βρεθεί και ο δημοσιονομικός χώρος, κάτι που είναι συνάρτηση της ανάπτυξης».
Σχετικά με την αύξηση στον κατώτατο μισθό και την προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για αύξηση διπλάσια από τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ της χώρας, ο Αν. Υπ. Οικονομικών σημείωσε πως «η δέσμευση για διπλάσια αύξηση αφορά το ΑΕΠ. Αν έχει μειωθεί σημαντικά, δεν μπορείς να δώσεις διπλάσια αύξηση. Πρέπει να αυξηθεί από το προηγούμενο επίπεδο, για να δώσεις. Ότι λες, θέλει μια στοιχειώδη λογική και ερμηνεία. Αν πέσει το ΑΕΠ 30% και αυξηθεί 10% μετά, σημαίνει ότι μπορεί να δοθεί διπλάσια αύξηση.»
Παρά τις επίμονες ερωτήσεις, ο κ. Σκυλακάκης απέφυγε να αναφέρει το ποσοστό της αύξησης του κατώτατου μισθού το 2022.
Ταυτόχρονα ανοιχτό το ενδεχόμενο για μέτρα ενεργειακής στήριξης από την κυβέρνηση και στις αρχές του 2022 άφησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 και απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ο ΥΠΕΝ απάντησε πως «620 εκατομμύρια ευρώ για ένα τρίμηνο, δηλαδή 2 δις ευρώ σε ετήσια βάση εάν χρειαζόταν να πάρουμε τα μέτρα αυτά για τέσσερα τρίμηνα, δεν είναι «μέτρα – ασπιρίνη». Η Ελλάδα είναι η μόνη που μηνιαίως αναπροσαρμόζει τα μέτρα και την κρατική ενίσχυση για την ενεργειακή κρίση και αναλογικά με τον πληθυσμό της, στην Ευρώπη, η Ελλάδα έχει πάρει τα περισσότερα μέτρα κατά κεφαλήν».
Τα μέτρα στήριξης είναι δημοσιονομικά ουδέτερα, εάν εξαιρέσει κάποιος το επίδομα θέρμανσης, καθώς τα 500 εκατομμύρια προέρχονται από ειδικούς λογαριασμούς κερδών από χρήση πηγών ΑΠΕ ή από «ποινές» για την εκπομπή αερίων, είπε ο κ. Σκρέκας.
Πάντως τα νεώτερα στοιχεία για την πορεία της αγοράς και των ηλεκτρονικών συναλλαγών δίνουν κάποια περιθώρια καθώς η ανάπτυξη το 2021 φαίνεται ότι μπορεί και να έχει ήδη υπερβεί το 7% ή και το 7,5%.
Σωρευτικά στην διετία 2021-2022 η ανάπτυξη θα φτάσει στο 11,7% και θα είναι τύπου “V”, δηλαδή το ΑΕΠ ανεβαίνει σχεδόν όσο γρήγορα έπεσε και πριν τελειώσει το 2022 θα υπερκαλύψει πλήρως την ύφεση 9% του 2020.
Ήδη, πάντως, διαφαίνεται να ανοίγει ένα περιθώριο περίπου 65 εκατ. ευρώ για παροχές που ανάλογα μπορεί να διανεμηθούν. Έτσι μπορεί να δοθεί:
· νέα μεγαλύτερη επιδότηση λογαριασμών ρεύματος
· επίδομα σε υγειονομικούς
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr