Να σημειωθεί ότι χτες ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας συναντήθηκε στο Υπουργείο Μεταφορών στο Λονδίνο με τον Βρετανό Υπουργό Μεταφορών Robert Courts, στο περιθώριο της διεθνούς τουριστικής έκθεσης WTM.
Ο κ. Κικίλιας έθεσε το ζήτημα των διευκολύνσεων για τις μετακινήσεις πολιτών μεταξύ των δύο Κρατών, που αφορά τόσο τους Βρετανούς επισκέπτες στην Ελλάδα όσο και τους Έλληνες επαγγελματίες και φοιτητές στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο κ. Courts ενημέρωσε τον κ. Κικίλια ότι από το πρωί της Δευτέρας έχει αρθεί το κόκκινο στο βρετανικό σύστημα του «φωτεινού σηματοδότη» για όλες τις χώρες του κόσμου και οποιαδήποτε επαναφορά του θα αφορά μόνο σε ενδεχόμενες μεταλλάξεις και όχι στον αριθμό των κρουσμάτων.
Ο Υπουργός Τουρισμού έθεσε επίσης το θέμα της προσαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων για είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναφορικά με τις απαιτήσεις ως προς τους εμβολισμένους πολίτες και τους νοσήσαντες που έχουν κάνει ήδη μία δόση εμβολίου.
Συζητήθηκε επίσης το ζήτημα της κρουαζιέρας, που αποτελεί βασική επιλογή των Βρετανών ταξιδιωτών.
Ο κ. Κικίλιας ενημέρωσε τον Βρετανό Υπουργό για την άρση των περιορισμών από την Ελλάδα για τα τουρκικά λιμάνια στο Κουσάντασι και στην Κωνσταντινούπολη, δεδομένου ότι τα εν λόγω λιμάνια πληρούν τα ευρωπαϊκά πρωτόκολλα και προϋποθέσεις και με στόχο τη διευκόλυνση της κρουαζιέρας, όπως επίσης και για ζητήματα που έθεσαν Βρετανοί tour operators στον Έλληνα Υπουργό.
«Πάμε με σκληρή δουλειά να πετύχουμε συμφωνίες σε μια αγορά με πολύ αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις» τονίζουν κύκλοι του Υπουργείου Τουρισμού με αιχμή την συνάντηση με τον Βρετανό υπουργό Μεταφορών. Όπως τονίζεται «με όπλο μια σειρά τσυμφωνιών στόχος είναι να πετύχουμε
- να έρχονται οι Έλληνες πιο άνετα
- και οι Βρετανοί να ταξιδεύουν πιο εύκολα».
Πάντως σύμφωνα με στελέχη του Υπουργείου Τουρισμού η βρετανική αγορά είναι άκρως απαιτητική και βέβαια ιδιαίτερα σημαντική λόγω μεγέθους για την Ελλάδα. Γιαυτό και καταβάλλεται προσπάθεια, πέρα από το μέτωπο των ταξιδιωτικών τυπικών διαδικασιών, στο φόντο της πανδημίας, να πυκνώσει το δίκτυο δρομολογίων και με άλλες πόλεις πέραν της Αθήνας και των νησιών ώστε να αναδειχθούν και εναλλακτικοί προορισμοί, για τους οποίους ενδιαφέρονται έντονα οι Βρετανοί. Έτσι στο πλαίσιο των δράσεων του κ. Κικίλια είναι η προσπάθεια να ενδυναμωθεί η σύνδεση μέσω British Airways της Θεσσαλονίκης.
Να σημειωθεί άλλωστε ότι η πορεία ανάκαμψης προορισμών city break όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι πιο αργή σε σχέση με το μέσο όρο. Έτσι, με βάση το πλέον πρόσφατο report της GBR Consulting ποσοστό 39% καταγράφεται σε σχέση με την ανάκαμψη της ξενοδοχειακής αγοράς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το εννεάμηνο του 2021 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, με όρους διανυκτερεύσεων.
Υπενθυμίζεται ότι το 39% είναι ένα ποσοστό πολύ χαμηλότερο αυτού που κατέγραψαν τα resorts (57%) καταδεικνύοντας ότι ελληνικός τουρισμός κινείται σε μια περίοδο πολλαπλών ταχυτήτων.
Σε σχέση με τον Αύγουστο η Αθήνα ανάκαμψε όσον αφορά τις διανυκτερεύσεις δωματίων, κατά 71% ενώ ο Σεπτέμβριος κατέγραψε μια ανάκαμψη στα επίπεδα του 66%.
Η Θεσσαλονίκη λόγω και της έκθεσης κατάγραψε ποσοστό ανάκαμψης για τον Αύγουστο στα επίπεδα του 61% τον Αύγουστο και στο 75% για τον Σεπτέμβριο, με γνώμονα τις διανυκτερεύσεις σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019.
Τα παραλιακά ξενοδοχεία και τα resorts αντίθετα έφτασαν σε επίπεδα 89% και 86% κατά τη διάρκεια των μηνών Αυγούστου και Σεπτεμβρίου αντίστοιχα σε σύγκριση με τους ίδιους μήνες του 2019.
Στο ενεάμηνο Ιανουαρίου Σεπτεμβρίου τα resorts κατέγραψαν μια ανάκαμψη στο επίπεδο του 57% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 και μάλιστα με καλές τιμές.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr