Ο κ. Βαρβιτσιώτης παρατήρησε ότι η διεθνής κοινότητα έχει καθυστερήσει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή που είναι ήδη εδώ και ότι ειδικά στη Μεσόγειο βιώνουμε πολύ πιο σκληρά τις συνέπειές της. Πρόσθεσε επίσης ότι η κλιματική κρίση έχει μετατραπεί πλέον και σε οικονομικό ζήτημα, καθώς 200 εκ. άνθρωποι στη Μεσόγειο κινδυνεύουν να χάσουν τη βιοποριστική τους ασχολία και να εξωθηθούν στη μετανάστευση. Στο πλαίσιο αυτό, εξήρε τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να γίνει το 30% της Μεσογείου Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή μέχρι το 2030 και μέχρι τότε να μην επιτρέπεται η αλιεία στο 10% των θαλασσών μας. Έκανε επίσης αναφορά στη Διακήρυξη των Αθηνών της ομάδας EU-MED σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος της Μεσογείου.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε εμφατικά ότι "γεωπολιτική, ενέργεια και καθαρός πλανήτης είναι αλληλένδετα", υπογραμμίζοντας την ανάγκη η Ευρώπη να διαφοροποιήσει τις πηγές προμήθειας ενέργειας. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε τη σημασία του αγωγού Eastmed για την άμεση αξιοποίηση των κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς το φυσικό αέριο έχει προκριθεί ως μεταβατικό καύσιμο προς την πλήρη αποδέσμευση από τα ορυκτά καύσιμα.
Υπογράμμισε ακόμη τη σπουδαιότητα της συμφωνίας με την Αίγυπτο για την κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου μεταφοράς πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη, γεγονός που προϋποθέτει την οριοθέτηση των ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου. "Στο παρελθόν έχουμε δει πολλές εντάσεις για ενεργειακά ζητήματα και αυτό είναι κάτι που δεν θέλουμε να το δούμε ξανά", υπενθύμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών. "Αυτό που θέλουμε είναι η ευρεία συνεργασία, για να αντιμετωπίσουμε την τεράστια πρόκληση να διατηρήσουμε τον πλανήτη καθαρό και υγιή".
Κλείνοντας, ο κ. Βαρβιτσιώτης απευθύνθηκε στους νέους λέγοντας ότι οι φιλόδοξοι ευρωπαϊκοί στόχοι για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αγγίζουν τη νέα γενιά, στην οποία πρέπει να δώσουμε την προοπτική να ζήσει σε έναν καθαρότερο και υγιέστερο πλανήτη. "Ελπίζω η προσπάθεια για την επίτευξή τους να γεφυρώσει το χάσμα των γενεών που βιώσαμε στην οικονομική κρίση και να προχωρήσουμε μπροστά μαζί ως κοινωνία", κατέληξε.
Σημειώνεται ότι στο συνέδριο απηύθυναν μαγνητοσκοπημένο μήνυμα η ομόλογος του κ. Βαρβιτσιώτη και Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Ιδιοκτησίας της Φιλανδίας κα. Tytti Tuppurainen και ο Βρετανός Πρέσβης στην Ελλάδα κ. Matthew Lodge, ενώ στο πάνελ συμμετείχαν επίσης ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιώσιμης Ανάπτυξης-EPLO, π. Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Σπύρος Κουβέλης και η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Διεύθυνσης Οικοσυστημάτων του Προγράμματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ κα. Mirey Atallah.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr