«Με βάση ΕΕΤΤ, το 2015 το κόστος ήταν 8 ευρω ανά GB και τώρα είμαστε στο 1,3 ευρώ. Στο τέλος του έτους εκτιμώ ότι το κόστος ανά GB θα είναι στο 1 ευρώ. Οι έρευνες δεν αποτυπώνουν ακριβώς τι γίνεται μια και χρησιμοποιείται ένας ονομαστικός κατάλογος από τις εταιρίες, όπου γίνονται εκπτώσεις» ανέφερε ο υπουργός.
Σε σχέση με το τέλος και το ΦΠΑ που έχουν επιβάλλει επιπλέον κόστος, όπως τόνισε ο υπουργός, υπήρξε απόφαση για μέτρα ελάφρυνσης, «Επειδή τα μέτρα αυτά είχαν επιβληθεί τα δύσκολα δημοσιονομικά χρόνια ο Πρωθυπουργός με αιχμή τους νέους αποφάσισε να προωθήσουμε ελαφρύνσεις» σημείωσε και συμπλήρωσε:
Ανέφερε ότι, σύμφωνα με μελέτες της ookla, η Ελλάδα είναι 25η στην κινητή παγκοσμίως και 100η στην σταθερή σε επιδόσεις. «Στην κινητή τηλεφωνία με το 5G έχουμε τρέξει πολύ γρήγορα και είμαστε από τους πρώτους παγκοσμίως που παραχωρήσαμε το φάσμα», υποστήριξε, παραδεχόμενος ότι στην σταθερή τηλεφωνία υπάρχει πρόβλημα.
«Στην κινητή τρέχουμε" είπε με έμφαση αναφερόμενος στην προώθηση του 5G. Ωστόσο στην κινητή σε σχέση με την ανάπτυξη της χρήσης θα πρέπει να γίνουν βήματα. "Εκεί περιμένουμε να δούμε βελτιώσεις. Στη σταθερή έχουμε πρόβλημα Χρειαζόμαστε πέρα από την απολιγνιτοποίηση και αποχαλκοποίηση. .Θα γίνουν πολλές επενδύσεις» ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης.
Πάντως ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε σχέση με την ανάπτυξη των νέων δικτύων σταθερής τηλεφωνίας και τόνισε ότι υπάρχει θέμα ζήτησης και για το λόγο αυτό αναμένονται νέες δράσεις επιδότησης.
«Υποθαλάσσια καλώδια και fiber readiness (εφαρμογή δομημένης καλωδίωσης σε κτήρια, προκειμένου να διευκολύνεται η εγκατάσταση οπτικών ινών σε κάθε σπίτι) θα συμβάλλουν στον ανταγωνισμό και στην πτώση των τιμών. Θα έρθει και το Internet μέσω μικροδοφυφόρων που θα ανταγωνιστεί την σταθερή τηλεφωνία», τόνισε ο κ. Πιερρακάκης.
Στο μεταξύ το προσεχές διάστημα αναμένεται να προωθηθεί το πιλοτικό πρόγραμμα με τη δορυφορική κάλυψη της ευρυχωνικότητας με ειδικές κεραίες. Ήδη έχει παραδοθεί εδώ και δύο εβδομάδες η εισήγηση της Εθνικής επιτροπής Τηλεπικοινωνιών – Ταχυδρομείων για την αδειοδότηση εταιρειών δορυφόρων όπως η Starlink.
Όπως ανέφερε ο υπουργός σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για να υπάρξει μία γενική αδειοδότηση για τις άδειες πρότυπων κεραιών για τις δορυφορικές συνδέσεις στα σπίτια. Μέσα Οκτωβρίου θα υπάρξει η πρώτη υπουργική απόφαση για άδεια πρότυπων κεραιών που θα συνυπογραφεί από τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Περιβάλλοντος.
Πέρα από τα έργα για τα ευρυζωνικότητα προωθούνται και πολλά άλλα έργα από το Ταμείο Ανάπτυξης στο πλαίσιο της ψηφιακής μετάβασης.
«Θα δείτε στο επόμενο διάστημα πολλά μεγάλα έργα να δημοπρατούνται. Μεγάλα έργα για Κτηματολόγιο, Δικαιοσύνη (Ποινικό Μητρώο). Πρόκειται για τα πρώτα ενδεικτικά έργα», είπε ο κ. Πειρρακάκης και τόνισε ότι επίκειται το επόμενο διάστημα ένα «κύμα δημοπρατήσεων». «Φέτος θα κινηθούμε να δημοπρατούμε μεγάλα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Θα προχωρήσουμε σε συνεργασίες με διάφορα υπουργεία, όπως στο Υγείας, όπου υπάρχει μεγάλο πεδίο για δράσεις», είπε και αναφέρθηκε στην Τηλεσυμβουλευτική που θα ανακοινωθεί σύντομα και την προληπτική ιατρική η οποία θα αξιοποιεί την ηλεκτρονική συνταγογράφηση που έχει τεράστιο πλούτο δεδομένων.
Μάλιστα υποστήριξε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα αυξήσει τη συνδρομή του κλάδου της Πληροφορικής στο ΑΕΠ. Όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης οι συμφωνίες-πλαίσιο θα παίξουν μεγάλο ρόλο στο Ταμείο Ανάκαμψης τονίζοντας ότι στόχος δεν είναι μόνο η ταχύτητα, αλλά πρέπει να αλλάξει και η φύση των συμβάσεων.
«Η Ελλάδα πρέπει να γίνει χώρα των data center», κατέληξε ο κ. Πιερρακάκης , με αιχμή τις επενδύσεις που προωθούνται από τη Microsoft. «Βλέπουμε κινητικότητα προς αυτό τον χώρο και με την νομοθεσία cloud first policy σε σχέση με άλλα ζητήματα που ρυθμίζεται με τον 4727/20 βλέπουμε μεγάλο ενδιαφέρον από διεθνείς εταιρείες σε όλους τους χώρους για τα data center» επεσήμανε.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr