«Μπορεί οι Ταλιμπάν να εμφανίζονται καθησυχαστικοί και να υπόσχονται ότι θα επιτρέψουν στις γυναίκες να σπουδάζουν και να εργάζονται, αλλά το κάνουν με την υποσημείωση ότι αυτό θα γίνει στο πλαίσιο που θέτει το Ισλάμ», υποστήριξε. Η ίδια υποστήριξε, επιπλέον, ότι την προηγούμενο περίοδο διακυβέρνησης της ασιατικής χώρας από το καθεστώς των Ταλιμπάν, την περίοδο 1996-2001, με κλείσιμο σχολείων ακόμη και για τα κορίτσια προσχολικής ηλικίας, με απαγόρευση κυκλοφορίας γυναικών χωρίς τη συνοδεία κάποιου άνδρα από την οικογένεια, με κάθε είδους απαγορεύσεις για τις γυναίκες, με σωματικές τιμωρίες και θανάτους.
«Είχαμε την τύχη να γεννηθούμε σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και δεν πρέπει να μείνουμε αμέτοχοι», σημείωσε η κ. Συρεγγέλα, ενώ τόνισε ότι θα υπάρχουν δράσεις για την προστασία των γυναικών από το Αφγανιστάν που θα έρθουν στη χώρα μας, όπως συμβαίνει ήδη με άλλες γυναίκες – πρόσφυγες από τον μουσουλμανικό κόσμο.
«Στη χώρα μας οι γυναίκες και τα παιδιά έχουν μια καλύτερη αντιμετώπιση όταν αναγκάζονται να φύγουν από τις πατρίδες τους», υποστήριξε, λέγοντας, όμως, ότι θα πρέπει να βρεθεί ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών.
Σημείωσε δε ότι η Ελλάδα έχει ως νόμο τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, δηλαδή τη σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Παράλληλα, όπως ανέφερε η υφυπουργός, το προηγούμενο διάστημα και ιδίως κατά την περίοδο της καραντίνας, αναπτύχθηκαν πολλές δράσεις. Ενημερώθηκαν οι γυναίκες αυτές για τα δικαιώματά τους, με φυλλάδια μεταφρασμένα στις γλώσσες τους, που έδιναν έμφαση στο γεγονός ότι βρίσκονται σε ένα κράτος όπου η βία τιμωρείται δια νόμου και δεν είναι ανεκτή.
«Πολλές γυναίκες, Ελληνίδες αλλά και πρόσφυγες, θύματα έμφυλης ή ενδοοικογενειακής βίας απομακρύνθηκαν άμεσα μαζί με τα ανήλικα παιδιά τους, σε ξενώνες και ασφαλή καταλύματα», η ίδια τόνισε, σημειώνοντας ότι στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των γυναικών αλλά και των τοπικών φορέων.
«Ακόμη και στην γραμμή 15900 – που είναι 24ωρης λειτουργίας, όπου μπορεί οποιαδήποτε γυναίκα ή τρίτο πρόσωπο να καταγγείλει περιστατικά βίας- υπάρχει και μετάφραση στα αραβικά και τα περσικά», συμπλήρωσε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr