«Βλέπω ότι δεν έμαθε από τα ίδια του τα λάθη. Πάλι εμφανίστηκε στη Θεσσαλονίκη με ένα πρόγραμμα παροχών οι οποίες είναι εκτός των πλαισίων της οικονομίας και δεν φάνηκε να έχει λάβει το μάθημα για το βασικό λόγο της αποτυχίας της προηγούμενής του πολιτικής που ήταν η στήριξη της μεσαίας τάξης. Δεν ακούσαμε τίποτα για τη μεσαία τάξη απλώς ακούσαμε ότι “θα μοιράσουμε πάρα πολλά λεφτά” το οποίο υποκρύπτει ότι εφόσον μοιράζεις τόσα πολλά λεφτά και εφόσον δεν έχεις αλλάξει και στόχευση στα λεφτά που μοιράζεις το μόνο που θα κάνεις είναι να φορολογήσεις για να βρεις αυτά τα λεφτά τα οποία θα μοιράσεις. Νομίζω ότι ήταν μια άσκηση κακή και για τον ίδιο με εξαίρεση το φαντεζί σκηνικό που έστησε γύρω του», είπε χαρακτηριστικά για την παρουσία του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ.
Επίσης, είπε:
Αναφορικά με την συμφωνία AUCUS
«Είναι ξεκάθαρο ότι μπαίνουμε σε ένα καινούργιο σκηνικό στο οποίο φαίνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν πάρει την απόφαση, αυτό που είχε προαναγγελθεί αλλά δεν είχε φανεί στο πεδίο, ότι θα μεταφέρουν ουσιαστικά και πρακτικά το ενδιαφέρον τους από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό. Αυτό σαφέστατα επηρεάζει και τη δική μας χώρα. Είμαστε μια χώρα η οποία βασίζει την ασφάλειά της στη στρατηγική σχέση που έχει με τις ΗΠΑ και στη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ. Όταν τόσο το ενδιαφέρον των ΗΠA στρέφεται προς άλλες κατευθύνσεις αλλά και το ΝΑΤΟ χάνει την αξία του γιατί δημιουργείται ένας άλλος πόλος στρατιωτικής συνεργασίας που αφορά τον Ειρηνικό καταλαβαίνετε ότι αυτό μας προβληματίζει για όλα τα επόμενα στάδια. Ο εκνευρισμός που υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο φάνηκε πάρα πολύ στη συζήτηση που έγινε την Παρασκευή στα πλαίσια του EUMED. Η συζήτηση που διεξήχθη ήταν από τις πιο έντονες και σοβαρές που έχω παρακολουθήσει όλα αυτά τα χρόνια σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό που εχει σημασία για εμάς είναι πρώτα απ’ όλα να αντιλαμβανόμαστε που βρίσκονται τα πράγματα, εμείς παραμένουμε στοχευόμενοι και στρατευμένοι στην ενίσχυση της στρατηγικής μας σχέσης με τις ΗΠΑ και αυτό δεν νομίζω ότι είναι λάθος, είναι μια στρατηγική επιλογή της χώρας η οποία τα τελευταία χρόνια έχει καρποφορήσει χωρίς όμως να λέμε ότι δεν πιστεύουμε στην ενίσχυση των ευρωπαϊκών θεσμών. Είμαστε και από τις χώρες οι οποίες επίσης πιστεύουν στη σταδιακή ενίσχυση των ευρωπαϊκών θεσμών, την ύπαρξη του Ευρωστρατού, την στρατηγική αυτονομία της ΕΕ που έχει σχέση με το παραγωγικό μοντέλο για την παραγωγή εξοπλισμών».
Για τον Ευρωστρατό
«Σήμερα υπάρχει η εξέλιξη του Ευρωστρατού, ο Ευρωστρατός πατάει πάνω στις δομές του ΝΑΤΟ για να δημιουργηθεί, δεν αντιπαλεύεται το ΝΑΤΟ, δεν είναι κάτι ξένο από το ΝΑΤΟ. Το γεγονός ότι δεν έχει προχωρήσει η ευρωπαϊκή συνεργασία στα θέματα αμυντικής συνεργασίας αυτό είναι μια αποτυχία μέχρι τώρα της Ευρώπης».
Για τις διεθνείς σχέσεις
«Είναι μια σκακιέρα στην οποία το ματς είναι στις πρώτες του κινήσεις. Είναι ακόμα η απαρχή του παιχνιδιού της αναδιάταξης των δυνάμεων έτσι όπως τις ξέραμε στην παγκόσμια αυτή σκακιέρα».
Για την Τουρκία
«Η προχθεσινή συνάντηση στην Αθήνα σε ότι αφορά την Τουρκία όχι μόνο επανέλαβε τα σκληρά μηνύματα που έστειλε αλλά ανέβασε τον πήχη για την τουρκική πλευρά και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και από την αντίδραση που είχαμε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απέναντι στις κοινές δηλώσεις και στο ανακοινωθέν από τη Σύνοδο των χωρών της Μεσογείου. Παραμένει ισχυρό το θέμα του μετώπου που λέει ότι τα θέματα στη Μεσόγειο θα πρέπει να επιλύονται με βάση το δίκαιο της θάλασσας, ότι είναι υποχρεωτικό να υπάρχει σεβασμός στα θαλάσσια σύνορα, η αποφυγή όλων αυτών των μονομερών προκλήσεων με υψηλούς τόνους ώστε να ικανοποιούν και την πλευρά της Ελλάδας και της Κύπρου».
Για την Κίνα
«Εμείς είμαστε από τις χώρες που έχουμε πολύ καλές σχέσεις με την Κίνα και είμαστε μια χώρα στην οποία οι Κινέζοι έχουν κάνει μια στρατηγική επένδυση δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε τη θέση μας απέναντι στις κινεζικές επενδύσεις».
Για τη Ρωσία
«Σε ότι αφορά την Ρωσία η Ευρώπη έχει επιλέξει μια επαμφοτερίζουσα στάση, από τη μια επιβάλουμε κυρώσεις και από την άλλη αυξάνουμε την ενεργειακή εξάρτηση, αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει για πολύ. Πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε ότι με τη Ρωσία πρέπει να βρούμε έναν τρόπο επικοινωνίας και αυτό γίνεται ολοένα και πιο σαφές αυτή την περίοδο».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνάντησης του κ.Μητσοτάκη και τον κ.Ερντογάν
«Με τον κ. Ερντογάν υπάρχει διάλογος, καταρχάς ο Πρωθυπουργός μίλησε με τον κ. Ερντογάν στο τηλέφωνο με το που ξέσπασε η κρίση στο Αφγανιστάν γιατί υπάρχει η ανάγκη να συνεργαστούμε με την Τουρκία απέναντι στην πρόκληση της ενδεχόμενης μετακίνησης μεγάλων κομματιών αφγανικών πληθυσμών προς την
Μεσόγειο και την Ευρώπη».
- Άρα η όποια συζήτηση με την Τουρκία θα περιορίζεται σε αυτό το κομμάτι ;
«Όχι βέβαια έχουμε τόσα θέματα με την Τουρκία ανοιχτά, ζωντανά , προβληματικά δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει μόνο σε αυτό αλλά αυτό είναι ένα θέμα το οποίο χρήζει συνεργασία και από τις δύο πλευρές και βεβαίως θέλουμε να έχουμε συνεργασία απάνω στην αντιμετώπιση τέτοιου είδους προκλήσεων».
- Άρα η τοποθέτηση του κ. Ερντογάν δεν έχει βάση
«Αφήστε να το δούμε, είναι μια εβδομάδα επαφών στις οποίες γίνονται διάφορα πράγματα...».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr