«Μας απασχολεί ιδιαίτερα το πως θα αποφευχθεί η μετακύληση του πολύ μεγάλου ενεργειακού κόστους στην παραγωγή των προϊόντων. Δεν ξέρω αν υπάρχουν τόσα χρήματα για να γίνει επιδότηση γιατί στις μεγάλες βιομηχανίες η κατανάλωση είναι μεγάλη. Τα νούμερα δεν είναι απλά, αλλά μεγάλα. Για μια μικρόχρονη αύξηση δεν θα υπήρχε πρόβλημα, γιατί οι μεγάλες βιομηχανίες έχουν κλειστά συμβόλαια. Το ενεργειακό πακέτο είναι αυτό που έχει ανακοινωθεί ήδη», είπε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων είπε ακόμα ότι «η Ελλάδα κατόρθωσε και τον Σεπτέμβριο να έχει τον τρίτο κατώτερο πληθωρισμό στην Ευρώπη. Ήμασταν το μήνα Σεπτέμβριο 1,9 όταν η Γερμανία και η Ισπανία είχε 4. Η Ελλάδα παραμένει η χώρα με το χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη».
Για το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη, ο υπουργός υποστήριξε ότι «η Ελλάδα πάντα είχε το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη. Το κομμάτι της αύξησης του ρεύματος το καλύπτει η κυβέρνηση. Τα 500 εκατ. προστατεύουν τα νοικοκυριά».
Ερωτηθείς για την ακρίβεια, ο υπουργός υποστήριξε: «Από τα Χριστούγεννα θα αρχίσει πτωτική πορεία των τιμών των προϊόντων. Η πρώτη μεγάλη αύξηση των πρώτων υλών προκλήθηκε από το ταυτόχρονο άνοιγμα όλων των οικονομιών. Αυτό θα είναι παροδικό, οι τιμές θα αρχίσουν αν πέφτουν με εξαίρεση την ενέργεια που εκεί έχει ένα ειδικό χαρακτηριστικό».
Ακόμα απέφυγε να απαντήσει αν θα υπάρξει κάποιο επιπλέον ενίσχυση στα νοικοκυριά πριν από τις γιορτές, παραπέμποντας στον πρωθυπουργό: «Η οικονομία πάει πολύ καλά, οι επενδύσεις πάνε πολύ καλά, ο ΙΟΒΕ έβγαλε πρόβλεψη εξαιρετική για 8-8,5% το 2021, αυτό μας οδηγεί σε στόχους προϋπολογισμού πολύ υψηλότερους από ό,τι είχαμε υπολογίσει. αλλά από την άλλη έχουμε δώσει ήδη δώσει πάρα πολλά σε μέτρα. Η επίσημη εκτίμηση για ανάπτυξη το 2021, είναι 7,9%».
Στο στρατόπεδο της πανδημίας, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως η κατάσταση είναι άσχημη στις χώρες της Ευρώπης που το μεγαλύτερο κομμάτι τους δεν έχει εμβολιαστεί. «Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να λέω πως οι χώρες που έχουν πιάσει πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιασμού δεν θα έχουν πανδημία ή θα έχουν κρούσματα που δεν θα επηρεάζουν την καθημερινότητά τους και οι χώρες που δεν θα πιάσουν υψηλό ποσοστό εμβολιασμού θα έχουν πανδημία. Η Λετονία που κλείνει έχει το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού στην ΕΕ. Τα νέα lockdown συνδέονται με τις χώρες που δεν έχουν εμβολιαστεί», είπε.
Ο ίδιος δεν απέκλεισε επιμέρους μέτρα, αλλά διαμήνυσε πως δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να προχωρήσει σε οριζόντιο lockdown. «Όταν επιλέγει κάποιος να μην εμβολιάζεται δεν ρισκάρει μόνο για τον εαυτό του. (…) Αυτή τη στιγμή είναι πανδημία των ανεμβολίαστων που έχει αποφασίσει να πάρει το ρίσκο του. Είναι δυνατόν να καταστραφεί η ζωή των πολλών για χάρη των λίγων. Μέτρα μπορεί να λαμβάνονται κατά περιοχές, αλλά γενικό κλείσιμο της οικονομίας δεν μπορεί να ξαναγίνει», είπε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr