Το Σάββατο το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και απάντησε σε πολλές σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων που ζητούσαν διευκρινίσεις.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν και οι τοποθετήσεις του σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογών, αλλά και με το πως ακριβώς προσδιορίζει την προοδευτική διακυβέρνηση, στην οποία αναφέρθηκε.
Εκλογές- Προοδευτική Διακυβέρνηση
"Αν ο κ. Μητσοτάκης έχει το θάρρος, ας προκηρύξει εκλογές", απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας όταν ρωτήθηκε γιατί δεν ζητά ο ίδιος εκλογές.
Σε ανάλογη ερώτηση στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε πως "ο Πρωθυπουργός έχει την ευθύνη για εκλογές και αν θέλει ας τις αναλάβει. Δεν θα γίνουμε συμμέτοχοι σε μία τέτοια ενδεχόμενη κίνηση, εν μέσω πανδημίας".
Πρόσθεσε ακόμα πως "ι μαγκιές περί γαλοπούλας δεν αναδεικνύουν πάντα πυγμή, αλλά αδυναμία. Ας αφήσει τους κουτσαβακισμούς. Άλλωστε ο κόσμος θυμάται ότι αυτός απέφυγε την τηλεμαχία στις προηγούμενες εκλογές. Ας ελπίσουμε ότι στις επόμενες θα είναι εκεί. Εγώ θα είμαι.
Ο Αλέξης Τσίπρας όταν ρωτήθηκε για το ποιες είναι οι συμμαχίες που μπορεί να κάνει την επομένη των εκλογών, δεν μίλησε συγκεκριμένα για κόμματα. Δεσμεύθηκε όμως πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, θα φτιάξει κυβέρνηση συμμαχιών με απλή αναλογική και δεν θα βάλει τη χώρα σε περιπέτειες με επαναληπτικές εκλογές.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε συμπληρώνοντας την απάντησή του πως "πριν τις εκλογές και μετά τις εκλογές μεσολαβεί ένα κρίσιμο γεγονός: η λαϊκη ετυμηγορία. Αυτή θα κρίνει και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις. Ο κάθε ένας θα αναλάβει τις ευθύνες του", είπε προφανώς απευθυνόμενος στο ΚΙΝΑΛ.
Σε ευθεία ερώτηση για το αν θέλει συγκυβέρνηση με το ΚΙΝΑΛ και αν αυτό εξαρτάται από το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος του κόμματος ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Είναι προφανές ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει αυτές τις εκλογές θα κάνει πράξη την υπόσχεσή του για το σχηματισμό κυβέρνησης αμέσως μετά τις εκλογές διότι πιστεύω ότι κανένας δεν θα τολμήσει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη που θα του αναλογεί ανάλογα με το αποτέλεσμα να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογικές περιπέτειες και να δώσει σανίδα σωτηρίας στον κ. Μητσοτάκη για να επαναφέρει πολιτικές διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής, αντιλαϊκές πολιτικές. Αν το επιλέξει και αναφέρομαι σε όλους όσοι προσδιορίζονται ότι βρίσκονται στο ευρύτερο προοδευτικό τόξο νομίζω ότι το κόστος, το μεγαλύτερο κόστος θα αφορά αυτόν που θα το επιλέξει και όχι εμάς. Άρα δεν θέλω να παρέμβω στις εσωτερικές διαδικασίες ενός κόμματος. Τις παρακολουθούμε. Είναι διαδικασίες που πρέπει να γίνουν με βάση τα καταστατικά και τις διαδικασίες που έχουν επιλεγεί.
Το τελευταίο που θα ήθελα να κάνω είναι να παρέμβω ή να ακολουθήσω μία στρατηγική όπως αυτή που έχει επιλέξει ο κ. Μητσοτάκης του διεμβολισμού ή της παρέμβασης στα εσωτερικά ενός κόμματος. Από εκεί και πέρα του μόνο που θέλω να παρατηρήσω είναι ότι για μένα μεγαλύτερη σημασία από τα πρόσωπα, χωρίς να ισχυρίζομαι ότι δεν παίζουν ρόλο και τα πρόσωπα έχουν οι πολιτικές. Άρα αυτό που πρέπει να επιδιώκει ο κάθε πολίτης, όχι μόνο οι πολιτικές δυνάμεις, είναι στις αντιπαραθέσεις των προσώπων να προσπαθεί να δει και το πολιτικό διακύβευμα. Όταν λοιπόν εμφανές του πολιτικό διακύβευμα είναι και πιο εύκολο οι πολίτες να βγάλουν συμπέρασμα».
Μεσαία τάξη και γονικές παροχές
Απαντώντας στο γιατί αντιδρά στο μέτρο για τις δωρεάν γονικές παροχές έως €800.000 ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι πρέπει να ορίσουμε τη μεσαία τάξη. Οι αριθμοί δείχνουν ότι ακίνητη περιουσία άνω των 150.000 έχει το 13% των φορολογουμένων. Που είναι η μεσαία τάξη; στο 83% ή στο 13%. Αν ήθελε να προχωρήσει σε φοροαπαλλαγές θα μπορούσε να πάει το όριο στις 200.000-250.000 ευρώ. Το πήγε στις 800.000 ευρώ ή 1,6 εκατ. ευρώ για δυο γονείς. Μόνο 24.000 φορολογούμενοι έχουν αυτή την περιουσία, το 0,4%. Αυτό είναι στο μυαλό του, όχι η μεγάλη πλειοψηφία. Ας καταργούσε την εισφορά αλληλεγγύης σε μισθωτούς στο δημόσιο και συνταξιούχους ή το τέλος επιτηδεύματος.
Δεν είναι ηθικό να νομοθετούνται φοροελαφρύνσεις για μια τόσο μικρή ομάδα, στην οποία ανήκει και ο κος Μητσοτάκης που έχει 32 ακίνητα. Είναι ανήθικο.
Πρόσθεσε ακόμα πως «Θεωρώ αδιανόητο να μιλά ο κ. Μητσοτάκης, του οποίου το κόμμα συνέτριψε τη μεσαία τάξη, και να λέει ότι δεν έχω δικαίωμα να ομιλώ. Είμαι γέννημα-θρέμμα της μεσαίας τάξης. Να μιλήσει δηλαδή αυτός που δεν ξέρει πόσο κάνει ένα κιλό ψωμί; Αναγκαστήκαμε να επιβαρύνουμε τη μεσαία τάξη στη θητεία μας, δεν ήταν επιλογή μας, ήταν ανάγκη εθνική, να βγούμε από τα μνημόνια. Μειώσαμε τους φόρους από τον Απρίλιο του '19. Γιατί βγήκαμε από τα μνημόνια. Τι θα γινόταν στην πανδημία χωρίς τα 37 δισ. που αφήσαμε;», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Οικονομία
Για τα μέτρα που ανακοίνωσε από το βήμα της ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως είναι πλήρως κοστολογημένα.
«Τα μόνιμα μέτρα που προτείνουμε είναι αξίας 1,8 δισ. ευρώ. Ούτε καν 2. Είναι πλήρως κοστολογημένα τα μέτρα. Εχουμε την εμπειρία», τόνισε.
«Κάποια στιγμή θα επιστρέψουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί», είπε ο Αλέξης Τσίπρας - και ζήτησε να υπάρξει κοινή στάση από τις χώρες του Νότου, ενώ υποστήριξε ότι δεν είναι γνωστή η θέση της κυβέρνησης ως προς αυτό, καλώντας την να συμπήξει συμμαχίες ώστε να αποφευχθεί η απότομη επαναφορά του συμφώνου σταθερότητας. Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εξαπάτησε τους συνταξιούχους , και ως προς τα αναδρομικά και ως προς την εισφορά αλληλεγγύης ενώ ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση επανέφερε τις εκκρεμείς συντάξεις στις 400.000. «Που είναι η περιβόητη ψηφιοποίηση, που θα έλυνε το πρόβλημα;», αναρωτήθηκε.
Συνταξιούχοι
«Εχω την αίσθηση ότι στην παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δεν ακούστηκε η λέξη συνταξιούχος, ούτε στην ομιλία του, ούτε στις ερωτήσεις. Και θεωρώ ότι μαζί με τη μεσαία τάξη είναι μία κοινωνική κατηγορία που επίσης εξαπατήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη», είπε αρχικά ο κ. Τσίπρας. «Εξαπάτησε τους συνταξιούχους με τη 13η σύνταξη», τόνισε.
«Εμείς είχαμε παραλάβει 400.000 εκκρεμείς συντάξεις και καταφέραμε να μειώσουμε στο 70% τις εκκρεμείς συντάξεις. 120.000 εκκρεμείς συντάξεις παραδόσαμε στον κ. Βρούτση που έβγαινε και έλεγε ότι είναι απαράδεκτο αυτό που έχει αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και μέσα στο πρώτο τρίμηνο θα αποδόσουμε όλες τις εκκρεμείς συντάξεις. Δύο χρόνια περάσανε. Τι έχει γίνει;», συμπλήρωσε.
Εργασιακά
Σχολιάζοντας το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, το οποίο επιθυμεί να καταργήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε πως είναι προϊόν πιέσεων. Μίλησε για πιέσεις από διάφορα λόμπι. "Ας τα βρει αυτά η ερευνητική δημοσιογραφία. Εμείς θα βγούμε στην αντεπίθεση και θα δώσουμε προοπτική στον κόσμο της εργασίας", σημείωσε.
Σε σχέση με τα όσα πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας και την υπόθεση efood, ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Η Ελλάδα στα μνημόνια ήταν πειραματόζωο. Βγήκαμε από τα μνημόνια και φέραμε μία σειρά μεταρρυθμίσεις. Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό. Ενισχύσαμε το ΣΕΠΕ. Βάλαμε πρόστιμα σε τράπεζες, υποχρεώσαμε σε καταγραφή υπερωριών. Αυτό που συνέβη τις προηγούμενες με τις ταχυμεταφορές που εκβίασε τους εργαζόμενους είναι κάτι το οποίο η εταιρία έχει τη δυνατότητα να το κάνει λόγω του νόμου Χατζηδάκη».
Συμφωνία των Πρεσπών
Ο κ. Τσίπρας ήταν ιδιαίτερα σκληρός στις εκφράσεις του και για το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντας δειλό τον Πρωθυπουργό. Σημείωσε πως ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε λέξη για τη Βόρεια Μακεδονία κατά την παρουσία του στη ΔΕΘ, αφήνοντας αιχμές και για το γεγονός πως δεν ρωτήθηκε σχετικά.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως ο κ. Μητσοτάκης είναι δειλός και αδύναμος, επειδή φοβάται πως θα πληγεί πολιτικά και δεν φέρνει προς ψήφιση τα τρία μνημόνια υλοποίησης της Συμφωνίας, αφήνοντας έτσι χώρο στους γείτονές μας, να μην την εφαρμόζουν όπως πρέπει.
Για το τέλος... Μπρεχτ
Σε ερώτηση τέλος σχετικά με το τι έχει αλλάξει ο ίδιος αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να τον ξαναεμπιστευθούν οι πολίτες, ο Αλέξης Τσίπρας επικαλέστηκε τον Μπρεχτ. Απάντησε πως "ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα σε κίνηση και εξελίσσεται διαρκώς". Για τον εαυτό του παραδέχθηκε λάθη, αλλά πρόσθεσε ότι πλέον έχει μεγάλη εμπειρία «και γερό στομάχι», όπως είπε, σημειώνοντας ότι δεν σκοπεύει να γίνει «μνημείο του εαυτού του».
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr