Για το λόγο αυτό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος βρίσκεται στη Γαλλία ώστε να παραστεί στην τελετή παραλαβής του υπερσύγχρονου αεροσκάφους που εντάσσει στο δυναμικό της η Πολεμική Αεροπορία.
Όπως ανακοινώθηκε, παρόντες στην τελετή, που θα πραγματοποιηθεί στην αεροπορική βάση στο Ιστρ της νότιας Γαλλίας, στις εγκαταστάσεις της «Dassault Aviation», θα είναι, επίσης, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Γαλλία, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα συναντηθεί με τον διευθύνοντα σύμβουλου της Dassault Aviation Ερίκ Τραπιέ και με την ομόλογό του υπουργό Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας Φλοράνς Παρλί.
Το χρονοδιάγραμμα των παραλαβών
‘Ενα περίπου αεροσκάφος το μήνα αναμένεται να παραλαμβάνει η Ελλάδα και μέχρι τον
Δεκέμβριο του 2021 προβλέπεται να παραδοθούν στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα Rafale, που μέχρι τώρα βρίσκονται σε υπηρεσία με την γαλλική πολεμική αεροπορία Armee de l’Air.
Το πρώτο ελληνικό Rafale δεν θα πετάξει προς την Ελλάδα αμέσως μετά την επίσημη παραλαβή του. Ο προγραμματισμός, σύμφωνα με την συμφωνία της Αθήνας με το Παρίσι, είναι να μεταφερθούν όλα μαζί τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα Rafale με τα ελληνικά χρώματα περί τα τέλη του έτους στην 332 Μοίρα στη βάση της Τανάγρας όπου θα ενταχθούν. Τα πρώτα έξι δικινητήρια αεροσκάφη γαλλικής κατασκευής θα παραμείνουν περίπου μέχρι τα τέλη του 2021 στη βάση του Μερινιάκ στο Μπορντό για να συνεχιστεί η εκπαίδευση των χειριστών και των τεχνικών που έχουν επιλεγεί.
Η εκπαίδευση των τεσσάρων πρώτων Ελλήνων πιλότων στα Rafale έχει, πάντως, προχωρήσει. Έπειτα από περίπου έξι μήνες παραμονής στη Γαλλία, οι πιλότοι κάνουν ήδη πτήσεις για να εξοικειωθούν με το νέο οπλικό σύστημα.
Στη βάση του Μερινιάκ βρίσκονται ακόμη τέσσερις Έλληνες πιλότοι, η δεύτερη ομάδα των χειριστών που εκπαιδεύονται στα Rafale, που αυτές τις ημέρες ξεκινούν πτήσεις με το δικινητήριο γαλλικό μαχητικό. Αφού ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους στα Rafale, σταδιακά οι πρώτοι οκτώ Έλληνες χειριστές των δικινητήριων γαλλικών μαχητικών θα ξεκινούν να εκπαιδεύουν άλλους Έλληνες πιλότους.
Το κόστος
Το συνολικό κόστος αγοράς των 18 Rafale ανέρχεται σε 1,92 δισ. ευρώ (χωρίς κρατήσεις), τίμημα στο οποίο θα πρέπει να προστεθούν ακόμη 400 εκατ. ευρώ (χωρίς κρατήσεις), για τα όπλα των δικινητήριων μαχητικών αεροσκαφών. Στα όπλα των νέων Rafale περιλαμβάνονται τα κατευθυνόμενα βλήματα «Meteor». Επίσης, η γαλλική πλευρά αναλαμβάνει να προβεί στις απαραίτητες αναβαθμίσεις και πιστοποιήσεις των υπαρχόντων βλημάτων «Mica», «Scalp» και «Exocet» προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα νέα αεροσκάφη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr