Αναφερόμενους στους ελέγχους για την πάταξη των "ελληνοποίησεων" ο αρμόδιος υπουργός σημείωσε "Προστατεύουμε τους παραγωγούς μας και ενισχύουμε το εισόδημά τους" προσθέτοντας ότι "ο ΕΛΓΟ πλέον αυξάνει σημαντικά τους ελέγχους στα σημεία πώλησης".
"Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε το μαχαίρι στο κόκκαλο, για να θωρακίσουμε τα ελληνικά προϊόντα", είπε.
Μιλώντας για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Λιβανός ανέπτυξε τις προοπτικές που δίνει στους Έλληνες παραγωγούς καθώς έχουν στη διάθεσή τους να αξιοποιήσουν 22 δισ. ευρώ (ΚΑΠ, ΕΠΑλΘ και Ταμείο Ανάκαμψης).
"Δίνουμε 80 εκατ. ευρώ για τους Γεωργικούς Συμβούλους. Υπηρεσίες που θα χρησιμοποιηθούν από τουλάχιστον 35.000 αγρότες και νέους αγρότες, ώστε να υποστηριχθούν στην τεχνική- οικονομική και περιβαλλοντική διαχείριση της εκμετάλλευσής τους χωρίς να επιβαρύνονται με το κόστος της συμβουλής. Μέσα στον επόμενο μήνα θα δημοσιεύσουμε την πρόσκληση για τους γεωργικούς συμβούλους" είπε μεταξύ άλλων ο κ. Λιβανός.
Πρόσθεσε ότι "επιταχύνουμε το μέτρο για τα σχέδια βελτίωσης και δίνουμε 180 εκατ. ευρώ στους κατ΄ επάγγελμα γεωργούς για την απόκτηση νέων σύγχρονων μονάδων, και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων" και συμπλήρωσε: "Δίνουμε 490 εκατ. ευρώ στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία. Στηρίζουμε στην πράξη τους αγρότες που επιλέγουν τη βιολογική παραγωγή, ώστε τα βιολογικά προϊόντα να μπουν σε κάθε σπίτι και ο πρωτογενής τομέας μας να γίνει πιο ανταγωνιστικός, εξωστρεφής, βιώσιμος. Τη σχετική πρόσκληση θα δημοσιεύσουμε μέχρι το τέλος του έτους (Νοέμβριο με Δεκέμβριο). Δίνουμε συνολικά 420 εκατ. ευρώ για τους νέους αγρότες μας, διπλασιάζοντας το ποσό της δημόσιας δαπάνης σε σχέση με την προηγούμενη πρόσκληση. Εντός Νοεμβρίου θα δημοσιεύσουμε την πρόσκληση για τους νέους αγρότες. Κάθε δικαιούχος θα μπορέσει να εισπράξει μέχρι 40.000 ευρώ".
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΑΑΤ, ο κ. Λιβανός μιλώντας για έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αιτωλοακαρνανία, είπε:
- Υλοποιούμε ένα σημαντικό έργο προϋπολογισμού άνω των 100 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των υποδομών άρδευσης των ΤΟΕΒ του νομού. Κατασκευάζουμε υπόγεια δίκτυα, αλλάζουμε αντλιοστάσια (όπου χρειάζεται) και εφαρμόζουμε καινοτομία (τηλεμετρία, ηλεκτρικοί μετρητές). Όπως η Ιόνια Οδός άλλαξε τον "συγκοινωνιακό" χάρτη, έτσι αυτό το έργο θα αλλάξει ριζικά τον "αγροτικό" χάρτη της περιοχής.
- Παραχωρήσαμε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έκταση 1.300 στρεμμάτων, για τη δημιουργία του μεγαλύτερου πράσινου ενεργειακού πάρκου στη χώρα. Ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 90 εκατ. ευρώ, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους άρδευσης των καλλιεργειών και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
- Πετύχαμε την ένταξη του έργου για τον βιολογικό καθαρισμό και τη σωτηρία της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου- Αιτωλικού στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας, με αναβαθμισμένο προϋπολογισμό, μάλιστα, που πλέον ανέρχεται στα 21.450.000 ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο των τελευταίων δεκαετιών στη Λιμνοθάλασσα, που θα αναβαθμίσει το φυσικό περιβάλλον και θα συνδράμει στην ανάπτυξη της περιοχής.
- Δώσαμε επιπλέον πόρους στα προγράμματα LEADER/CLLDQ των Αναπτυξιακών του νομού για την ενίσχυση των τοπικών προγραμμάτων. Ενισχύουμε, έτσι, τις ιδιωτικές επενδύσεις και τονώνουμε την τοπική επιχειρηματικότητα.
- Στηρίξαμε τους παραγωγούς επιτραπέζιας ελιάς του νομού μας. Διορθώσαμε την αδικία που είχαν υποστεί, χωρίς να φταίνε, καθώς από γραφειοκρατικό λάθος είχαν εξαιρεθεί από την αποζημίωση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Δώσαμε 8 εκατ. ευρώ για την καταβολή αποζημίωσης 70 ευρώ ανά στρέμμα σε 8000 ελαιοπαραγωγούς".
Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αγροσυνεταιριστές και νέοι αγρότες.
Ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, είπε ότι οφείλουμε να επενδύσουμε στον αγροτικό τομέα, ο οποίος θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας και υποστήριξε ότι ο διάλογος αποτελεί το βασικό κριτήριο για την ορθολογική αντιμετώπιση των προβλημάτων του αγροτικού χώρα και επισήμανε ότι απαιτούνται τομές και έξυπνες λύσεις.
Για τη σημασία που έχει ο αγροτικός τομέας για τη Δυτική Ελλάδα μίλησε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, σημειώνοντας πως αποτελεί "βασικό πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας, της παραγωγής, της απασχόλησης και γενικότερα της ευημερίας του τόπου μας".
Αναφερόμενος, στον κύριο στρατηγικό στόχο της περιφερειακής αγροτικής πολιτικής που επικεντρώνεται, όπως είπε, "στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του αγροδιατροφικού τομέα ανέδειξε ως κρίσιμης σημασίας την αποτελεσματική υλοποίηση και άμεση απορρόφηση των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020) το οποίο υλοποιείται από τις Υπηρεσίες μας".
"Οι πόρτες του υπουργείου είναι πάντοτε ανοικτές" είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σε εκπροσώπους αγροτών κατά τη μεταξύ τους συνάντηση στο Αγρίνιο τονίζοντας "επιζητώ τον διάλογο".
Οι ίδιοι ζήτησαν φθηνό πετρέλαιο για αγροτική χρήση και μέτρα για μείωση του κόστους παραγωγής.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ ο κ. Λιβανός συνομίλησε με τον πρώην βουλευτή του ΚΚΕ Νίκο Μωραΐτη, ο οποίος του είπε πως πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός τού ΕΛΓΑ και να επεκταθούν οι αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής και σε άλλα προϊόντα.
Τέλος, ο εκπρόσωπος των αγροτών, Σπύρος Κοτοπούλης παρέδωσε ψήφισμα στον κ. Λιβανό και τόνισε ότι η ομοσπονδία του εκφράζει την αντίθεσή της στην ακολουθούμενη πολιτική.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr