Ο αρμόδιος υπουργός σε συνέντευξη του στον Real fm, σημείωσε πως οι δραστηριότητες μόνο εμβολιασμένων, θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην κανονικότητα και σημειώνει πως κατά τον ίδιο, «όταν θα δοθεί η δυνατότητα στους εμβολιασμένους εκεί που βρίσκονται μόνοι τους να έχουν πολλά περισσότερα προνόμια, θα αποτελέσει και αυτό ένα κίνητρο, ειδικά στις νεότερες ηλικίες 18-30 που θέλουν να βγουν έξω, να ξαναζήσουν τη ζωή τους, να δουν ότι το εμβόλιο είναι η μοναδική, η βασική εναλλακτική την οποία έχουμε».
Βασικά σημεία συνέντευξης του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη:
«Ακόμα και τα περιοριστικά μέτρα που υπάρχουν στις «κόκκινες» περιοχές δεν είναι lockdown. Μπορεί οι πολίτες να έχουν περιορισμούς κινήσεων, στη μουσική, αλλά τα μέτρα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που είχαμε ζήσει.
Σε κάθε περίπτωση, αύριο θα γίνουν ανακοινώσεις. Δεν σας λέω κάτι παραπάνω, όχι επειδή είμαι κρυψίνους, αλλά επειδή αύριο συνεδριάζει και η Επιτροπή και αντιλαμβάνεστε ότι οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν σε συνεννόηση και αφού μιλήσουμε με την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων.
Η φιλοσοφία η οποία θέλουμε να ακολουθήσουμε είναι ότι από τη στιγμή που τώρα έχουμε εμβόλιο θα πρέπει, τουλάχιστον στο πλαίσιο που έχει να κάνει με δραστηριότητες μόνο εμβολιασμένων, να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην κανονικότητα. Άρα οι ανακοινώσεις θα έχουν αυτή τη φιλοσοφία εφόσον εγκριθούν βέβαια και από την Επιτροπή.
Δεν χρειάζεται να διαχωρίσουμε τον κόσμο και να έχουμε εντάσεις. Αλλά, να σας πω, κι εγώ έπαιρνα συνεχώς παράπονα και το καταλαβαίνω, θέλω να είμαι ειλικρινής. Με έπαιρναν φίλοι μου, γνωστοί μου, συμφοιτητές μου από τη Θεσσαλονίκη και μου έλεγαν «δηλαδή εμείς που έχουμε εμβολιαστεί, για ποιο λόγο στους χώρους που είμαστε όλοι εμβολιασμένοι, να μην έχουμε ένα καθεστώς μεγαλύτερης ελευθερίας;».
Κατά την άποψή μου, λοιπόν, όχι τιμωρητικά, το ξεκαθαρίζω, όταν θα δοθεί η δυνατότητα στους εμβολιασμένους εκεί που βρίσκονται μόνοι τους να έχουν πολλά περισσότερα προνόμια, θα αποτελέσει και αυτό ένα κίνητρο, ειδικά στις νεότερες ηλικίες 18-30 που θέλουν να βγουν έξω, να ξαναζήσουν τη ζωή τους, να δουν ότι το εμβόλιο είναι η μοναδική, η βασική εναλλακτική την οποία έχουμε.
Εκεί, λοιπόν, πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε κάποιους καλύτερους στόχους. Αλλά να συμφωνήσω σε κάτι που είπατε. Στην Ελλάδα υπάρχει και μία ιδεολογικοποίηση. Δεν λέω για αυτόν που φοβάται. Εμείς προσπαθούμε να πείσουμε αυτόν που φοβάται. Αλλά το ότι υπάρχει μία κατεύθυνση με πολιτικό πρόσημο ως προς τον αντιεμβολιασμό που βασίζεται στη συνωμοσιολογία, αυτό καταλαβαίνετε είναι μία διάσταση που μας προβληματίζει».
Για τον αριθμό των θανάτων από κορονοϊό
«Αυτή τη στιγμή, αν δείτε τον πίνακα με τα στατιστικά στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τους θανάτους ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού, είμαστε στη 19η θέση και πάνω από εμάς είναι η Γαλλία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο, η Ιταλία, πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Στον δε παγκόσμιο χάρτη, είμαστε στην 48η θέση και πάνω από εμάς είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Με χαροποιεί αυτό; Σας το λέω, όχι. Και ένας άνθρωπος να πεθάνει που ενδεχομένως να μπορούσε να σωθεί με θλίβει».
Για την αναθεώρηση του εντύπου εθελοντικής αιμοδοσίας που μέχρι σήμερα αποκλείει τους ομοφυλόφιλους
«Με σόκαρε όταν το διάβασα. Επειδή έχει συσταθεί μία Επιτροπή να επαναδιατυπώσει τα έγγραφα, έχω μία σαφή άποψη και ας κριθεί και αντιεπιστημονική.
Εάν η οποιαδήποτε εισήγηση είναι το συγκεκριμένο έντυπο να μην επαναδιατυπωθεί, θα το αναλάβω μόνος μου να επαναδιατυπωθεί. Θεωρώ ότι δεν μπορεί να υπάρχει στο νομικό μας πολιτισμό τέτοιας φύσεως έγγραφο, που στην πραγματικότητα στιγματίζει έναν άνθρωπο, στο αν θα δώσει ή αν δεν θα δώσει αίμα. Ενδεχομένως αυτό να ήταν λογικό τη δεκαετία του ’80 που είχαμε μία άγνωστη ασθένεια, η οποία είχε έξαρση σε μία κοινότητα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να το συζητάμε το 2021.
Άρα, θα περιμένω την επιστημονική εισήγηση. Όμως η απόφασή μου είναι ειλημμένη και αυτό το λέω, γιατί είναι και νομικό το θέμα. Δεν είναι αμιγές ιατρικό. Το συγκεκριμένο έντυπο θα αλλάξει είτε με εισήγηση, είτε χωρίς εισήγηση».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr