Ο ίδιος τόνισε ότι χρειάζονται επενδύσεις για να επιτευχθεί μία ομαλή ενεργειακή μετάβαση, οι οποίες θα αφορούν επενδύσεις σε ΑΠΕ και πιο συγκεκριμένα σε μέσα παραγωγής, σε δίκτυα, σε συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, επενδύσεις στην προώθηση εναλλακτικών καυσίμων όπως είναι το υδρογόνο. «Όλα αυτά για να πετύχουμε σταθερή παροχή ενέργειας με ασφάλεια και σε πολύ χαμηλές τιμές», ανέφερε, τονίζοντας ότι αξιοποιούνται ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ, αλλά και έσοδα από τις δημοπρασίες των ρύπων, ώστε να καλυφθεί το κόστος επένδυσης.
Μιλώντας για το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα και την αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ με νέες μονάδες, ο ίδιος επεσήμανε πως μία ηλεκτρική μεγαβατώρα σε ένα σύγχρονο εργοστάσιο φυσικού αερίου, παράγει έως 4 φορές λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από μία ηλεκτρική μεγαβατώρα που παράγεται στα εργοστάσια της ΔΕΗ.
Ο κ. Σκρέκας ανέφερε πως η εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου, έχει «βραχυπρόθεσμα χαρακτηριστικά» και οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή, αλλά και στην αυξημένη ζήτηση ενώ επανέλαβε ότι «πρέπει να απεξαρτηθούμε από τα ορυκτά καύσιμα», τονίζοντας πως στόχος είναι μέχρι το 2030 το 70% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα να προέρχεται από ΑΠΕ. «Χρειάζεται όμως να βρεθεί τρόπος για να διασφαλίσουμε και την επάρκεια συστήματος σε δύσκολες ώρες». Παράλληλα, επεσήμανε ότι χρειάζεται τόλμη από την Ε.Ε, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση έχει καταθέσει πρόταση για τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού που θα αξιοποιήσει πόρους από τη δημοπρασία ρύπων.
Από την πλευρά του, Ευθύμιος Βιδάλης, Πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) μιλώντας για τις ελληνικές βιομηχανίες, τόνισε πως «έχουν πετύχει μεγαλύτερο ποσοστό εκπομπών φυσικού αερίου από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», αναγνώρισε όμως ότι χρειάζεται μακροπρόθεσμη στοχευμένη ενεργειακή πολιτική για τη διασφάλιση ενεργειακής επάρκειας με ανταγωνιστικό κόστος. Κατά την τοποθέτησή του, υπογράμμισε πως πρέπει να διασφαλιστεί πως η αύξηση της κλιματικής φιλοδοξίας της ΕΕ (που εκπέμπει 8% των παγκόσμιων Εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου), δεν θα εξελιχθεί σε τροχοπέδη στην ανταγωνιστικότητα ή τη βιομηχανική παραγωγή, κυρίως των περιφερειακών χωρών, και βέβαια και της Ελλάδας, μέσω της διαρροής άνθρακα ή της ελλιπούς εφαρμογής του CBAM. «Το στοίχημα τον φετινό χειμώνα είναι να μην βρεθούμε ούτε χωρίς ενέργεια ούτε με παράλογες τιμές».
Ο Κωστής Μουσουρούλης, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, ανέφερε πως η υποχρεωτική απόσυρση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, σύμφωνα με τη σχετική κοινοτική οδηγία, (Πτολεμαιδα 3,4 κ.α), η ραγδαία αύξηση των τιμών των ρύπων, η διείσδυση φυσικού αερίου, η οικονομική κρίση κ.α οδήγησαν σε μείωση της ζήτησης. Η εξάρτηση των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης από τον λιγνίτη οδήγησαν αυτές τις περιοχές σε ύφεση και σε μείωση της παραγωγής. «Η Ελλάδα έπραξε σωστά και στην απολιγνιτοποίηση και στο σχέδιο δίκαιης μετάβασης. Κατασκευάζονται ήδη υποδομές για τηλεθέρμαση ή δημοπρατούνται άλλες αναγκαίες δράσεις» επεσήμανε, υπογραμμίζοντας πως «οι συνολικές επενδύσεις που προγραμματίζονται θα δημιουργήσουν μία κοινωνική οικολογία διασφαλίζοντας καλύτερο μέλλον».
Από την πλευρά της η Θεοδώρα Αντωνακάκη, Διευθύντρι
Τέλος, ο Χρήστος Χαρπαντίδης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, τόνισε πως οι επιχειρήσεις πρέπει να κάνουν τη βιωσιμότητα κύρια στρατηγική τους, τονίζοντας πως αυτό πρέπει να γίνει με τρόπο διαφανή, δημόσιο και δεσμευτικό. «Χρειάζεται να εκπαιδευτούμε, να εκπαιδεύσουμε, να εξηγήσουμε τι αλλάζει και πως επηρεάζει τη ζωή των ανθρώπων. Απέχουμε όμως από αυτό».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr