Οι υγειονομικοί που θα τεθούν σε αναστολή εργασίας, θα κληθούν να επιστρέψουν τον μισθό του δεκαπενθημέρου που προκαταβάλλεται στο δημόσιο, ενώ κανείς δεν τους εγγυάται πως εάν εμβολιαστούν θα επιστρέψουν στην ίδια θέση.
Η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν κάνει πίσω από την απόφασή της, γεγονός που έστειλε πολλούς ανεμβολίαστους υγειονομικούς στα εμβολιαστικά κέντρα την τελευταία στιγμή. Με την συμπλήρωση 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, η αναστολή αίρεται με όμοια απόφαση.
Ο νέος υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης από την πρώτη στιγμή επισήμανε στις δηλώσεις του πως στόχος είναι να πειστούν όλοι οι εργαζόμενοι να εμβολιαστούν και πως η απόφαση της κυβέρνησης σχετικά με την υποχρεωτικότητα δεν πρόκειται να αλλάξει. Επισήμανε πως ο εμβολιασμός είναι μία πράξη προστασίας του καθενός ξεχωριστά και κατ' επέκταση του κοινωνικού συνόλου.
Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί υγειονομικοί που δεν φαίνεται να πείθονται. Ξεκινούν μάλιστα και κινητοποιήσεις σε πολλά νοσοκομεία της χώρας, ενάντια στο μέτρο της υποχρεωτικότητας.
Πώς θα λειτουργήσει το ΕΣΥ
Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει το επόμενο διάστημα την αναδιάταξη των δυνάμεων του ΕΣΥ με τη μετακίνηση του προσωπικού εντός της ίδιας ΥΠΕ για την κάλυψη των κενών που προκύπτουν.
Παράλληλα, προβλέπεται η είσοδος νέου δυναμικού, εμβολιασμένου, με τρίμηνες συμβάσεις αλλά ακόμα και ανάθεση ορισμένων υπηρεσιών σε δομές του ιδιωτικού τομέα για όσο χρειαστεί. Και καθώς το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν σταματά, δίδεται η δυνατότητα σε όσους εμβολιαστούν εκπρόθεσμα αλλά άμεσα (εντός δηλαδή των επόμενων 24ωρων) να επιστρέψουν στο πόστο τους 14 ημέρες μετά την πρώτη δόση.
Υποχρεωτικότητα και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες
Η υποχρεωτικότητα εμβολιασμών στο ΕΣΥ αποτελεί ασφαλώς ένα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, αναγκαίο, αλλά ομολογουμένως δύσκολο εγχείρημα. Το κατά πόσο θα εφαρμοστεί με επιτυχία (αν δηλαδή αυξηθούν οι εμβολιασμοί και το σύστημα αντέξει) ενδεχομένως να επηρεάσει και αποφάσεις για υποχρεωτικότητα εμβολιασμών και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων.
Μεγάλα ποσοστά ανεμβολίαστων παρατηρούνται σε Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστικό και Λιμενικό Σώμα (αναλυτικά ΕΔΩ). Οι εμβολιασμένοι δεν ξεπερνούν το 60% και η κυβέρνηση σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να λάβει μέτρα.
Στα σχολεία οι εκπαιδευτικοί είναι εμβολιασμένοι σε ποσοστό 85% και εκτιμάται πως είναι αρκετό και μπορούν να αποφευχθούν επιπλέον μέτρα.
Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο και για την εστίαση. Τα ποσοστά των εργαζομένων στον κλάδο αγγίζει το 70% και δεν αποκλείεται να υπάρξουν αποφάσεις για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.
Το ίδιο ισχύει και για τις Ένοπλες Δυνάμεις, με τον Γιώργο Γεραπετρίτη να επισημαίνει πως η κυβέρνηση "ζυγίζει" τα στοιχεία, προκειμένου να πάρει τις τελικές της αποφάσεις.
Όσο για την Εκκλησία, μάλλον δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια επιπλέον παρέμβαση, παρότι υπάρχουν πολλοί ιερείς που όχι μόνο δεν εμβολιάζονται, αλλά αποτρέπουν κιόλας τους πιστούς από το να εμβολιαστούν. Αναμένεται να υπάρξει εκ νέου έκκληση στην Ιερά Σύνοδο να ταχθεί ανοιχτά υπέρ των εμβολιασμών.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr