Στο κείμενο εκφράζεται επίσης η αποφασιστικότητα της ΕΕ για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε την Τουρκία να διασφαλίσει την πλήρη και μη επιλεκτική εφαρμογή της συμφωνίας του 2016 για το μεταναστευτικό ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Άγκυρα.
Η συζήτηση για το προσφυγικό κράτησε περίπου πέντε ώρες, κυρίως γιατί υπάρχει η κρίση στα σύνορα Πολωνίας, Λετονίας και Λιθουανίας με τη Λευκορωσία.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πλέον ό,τι γίνεται στη γειτονιά μας αφορά περισσότερο και την ΕΕ, ειδικότερα τώρα που αντιμετωπίζει και την ενεργειακή κρίση. «Η Τουρκία έχει να διαλέξει μεταξύ δύο δρόμων: Της ειλικρινούς συνεργασίας στη βάση του διεθνούς δικαίου ή αυτόν της προκλητικότητας. Νομίζω ότι αντιλαμβάνεται πλέον τις επιπτώσεις των επιλογών της. Η Ελλάδα είναι δύναμη ωριμότητας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Για την ενέργεια, η Ελλάδα κατέθεσε πρόταση μεταφοράς φυσικού αερίου και ρεύματος από την Αίγυπτο προς όλη την Ευρώπη.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε επίσης πως η Ελλάδα έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης των τιμών, λέγοντας ότι «οι πρωτοβουλίες μας είναι εναρμονισμένες με το tool box που έχει καθορίσει η ΕΕ για την αντιμετώπιση της συγκυρίας». Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι «ζητήσαμε από την Κομισιόν να κάνει μια αξιολόγηση στην αγορά ενέργειας, να εντοπίσει στρεβλώσεις και να κάνει προτάσεις για το πώς θα διορθώσουμε τα προβλήματα και τις αυξήσεις» και συνέχισε αναφέροντας ότι «ζητήσαμε να υπάρξει η δυνατότητα να αγοράζουμε φυσικό αέριο ως ΕΕ», υπογραμμίζοντας την «ιδιαίτερη σημασία που έχει η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου ως προμηθευτής φυσικού αερίου».
«Η πράσινη μετάβαση δεν είναι υπεύθυνη για τις αυξήσεις. Όσο πιο γρήγορα ενισχύσουμε την παραγωγική μας βάση σε ΑΠΕ, τόσο πιο γρήγορα θα έχουμε τη δυνατότητα να παράγουμε και φθηνή ενέργεια», πρόσθεσε, ενώ ερωτηθείς σχετικά διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνική ενέργεια».
Κείμενο συμπερασμάτων
Σύμφωνα με τα τελικά συμπεράσματα των 27 στις Βρυξέλλες, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να διασφαλίσει την πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016, και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η ΕΕ «δεν θα δεχτεί καμία προσπάθεια από τρίτη χώρα να εργαλειοποιήσει τους μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς και καταδικάζει όλες τις υβριδικές επιθέσεις στα σύνορα της ΕΕ. Η ΕΕ θα απαντήσει αναλόγως».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr