Ο κ. Γερουλάνος αναπτύσσει επίσης τους οκτώ πυλώνες της προοδευτικής ατζέντας που προτείνει για τη χώρα και με την οποία ελπίζει πως θα ενεργοποιήσει και πάλι «τα δύο εκατομμύρια πολίτες που έχουν γυρίσει την πλάτη στην πολιτική και απομακρύνθηκαν από τις κάλπες την τελευταία δεκαετία».
Αναλυτικά η συνέντευξη στον Σπύρο Πολυχρονόπουλο:
- Να ξεκινήσουμε από τα διαδικαστικά: Είστε ικανοποιημένος από την εσωκομματική διαδικασία μέχρι στιγμής; Με πόσους ψηφοφόρους στην κάλπη θα είστε ικανοποιημένοι και εν τέλει σας προβληματίζει η παράμετρος της πανδημίας;
«Είμαι πεπεισμένος ότι το ενδιαφέρον των πολιτών είναι μεγάλο για τον διάλογο που έχει ανοίξει, ότι η συμμετοχή θα είναι σημαντική και ότι ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη όσο ποτέ τις αξίες του χώρου μας. Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να θέλουμε να λεγόμαστε ανοιχτό και σύγχρονο κόμμα και να μην αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να έχουμε την υψηλότερη δυνατή συμμετοχή, που συνεπάγεται και ισχυρότερη εντολή στον επόμενο πρόεδρο.
Γι’αυτό εδώ και καιρό δίνω έμφαση στο ότι πρέπει να λάβουμε υπ’όψιν τους πάντες. Τους απόδημους Έλληνες που θέλουν να συμμετάσχουν. Τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών όπου θα σταθεί αδύνατο να στηθούν κάλπες. Και, όπως είπατε, τον παράγοντα της πανδημίας και όσους θα φοβηθούν να έρθουν να ψηφίσουν εξ’αιτίας αυτού. Πρότεινα και επιμένω στη διεξαγωγή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και περιμένω να ακούσω ποια μέτρα πάρθηκαν προς διερεύνηση αυτής της επιλογής και γιατί μέχρι τώρα δεν έχει καταστεί δυνατό».
- Ποια θα είναι η πρώτη άμεση αλλαγή που θα κάνετε, σε περίπτωση που κερδίσετε την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ;
«Χρειάζεται να κινητοποιήσουμε και να φέρουμε κοντά μας τους χιλιάδες πολίτες που έχουν γυρίσει την πλάτη στην πολιτική, αλλά και τα άξια στελέχη του χώρου μας που παραμένουν αδρανοποιημένα. Προφανώς έχοντας προηγουμένως διαμορφώσει τις προϋποθέσεις ως χώρος για να τους αξιοποιήσουμε και να κάνουμε τη συμμετοχή τους να μετρά. Η μεγάλη προοδευτική παράταξη απευθυνόταν πάντα στα μεσαία και λαϊκά στρώματα και για να προχωρήσουμε μπροστά, πρέπει να ξαναβρούμε τις ρίζες μας στην κοινωνία. Το πρώτο πράγμα που θα κάνω θα είναι να εκκινήσω τις διαδικασίες για έναν ουσιαστικό, προσυνεδριακό διάλογο. Αφενός, για να μεταφράσουμε τις ιστορικές αξίες και αρχές του ΠΑΣΟΚ, που το ανέδειξαν στην προοδευτική δύναμη του τόπου, σε προτάσεις που να απαντούν στα αιτήματα της σημερινής εποχής και κοινωνίας. Αφετέρου, γιατί ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε σε μία σημαντική αλλαγή του καταστατικού, που θα κάνει το κόμμα πιο ανοιχτό στην πράξη, όχι στα λόγια. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι και η πρόταση μου για ηλεκτρονική ψηφοφορία».
- Θεωρείτε πως η δεξαμενή ψηφοφόρων για το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Νέα Δημοκρατία ή στον ΣΥΡΙΖΑ; Πώς μπορεί να σπάσει ο νέος δικομματισμός ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ;
«Ο δικός μου στόχος για την παράταξη είναι να κυριαρχήσει πολιτικά επί του ΣΥΡΙΖΑ, και στη συνέχεια εκλογικά επί της Νέας Δημοκρατίας. Κι αυτό θα το κάνουμε με όχημα την ουσιαστικά προοδευτική ατζέντα που έχει ανάγκη ο τόπος, βασισμένοι σε 8 ουσιαστικούς πυλώνες:
Πρώτον, η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης και η απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων μέσα από την αποσυγκέντρωση της εξουσίας και την δίκαιη κατανομή του πλούτου. Δεύτερον, η οικονομική, διπλωματική και στρατιωτική υπεροχή της χώρας ώστε να λειτουργήσει ως παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Τρίτον, η καταπολέμηση της φτώχειας με σύγχρονες κοινωνικές δομές και ριζοσπαστικές πολιτικές όπως το καθολικό βασικό εισόδημα. Τέταρτον, η δίκαιη φορολόγηση του πλούτου και το περιουσιολόγιο. Πέμπτον, κάθε μέτρο για δραστική μείωση του χρόνου και του κόστους απονομής δικαιοσύνης. Έκτον, ένα σύστημα παιδείας που διασφαλίζει το δημόσιο χαρακτήρα της και προσφέρει επιλογές δια βίου. Έβδομο, ένα δημόσιο σύστημα υγείας όπου οι υποδομές είναι αντίστοιχες της ποιότητας του ιατρικού του προσωπικού και λειτουργεί πλουτοπαραγωγικά εξάγοντας υπηρεσίες. Και τέλος η πορεία προς την ενεργειακή αυτονομία της χώρας με τελικό στόχο την ατομική παραγωγή και την προστασία του περιβάλλοντος.
Επιστρέφοντας στο ερώτημα σας είναι γεγονός ότι ένα κομμάτι της εκλογικής βάσης της παράταξης μετακινήθηκε τα προηγούμενα χρόνια και στα δύο κόμματα, όμως αυτό πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ιστορικής συγκυρίας η οποία έχει πλέον παρέλθει».
- Η νέα εποχή του ΚΙΝΑΛ - ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει και επαναπατρισμό στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ (πχ. Ραγκούση, Ξενογιαννακοπούλου) και τη Νέα Δημοκρατία (πχ. Πιερρακάκης, Χρυσοχοϊδης);
«Ένα κόμμα είναι θεσμός που εκπροσωπεί αξίες, και όχι προσωπικές στρατηγικές. Η υποψηφιότητα μου έχει ως προτεραιότητα αφενός τα χιλιάδες αδρανή μας στελέχη, αφετέρου τα δύο εκατομμύρια πολίτες που έχουν γυρίσει την πλάτη στην πολιτική και απομακρύνθηκαν από τις κάλπες την τελευταία δεκαετία. Αυτοί οι άνθρωποι, παραγωγικά μέλη της κοινωνίας, έχουν απογοητευτεί από την κεντρική πολιτική σκηνή γιατί νιώθουν ότι δεν εκπροσωπούνται. Αυτούς φιλοδοξώ να εμπνεύσω και να επαναπατρίσω, αφενός στην πολιτική, και αφετέρου στην παράταξη μας στην οποία έχω μείνει πιστός. Κοιτάμε στο μέλλον, υπάρχουν εκατοντάδες άξια στελέχη του προοδευτικού χώρου με ικανότητες που ήρθε η ώρα να βγουν μπροστά».
- Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με σύστημα απλής αναλογικής. Συζητάτε το ενδεχόμενο συνεργασιών ή θεωρείτε προτιμότερη τη λύση των επαναληπτικών εκλογών;
«Οι συνεργασίες μπορούν να προκύψουν, και να είναι γόνιμες, μόνο όταν γίνονται στο πλαίσιο ουσιαστικών πολιτικών συγκλίσεων. Και με τα δύο κόμματα μας χωρίζουν τεράστιες διαφορές. Για παράδειγμα, κανένα από τα δύο δεν έχει δείξει την παραμικρή διάθεση για αποσυγκέντρωση της εξουσίας, την οποία αξιολογώ ως απόλυτη προτεραιότητα στην Ελλάδα σήμερα. Η Νέα Δημοκρατία, με το νόμο για δήθεν «επιτελικό κράτος», έχει υπερσυγκεντρώσει τις εξουσίες από τα Υπουργεία στο Μαξίμου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση προσπάθησε να καπελώσει θεσμούς που πρέπει να απελευθερώσουμε αν θέλουμε να κάνουμε δίκαιη και διαχρονική αναδιανομή του πλούτου. Εσωτερικά, δε, δεν έχει καν ανοιχτές διαδικασίες εκλογής αρχηγού και αφήνει ένα 3% να διαφεντεύει όλη την παράταξη του. Με δύο κόμματα που εκπροσωπούν τόσο συντηρητικές αντιλήψεις περί εξουσίας, σε ποια βάση να συζητήσουμε;»
- Πολύ συζήτηση γίνεται για το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και αν πρέπει να αλλάξει. Ποιο είναι το δικό σας όραμα;
«Ξεκάθαρα: το παραγωγικό αλλά και το διοικητικό μοντέλο της χώρας πρέπει να αλλάξουν ριζικά. Εμείς αυτό το ονομάζουμε ριζική αποσυγκέντρωση της εξουσίας, που θα υπηρετεί τον πολίτη και θα διευρύνει την παραγωγική βάση, ως προϋπόθεση για την αναδιανομή του πλούτου. Τα στατιστικά στοιχεία μας βαράνε το καμπανάκι: μόνο το 15% των επιχειρήσεων που είχαν καταφέρει να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση ΕΣΠΑ την προηγούμενη φορά, πληρούν τις προτεραιότητες για να το ξαναδιεκδικήσουν. Και όμως, η κυβέρνηση επενδύει έναν πακτωλό χρημάτων που εισρέουν στη χώρα, σε επενδύσεις που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν τον πλούτο που παράγεται ξανά στο εξωτερικό, έχοντας αφήσει πολύ μικρό αποτύπωμα στην τοπική κοινωνία. Δεν γίνεται να πλουτίζουν κάποιοι επιχειρηματίες που έχουν τα κεφάλαια τους προστατευμένα κάπου αλλού και δεν έχουν τίποτα να χάσουν σε περίπτωση πτώχευσης της χώρας. Διότι έτσι είναι βέβαιο ότι το λογαριασμό θα τον πληρώσουν ξανά τα μεσαία και χαμηλά στρώματα. Η δική μας πρόταση διασφαλίζει ότι τα χρήματα διοχετεύονται στις τοπικές κοινωνίες και εκεί πολλαπλασιάζονται, δημιουργώντας κοινωνικό, πολιτισμικό και οικονομικό πλούτο. Πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη στην αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια, τα πανεπιστήμια και τους συνεταιρισμούς, θεσπίζοντας κανόνες για την διαφανή λειτουργία τους και την αποτελεσματική συνεργασία τους γύρω από περιφερειακά προγράμματα ανάπτυξης και δημοτικά προγράμματα στήριξης της κοινωνίας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr