Όπως ανέφερε, ο υπουργός Εξωτερικών στήριξε πλήρως την παρέμβαση του Κύπριου ομολόγου του, ο οποίος αναφέρθηκε λεπτομερώς στην τουρκική παραβατική συμπεριφορά και υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να καθορίσει τα όρια όσον αφορά τις παράνομες και απαράδεκτες τουρκικές ενέργειες.
Τόνισε ότι, όπως τα υπόλοιπα κράτη μέλη δείχνουν αλληλεγγύη έναντι των ενεργειών της Λευκορωσίας, πρέπει να υπάρξει αλληλεγγύη προς την Κύπρο.
Ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε πως ο ύπατος εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε κατά τη διάρκεια του ΣΕΥ πως η συμπεριφορά της Τουρκίας δημιουργεί ένταση στην Κύπρο και υπονομεύει την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού.
Η αρχική πρόταση του κ. Μπορέλ, η οποία υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο δια βοής, υποστηρίχθηκε από αρκετά κράτη μέλη, τα οποία εκφράστηκαν ενθέρμως υπέρ, ενώ καμία χώρα δεν εξέφρασε αντίρρηση, ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου.
Αναφορικά με τα Δυτικά Βαλκάνια, η ελληνική πλευρά καλωσόρισε τη συμφωνία μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, η οποία αποσκοπεί στη μείωση της έντασης στην περιοχή.
«Στρατηγικός στόχος παραμένει η πλήρης ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων, και όπως διαφάνηκε και κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στην Σλοβενία, τόσο η ΕΕ όσο και τα Δυτικά Βαλκάνια θα πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση», επισήμανε και προσέθεσε πως προσβλέπουμε σε μια στρατηγική συζήτηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ τον προσεχή Νοέμβριο.
Όπως υπενθύμισε, η τελευταία σχετική συζήτηση, με την παρουσία των ΥΠΕΞ της ΕΕ, καθώς και της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας έλαβε χώρα, μέσω τηλεδιάσκεψης, τον περασμένο Μάιο, κατόπιν κοινής πρωτοβουλίας Ελλάδας και Ρουμανίας.
Όσον αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Κόλπου, η Ελλάδα τάσσεται σαφώς υπέρ της ενίσχυσης των σχέσεων αυτών και στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη σεβασμού της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, καθώς και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας γενικότερα.
Ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε ακόμη στο πρωινό εργασίας που διοργάνωσε στο Λουξεμβούργο ο κ. Δένδιας με υπουργούς Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ, στο οποίο καλεσμένη ήταν η Λίβυα ΥΠΕΞ Νάιλα ελ Μανγκούς, η οποία είχε έρθει πριν περίπου ένα μήνα στην Αθήνα.Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας για τη διενέργεια των εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου, όπως έχει συμφωνηθεί, καθώς και για την πλήρη αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, τακτικών και μισθοφόρων από τη χώρα. Τόνισε ακόμη τη σημασία που αποδίδει τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση στην σταθερότητα της Λιβύης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της χώρας.
Υπενθύμισε τέλος ότι η Ελλάδα, πέρα από τις συχνές πολιτικές και οικονομικές επαφές σε διμερές επίπεδο με πιο πρόσφατη την επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, λειτουργεί εδώ και μήνες την πρεσβεία στην Τρίπολη και γενικό προξενείο στην Βεγγάζη. Επίσης έχει δωρίσει 200.000 εμβόλια κατά του κορονοϊού.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr