Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων, η ζήτηση για υπηρεσίες που παρέχουν οι επιχειρήσεις του κλάδου είναι διαρκώς αυξανόμενη. Οι αυξημένες ανάγκες για υπηρεσίες ασφάλειας πρέπει να καλυφθούν από προσωπικό κατάλληλα καταρτισμένο, ζήτημα στο οποίο απαντά το επιδοτούμενο πρόγραμμα που θα προκηρυχθεί το επόμενο διάστημα.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Νίκος Παπακωνσταντίνου και ο γενικός γραμματέας Νίκος Γιαννακάκης ζήτησαν επίσης την εντατικοποίηση των ελέγχων για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και ιδίως την τήρηση του ωραρίου, αίτημα στο οποίο θα ανταποκριθεί το ΣΕΠΕ.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης, «η συνολική απάντηση στο ζήτημα της τήρησης του ωραρίου εργασίας θα επέλθει με την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας η οποία θα ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2022 από τις μεγάλες επιχειρήσεις σε μια σειρά από κλάδους στους οποίους περιλαμβάνεται και η παροχή υπηρεσιών ασφάλειας».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, από το 2018 μέχρι σήμερα έχουν γίνει 2800 έλεγχοι σε επιχειρήσεις του κλάδου (οι 524 από αυτούς μετά από καταγγελίες), εντοπίστηκαν 545 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 1,7 εκατ. ευρώ. Οι περισσότερες παραβάσεις αφορούν: αδήλωτη εργασία, μη καταβολή δεδουλευμένων, παραβίαση του ωραρίου εργασίας, άρνηση πρόσβασης / παροχής στοιχείων, έλλειψη πίνακα προσωπικού και παραβάσεις που σχετίζονται με το θεσμικό πλαίσιο για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζόμενων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr