Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας σήμερα (24/10) κατά την διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα.
Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, «από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε αυτή η διακυβέρνηση το 2019, έχουν περάσει περίπου 200 σχέδια νόμου που έγιναν νόμοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων είχαν κατ’ ουσίαν αναπτυξιακό χαρακτήρα, και κυρίως, είχαν στόχο να μειώσουν και να εξαφανίσουν όσο είναι δυνατόν την γραφειοκρατία. Διότι κάθε διάταξη νόμου που επισπεύδει και απλοποιεί διαδικασίες, είναι και μία νίκη και μία επιτάχυνση σε ό,τι έχει σχέση με την ανάπτυξη της πατρίδας μας».
Από 1η Ιανουαρίου του 2022 σε εφαρμογή ο νέος αναπτυξιακός νόμος
Αναφερόμενος στις επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί τον τελευταίο καιρό, ο κ. Παπαθανάσης στάθηκε ιδιαίτερα στην απασχόληση των νέων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κάθε 100 άτομα, τα οποία προσλαμβάνονται από τεχνολογικούς πρωταθλητές, περίπου τα 20 άτομα είναι κυρίως νέοι Έλληνες και Ελληνίδες, που είχαν φύγει κατά τη διάρκεια της κρίσης. Τώρα επιλέγουν να επιστρέψουν στην πατρίδα μας, διότι οι δουλειές που τους προσφέρουν, έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με αυτές στο εξωτερικό. Δεν είναι ο μισθός, αλλά είναι το επίπεδο της εργασίας που θέλουν να πάρουν πίσω στην πατρίδα τους και να επιστρέψουν. Επομένως έχουμε μία αναστροφή του brain drain και κυρίως έχουμε ένα μήνυμα προς το εξωτερικό, ότι όταν εταιρείες έρχονται και επενδύουν στην Ελλάδα, αυτό σημαίνει ότι κάτι αλλάζει».
Όπως εξήγησε, «όταν εταιρίες έρχονται και επενδύουν στην Ελλάδα, σημαίνει ότι πραγματοποιείται μία σημαντική αλλαγή και στέλνει ένα μήνυμα στο εξωτερικό, ότι η χώρα μας γίνεται φιλική στην επιχειρηματικότητα και επιτέλους καταλαβαίνουμε πως πρέπει να παραχθεί πλούτος, για να μπορέσουμε να τον μοιράσουμε στις οικονομικά ευάλωτες ομάδες».
Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων επεσήμανε ότι «ο νέος αναπτυξιακός νόμος που έρχεται για διαβούλευση, αλλά και ο νόμος περί δίκαιης, αναπτυξιακής μετάβασης, έρχονται μπροστά από το χρόνο που θα εφαρμοστούν, διότι θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου του 2022», προσθέτοντας ότι «σχεδιάζουμε πολύ επιθετικά για το μέλλον και κυρίως αυτό το οποίο σχεδιάζουμε, είναι να δώσουμε κίνητρα, διευκολύνσεις και επιτάχυνση όλων των διαδικασιών στις επιχειρήσεις και στις επενδύσεις».
Τι αλλάζει στα βιομηχανικά πάρκα
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «θέλουμε να αναβαθμίσουμε τελείως τη σχέση πολιτείας - πολίτη, κάτι το οποίο δεν είχε γίνει στο παρελθόν» και πρόσθεσε: «Θέλουμε να εμπιστευτούμε την ιδιωτική οικονομία, θέλουμε να εμπιστευτούμε τους εξειδικευμένους και πιστοποιημένους φορείς, όπως είναι οι ορκωτοί ελεγκτές, το Οικονομικό Επιμελητήριο και το Τεχνικό Επιμελητήριο, να δημιουργήσουμε δηλαδή μία ζώνη μεταξύ πολιτείας και επενδυτή, έτσι ώστε ο επενδυτής να μην έχει καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προγραμμάτων του».
Ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε και στα βιομηχανικά πάρκα, λέγοντας ότι «τα εντάσσουμε στις στρατηγικές επενδύσεις, διότι πιστεύουμε ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε να ενισχύσουμε τη δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων, για αυτό και τα χρηματοδοτούμε. Επομένως, είναι μία δραστηριότητα για την ενίσχυση της βιομηχανίας και την εγκατάσταση, διότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν βιομηχανικές περιοχές».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr