«Πλέον όλη η πληροφορία, θα αναγράφεται στο κτηματολογικό φύλλο και θα είναι διαθέσιμη να την γνωρίζουν άπαντες, και ο πωλητής και ο αγοραστής, ελαχιστοποιώντας έτσι το ρίσκο», τόνισε, μιλώντας σήμερα (23/7) στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Στο νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού κτηματολογίου, υπάρχει συγκεκριμένο άρθρο με το οποίο πλέον η μεταβίβαση ακινήτου θα γίνεται σε μία στάση, στο γραφείο του συμβολαιογράφου. «Τα 17 απαραίτητα δικαιολογητικά θα συλλέγονται από τα διαφορετικά μητρώα του δημοσίου με την χρήση διαλειτουργικοτήτων τις οποίες έχουμε αναπτύξει, οπότε αυτό θα γίνεται one stop και θα αφορά το σύνολο των ακινήτων της χώρας από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο».
Σε περίπτωση που δεν είναι περασμένα τα ακίνητα στο πληροφοριακό σύστημα θα μπορεί ο συμβολαιογράφος να πάρει το αντίστοιχο συμβόλαιο ή τα έγγραφα που θέλει από το υποθηκοφυλακείο, να τα σκανάρει και να τα εντάξει μέσα στο σύστημα, εξήγησε ο υφυπουργός, «διότι δεν έχουν ψηφιοποιηθεί τα υποθηκοφυλακεία και δεν έχουν ενταχθεί στο όλο ψηφιακό σύστημα που έχουμε αναπτύξει, αλλά προχωράμε και σε αυτό».
Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο, όπως το χαρακτήρισε ο κ. Στύλιος που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, «είναι στα πρώτα έργα που ανακοινώθηκαν, ένα έργο της τάξεως των 234 εκατ. ευρώ, για το οποίο τα τεύχη δημοπράτησης είναι έτοιμα. Έχουν γίνει όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, η διαβούλευση, η σύνταξή τους και μετά από 1-1,5 μήνα θα είναι και αυτός ο διαγωνισμός στον αέρα».
Σε σχέση με το τι συμβαίνει έως τώρα, ο κ. Στύλιος, υποστήριξε πως αυτή την στιγμή έχουμε κτηματολόγιο στο 35% της χώρας και το υπόλοιπο 60% είναι υπό κτηματογράφηση. Μάλιστα, χρειάστηκαν 25 χρόνια για να φτάσουμε σε αυτό το ποσοστό. «Με την αλλαγή που φέρνει το Υπουργείο, θα ολοκληρωθεί το έργο 2 χρόνια νωρίτερα από το προγραμματισμένο». Ενώ επισημαίνει ότι «όταν κτηματογραφείται μια περιοχή, ο ισχύων νόμος έχει την εξής φιλοσοφία, θα πρέπει να λήξει το 100% των δηλώσεων της περιοχής για να γίνει αποδεκτή η κτηματογράφηση και να καταγραφούν στα κτηματολογικά φύλλα όλα τα εμπράγματα δικαιώματα. Η στατιστική μας έχει αποδείξει ότι το 98% των δικαιωμάτων δεν έχει κανένα πρόβλημα, το 2% υπήρχαν ενστάσεις, αντιρρήσεις, αιτήσεις διόρθωσης, όμως σταματούσε η διαδικασία για το σύνολο. Τώρα θα προχωρήσει το 98% κανονικά, θα γίνει η ανάρτηση και η καταγραφή στο κτηματολόγιο, στο 2% θα αναγράφεται η πληροφορία και γράφονται και αυτά στα κτηματολόγια με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν. Με αυτόν τρόπο θα φτάσουμε στο 90%».
Επιπλέον, συμπληρώνει πως με τον ισχύοντα νόμο η φιλοσοφία ήταν πως «ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, έρχεται και δηλώνει τα δικαιώματά του για το αγροτεμάχιο, το σπίτι, το ακίνητό του, με αποτέλεσμα πολλοί είτε λόγω αμέλειας ή άγνοιας, ή επειδή δεν ενδιαφέρονταν γιατί δεν είχε αξία οικονομική ή συναισθηματική και αυτό καθυστερούσε και μας πήγαινε πίσω. Θα χρησιμοποιήσουμε λοιπόν τα ψηφιακά μέσα που έχουμε και θα το αντιστρέψουμε αυτό, έτσι θα πηγαίνει το κράτος στον ιδιοκτήτη για να τον διευκολύνει, όπως το έχουμε πράξει τον τελευταίο 1,5 χρόνο με την πανδημία».
Αναφορικά με το χρονικό περιθώριο που έχει ο ιδιοκτήτης για να δηλώσει το ακίνητό του, ο κ. Στύλιος, υπενθυμίζει πως έπειτα από την πάροδο 8 ετών από την στιγμή που ολοκληρώνεται η ανάρτηση, εμφανίζεται το ακίνητο ως άγνωστου ιδιοκτήτη. «Υπάρχει ωστόσο η διέξοδος της προσφυγής στην δικαιοσύνη, όπου αν κάποιος παρουσιάσει σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του νόμου ότι μια ιδιοκτησία ανήκει σε αυτόν, οι αποφάσεις της δικαιοσύνης είναι σεβαστές και αποδεκτές από όλους».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr