Ειδικότερα, ο κος Ξανθός χαρακτήρισε την ΠΦΥ “αδύναμο κρίκο” στη διαχείριση της πανδημίας ως αποτέλεσμα πολιτικής επιλογής της Κυβέρνησης. Βασικός λόγος για την απαξίωση της ΠΦΥ είναι η απροθυμία της κυβέρνησης να ενισχύσει τις δημόσιες δομές ΠΦΥ, εξαγγέλοντας αντίθετα το πραγματικό σχέδιο της ΝΔ, τις Συμπράξεις Δημόσιου –Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), τόνισε ο κος Ξανθός. Στην ίδια κατεύθυνση, επιχειρείται η «μετάλλαξη» του ΕΟΠΥΥ, η οποία ισοδυναμεί με ακύρωση του δημόσιου χαρακτήρα του ως Εθνικού Ασφαλιστικού Φορέα Υγείας και με μετεξέλιξή του σε ένα μηχανισμό αγοράς υπηρεσιών από ιδιώτες παρόχους με γνώμονα το κέρδος και όχι την καθολική και ισότιμη κάλυψη των αναγκών των πολιτών, όπως ανέφερε ο Τομεάρχης Υγείας Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Επιπλέον, επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν λαμβάνει υπόψη τη διεθνή συζήτηση , με βάση την οποία- ιδιαίτερα μετά την εμπειρία της πανδημίας – προκύπτει ως κρίσιμη προτεραιότητα η αναδιοργάνωση των δημόσιων συστημάτων υγείας με επίκεντρο την ΠΦΥ και την κοινοτική φροντίδα, ώστε να υλοποιηθούν πολιτικές καθολικής και ισότιμης κάλυψης, με έμφαση στην πρόληψη και προαγωγή υγείας, στην ολοκληρωμένη υγειονομική και ψυχοκοινωνική φροντίδα, στην κατ’ οίκον φροντίδα και στη διασύνδεση με τις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας (επιδημιολογική επιτήρηση, περιβαλλοντική υγεία, Υγιεινή και Ασφάλεια της Εργασίας). Ολοκληρώνοντας, ο κος Ξανθός ανέπτυξε 5 στρατηγικούς στόχους οι οποίοι συνιστούν ένα “Εναλλακτικό σχέδιο για το νέο Δημόσιο Σύστημα Υγείας” και περιέγραψε τους 12 άξονες πολιτικών προτεραιοτήτων για το νέο ΕΣΥ, την ΠΦΥ και τη Δημόσια Υγεία.
Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε χθες (19/11) στο Αμφιθέατρο της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Παν/μίου Δυτικής Αττικής, με ομιλητές τον κο Ανδρέα Ξανθό, πρ. Υπουργό Υγείας & Τομεάρχη Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τον κο Χαράλαμπο Οικονόμου, Καθηγητή Κοινωνιολογίας & Πολιτικών Υγείας & Αντιπρύτανη Παντείου και την κα Εύη Ορφανού, πρόεδρο Συλλόγου Καρκινοπαθών και Σπανίων Παθήσεων Ν. Έβρου "Μαζί για Ζωή” & Αν. Γραμματέα Ένωσης Ασθενών Ελλάδας. Τη συζήτηση συντόνισε ο κος Αντώνης Ραυτόπουλος, δημοσιογράφος "Αυγή" & "Στο Κόκκινο".
Στην εισήγησή του ο κος Χ. Οικονόμου κατέδειξε την ύπαρξη των διαχρονικών δομικών προβλημάτων στην ΠΦΥ αλλά και τις επιπτώσεις τους στην παροχή ολοκληρωμένης φροντίδας και τόνισε την ανάγκη διαμόρφωσης τεκμηριωμένης πολιτικής υγείας με βασική παράμετρο την καταγραφή των εμπειριών των ασθενών και ληπτών υπηρεσιών ΠΦΥ. Στη συνέχεια, ο κος Οικονόμου παρουσίασε διεξοδικά δύο σημαντικές μελέτες και ειδικότερα του Γραφείου Ευρώπης του Π.Ο.Υ. (2019) με αντικείμενο την “Διερεύνηση των εμπειριών των ληπτών/τριών των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο δίκτυο των Τοπικών Μονάδων Υγείας” και του Ινστιτούτου Τεκμηρίωσης Έρευνας και Καινοτομιών του ΕΚΔΔΑ (2020) με αντικείμενο τη «Διερεύνηση της εμπειρίας των πολιτών από τις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες μονάδες υγείας», όπου αποτυπώνεται επιστημονικά η οπτική των ασθενών και επιβεβαιώνει τα υψηλά επίπεδα ικανοποίησης από την χρήση των υπηρεσιών ΠΦΥ, εφόσον οι ΤοΜΥ εμφάνισαν τις υψηλότερες θετικές εμπειρίες σε σχέση με τα Κέντρα Υγείας και τα Εξωτερικά Ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων. Ωστόσο, ο κος Οικονόμου επεσήμανε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της υφιστάμενης κατάστασης και παρουσίασε μία δέσμη προτάσεων πολιτικών υγείας για την ενίσχυση και την βελτίωση των δομών της ΠΦΥ, όπως για παράδειγμα η ποιότητα ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας, η συνέχεια και ο συντονισμός της φροντίδας, η προσβασιμότητα κ.α.
Στη συνέχεια η κα Ε. Ορφανού ανέπτυξε τα ζητήματα τα οποία έχουν προκύψει σε βάρος των ασθενών στη συνθήκη της πανδημίας αναφέροντας τα ευρήματα έρευνας της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας σε δείγμα 2.354 ατόμων, σύμφωνα με τα οποία 24,8% των ογκολογικών ασθενών ακύρωσαν κάποιο ραντεβού, ενώ το 22 % αντιμετώπισε πρόβλημα στην πρόσβαση σε θεράποντα ιατρό λόγω της πανδημίας, τα οποία συνάδουν με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με βάση τα οποία η πανδημία οδήγησε σε 42% διακοπή της παροχής υπηρεσιών. Η κα Ορφανού επεσήμανε επίσης σημαντικές καθυστερήσεις νέων διαγνώσεων, κρίσιμων χειρουργείων, ιατρικών ραντεβού, εκτέλεσης έγκαιρης εκτέλεσης διαγνωστικών εξετάσεων καθώς και την καθήλωση ασθενών λόγω αδυναμίας μετακίνησης και έκανε λόγο για σημαντική αποδιοργάνωση στην ΠΦΥ λόγω της μετακίνησης ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στην δευτεροβάθμια περίθαλψη και το κλείσιμο των Περιφερειακών Ιατρείων (Π.Ι.) τα οποία οδήγησαν σε περαιτέρω όξυνση των ακάλυπτων ιατρικών αναγκών και παρέθεσε αναλυτικά πληθώρα αιτημάτων ασθενών.
Μετά τις εισηγήσεις των ομιλητών ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με υγειονομικούς εργαζόμενους, εκπροσώπους των συλλόγων ασθενών, πανεπιστημιακούς, συνδικαλιστές και μέλη του κοινοβουλίου.
Όπως συνομολογήθηκε, κύριος στόχος της δημόσιας εκδήλωσης του Δικτύου για την καθολική κάλυψη υγείας και την υπεράσπιση της δημόσιας περίθαλψης είναι να διαμορφωθεί ένα ενιαίο κοινωνικό μέτωπο το οποίο θα υπερασπιστεί σθεναρά τον δημόσιο χαρακτήρα και την ενίσχυση των δομών της ΠΦΥ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr