Στις δηλώσεις που ακολούθησαν μετά την συνάντησή τους, οι δύο υπουργοί διαπίστωσαν συναντίληψη Ελλάδας και Δανίας στην εξωτερική διάσταση του Μεταναστευτικού, στην ανάγκη αυστηρής φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων αλλά και στο ζήτημα των απελάσεων και επιστροφών όσων δε δικαιούνται διεθνή προστασία.
Ταυτόχρονα, συμφώνησαν πλήρως για την παροχή στήριξης από την ΕΕ στις χώρες προέλευσης και διέλευσης, την ανάγκη ενίσχυσης των επιστροφών μέσω της δημιουργίας ενός κεντρικού ευρωπαϊκού μηχανισμού και την ταυτόχρονη ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου του FRONTEX.
Ο κ. Tesfaye στήριξε την αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική που ασκεί η Ελλάδα, σημείωσε ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι κοινά ευρωπαϊκά σύνορα και τάχθηκε υπέρ της χρηματοδότησης έργων που συμβάλλουν στην αποτελεσματική φύλαξή τους, όπως ο φράχτης στον Έβρο.
Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται νόμιμες οδούς μετανάστευσης και αυτή πρέπει να είναι η απάντηση στους λαθροδιακινητές, σημειώνοντας ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά τα σχέδια και η δράση τους.
Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ένταξης της Δανίας υποστήριξε επίσης την απόφαση της Ελλάδας να ανακηρύξει την Τουρκία ως ασφαλή τρίτη χώρα, καλώντας τις μεσογειακές χώρες να ακολουθήσουν την ίδια πολιτική με τις γειτονικές τρίτες χώρες.
Ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κατά την επίσκεψή του στην Υπηρεσία Επιστροφών – είχε προηγηθεί η επίσκεψη στα εργαστήρια του Εθνικού Κέντρου Ταυτοτήτων της Δανίας και στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Επιστροφών του Sjælsmark – σημείωσε ως θετικό γεγονός ότι όλες οι αρμοδιότητες σχετικά με τις επιστροφές υπάγονται στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης της Δανίας και ανήγγειλε πως το επόμενο διάστημα ομάδα από τη Διεύθυνση Επιστροφών και Ανακλήσεων της Υπηρεσίας Ασύλου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, θα μεταβεί στη Δανία για ανταλλαγή τεχνογνωσίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr