Ο πρώην πρωθυπουργός εκφράζει ξεκάθαρες αντιρρήσεις με κεντρικές επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη ως προς την ιδεολογική τοποθέτηση της κυβέρνησης, τονίζοντας μάλιστα πως με τον ανασχηματισμό έδειξε πως μετακινείται πολιτικά στις θέσεις του «Ποταμιού», κάτι το οποίο δεν εκφράζει τη Νέα Δημοκρατία.
«Είναι αδιαμφισβήτητο δικαίωμα του πρωθυπουργού να επιλέγει τους υπουργούς του. Όμως απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. Διότι σε κάθε ανασχηματισμό εκπέμπεται και ένα "μήνυμα", υπάρχει συμβολισμός. Και ο συμβολισμός αυτός δεν πρέπει να στείλει αντιφατικά μηνύματα. Ότι δηλαδή η παράταξή μας υιοθετεί σήμερα απόψεις που η ίδια έχει πολεμήσει, όπως οι Πρέσπες και το σχέδιο Ανάν. Ή ό,τι επιβραβεύει πρόσωπα που έχουν αντίθετη πολιτική άποψη…», είπε συγκεκριμένα.
Είναι ξεκάθαρο πως η επιλογή του Χρήστου Στυλιανίδη για το νεοσύστατο υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής δεν είναι αρεστή στον Αντώνη Σαμαρά. Αυτόν "φωτογραφίζει" βασικά με τις δηλώσεις του, αλλά δεν παραλείπει να υπογραμμίσει πως υπεύθυνος για τις επιλογές είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.
Αναπτύσσοντας τη συλλογιστική του σημειώνει στη συνέχεια:
«Στις εκλογές του 2019 το εκλογικό σώμα έδωσε αυτοδυναμία στη ΝΔ, εκφράζοντας την αντίθεσή του μεταξύ άλλων στην πολιτική ΣΥΡΙΖΑ στο μεταναστευτικό, την εγκληματικότητα και τις Πρέσπες. Ταυτόχρονα έδωσε καθαρή εντολή στη ΝΔ για εκκαθάριση των σκευωριών του ΣΥΡΙΖΑ και για να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα, η ανάπτυξη και η μεσαία τάξη. Όποιος θέλει να υπηρετήσει αυτές τις θέσεις για τις οποίες έλαβε αυτοδυναμία η ΝΔ είναι ευπρόσδεκτος. Αυτό σημαίνει “διεύρυνση”. Αλλά όταν επιλέγονται άτομα με αντίθετες θέσεις, αυτό δεν λέγεται “διεύρυνση”, λέγεται “μετατόπιση”. Ξέρετε, με το να μετακινηθούμε σε θέσεις “Ποταμιού”, δεν κατακτάμε το πολιτικό κέντρο. Είναι άλλο πράγμα να απευθύνεσαι σε πολίτες άλλων των παρατάξεων και εντελώς άλλο να εκφράζεις άλλες παρατάξεις. Σε μια πλουραλιστική δημοκρατία οφείλουν να εκφράζονται όλες οι παρατάξεις αυτόνομα. Το σημαντικότερο όμως είναι το εξης ερώτημα: με τη σύγχρονη Δεξιά – Κεντροδεξιά, τι θα γίνει; Ή στο όνομα της διεύρυνσης θα θεωρείται ότι μπήκε στη γωνία η μεγαλύτερη παράταξη της χώρας; Κατανοώ την άποψη περί διεύρυνσης, αλλά η προϋπόθεση μιας διεύρυνσης είναι να έχεις τη βάσης σου. Αλλιώς κινδυνεύεις να απομακρύνεις περισσότερους απ' όσους προσελκύεις».
Για Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά
Τέλος, πρέπει να σημειωθει πως ο πρώην Πρωθυπουργός διαφωνεί επίσης ανοιχτά με την ενεργειακή πολιτική για την άμεση μετάβαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ και για την οικονομία σημειώνει ότι «είμαστε σε φάση ανάκαμψης και όχι ανάπτυξης».
Το ερώτημα είναι βέβαια αν σημαίνει τελικά αυτή η παρέμβαση κάτι περισσότερο από την άποψη ενός πρώην Προέδρου της ΝΔ και πρωθυπουργού. Θα μπορούσε να σηματοδοτεί εξελίξεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος; Κάτι τέτοιο μοιάζει δύσκολο όσο η κυβέρνηση "αντέχει" δημοσκοπικά. Σε μία... κρίση, ωστόσο, θα μπορούσε να εκφραστούν παρόμοιες θέσεις από περισσότερα στελέχη. Για την ώρα, πάντως, το Μαξίμου δεν ανησυχεί και δεν σχολιάζει καν...
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr