Στην αρχή της τοποθέτησής του, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση μετά την τραγωδία στο Μάτι είχε καταρτίσει ειδικό σχέδιο για την Πολιτική Προστασία, με βοήθεια από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Ήταν το σχέδιο Γκολντάμερ, που εντόπισε τις αδυναμίες και πρότεινε λύσεις, ώστε να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τις δασικές πυρκαγιές. Ωστόσο, όπως είπε, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να μην εφαρμόσει ποτέ το εν λόγω σχέδιο, το οποίο υιοθέτησαν άλλες μεσογειακές χώρες, όπως η Πορτογαλία.
Για τις ευθύνες της μεγάλης καταστροφής σε Αττική, Ηλεία και Εύβοια, ο κ. Τσίπρας είπε πως αυτή βαραίνει προσωπικά τον Πρωθυπουργό, ο οποίος δεν είχε θωρακίσει τη χώρα και είχε επιλέξει να επανδρώσει με κομματικά κριτήρια τα σώματα ασφαλείας και την Πολιτική Προστασία. Για το λόγο αυτό, όπως είπε δεν ζητά παραιτήσεις. "Ο Πρωθυπουργός έχει την ευθύνη. Αν αισθάνεται καλά με τους υπουργούς και τους αρχηγούς των σωμάτων, ας τους κρατήσει. Θα κριθεί γι' αυτό από τον ελληνικό λαό", είπε για να προσθέσει: "Εμένα με ενδιαφέρει η ουσία και θέτω τα κρίσιμα και ουσιαστικά ζητήματα".
Ο κ. Τσίπρας στηλίτευσε επίσης την επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης, το γεγονός ότι δεν υπήρχε ενημέρωση και δυνατότητα στους δημοσιογράφους να υποβάλλουν ερωτήσεις.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε, όμως, πως δεν θέλει να κάνει άγονη κριτική, όπως έκανε ο κ. Μητσοτάκης στο παρελθόν: «Το μεγάλο και κρίσιμο ερώτημα είναι να δούμε τι κάνουμε τώρα. Πως επουλώνουμε τις βαθιές πληγές. Πως αντιμετωπίζουμε το αύριο», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και κατέθεσε την πρότασή του.
Η πρόταση των επτά σημείων προς τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση, περιλαμβάνει:
1) Να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες όλες οι καμένες εκτάσεις, να απαγορευτεί κάθε αλλαγή χρήσης γης μέχρι να ολοκληρωθεί κατά προτεραιότητα ο χωρικός και πολεοδομικός σχεδιασμός στις περιοχές αυτές (τοπικά χωρικά σχέδια, δασικοί χάρτες, κτηματολόγιο). Να αποτρέψουμε κάθε είδος παρασιτικής λογικής.
2) Να εκπονηθεί σε συνεργασία με όλα τα κόμματα και επιστημονικούς φορείς Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών των φυσικών καταστροφών.
Το σχέδιο αυτό πρέπει να ενσωματώνει τη σύγχρονη επιστημονική γνώση και γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρχει συνεχής συνεργασία και αλληλοτροφοδότηση με τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Ινστιτούτα της χώρας αλλά και διεθνώς, να έχει ορίζοντα δεκαετίας, να αξιολογείται σε τακτά χρονικά διαστήματα, και να αναθεωρείται εφόσον χρειάζεται.
3) Να αξιοποιηθεί έστω και τώρα το πόρισμα Γκολντάμερ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών με έμφαση στην πρόληψη και τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων με την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.
4) Να υιοθετηθεί η ολοκληρωμένη πρόταση Νόμου που καταθέσαμε από το 19 για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας που θα την στελεχώσουν πρόσωπα κοινής αποδοχής με συμφωνία να παραμείνουν τα ίδια ανεξαρτήτως κυβέρνησης.
5) Να εκπονηθούν Τοπικά Αναπτυξιακά Σχέδια για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη των περιοχών που έχουν πληγεί, με ιδιαίτερη έμφαση στο τοπικό παραγωγικό μοντέλο και ειδική μέριμνα για τη συγκράτηση του πληθυσμού και ιδιαίτερα των νέων στις περιοχές αυτές.
6) Να ανασχεδιασθεί η κατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το Εθνικό Σχέδιο Αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής και τα Τοπικά Σχέδια ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας και των άλλων περιοχών που έχουν πληγεί.
7) Να εκπονηθεί άμεσα σχέδιο για αποζημιώσεις αλλά και για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας των πληττόμενων περιοχών.
Κλείνοντας, σημείωσε:
"Δυστυχώς το χθεσινό διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη ήταν τουλάχιστον απογοητευτικό. Μίλησε σα να μη διδάχτηκε τίποτε από την τραγωδία. Οφείλει να σταματήσει με την άγονη προπαγάνδα να ρίχνει αλάτι στις πληγές του ελληνικού λαού.
Οι ώρες που ζούμε είναι πολύ κρίσιμες, και ο δικαιολογημένος θυμός που έχει συσσωρευτεί απαιτεί σεβασμό, σοβαρότητα, επίγνωση των ευθυνών. Έργα και όχι λόγια. Κοινωνική ευαισθησία και όχι επικοινωνιακή αναισθησία. Προσπάθεια και όπου είναι δυνατόν ενότητα. Διαφορετικά πολύ σύντομα ο ίδιος και η κυβέρνησή του θα θρέψουν τα σταφύλια της οργής.
Θέλω να διαβεβαιώσω κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι εδώ ως δύναμη πατριωτικής ευθύνης. Να σταθεί δίπλα σε όσους δοκιμάζονται. Να υποδείξει λύσεις. Αλλά και να αναλάβει το βάρος της ανασυγκρότησης του κράτους και της αναγέννησης της ελπίδας για το αύριο του τόπου μας. Ξέρουμε, μάθαμε, γίναμε σοφότεροι από τις δυσκολίες που διαχειριστήκαμε αλλά και από τα λάθη μας. Θέλουμε, και μπορούμε, να εγγυηθούμε μια νέα αρχή".
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr