Το συγκεκριμένο πλαίσιο ήταν ένα από τα αιτούμενα πολλών εκ των του κλάδου ωστόσο και πάλι λόγω της επέκτασης της πανδημίας φορείς του κλάδου εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το πώς θα αντέξουν και μάλιστα όταν από το Υπουργείο Οικονομικών τονίζεται ότι πλέον τα μέτρα στήριξης θα είναι στοχευμένα.
Υπενθυμίζεται ότι περίπου το 22% της αγοράς λειτουργεί μόνο σε εσωτερικούς χώρους ωστόσο από μόνο του το νέο μέτρο με το άνοιγμα μόνο για εμβολιασμένους δεν είναι αρκετό, όπως αναφέρουν πολλοί.
Στο φόντο αυτό τη στήριξη της πολιτείας για τις επιχειρήσεις εστίασης θέτει εμφατικά η ΓΣΕΒΕΕ. Ο κ. Καββαθάς, μαζί με στελέχη της Συνομοσπονδίας είχε συνάντηση χθες με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη. Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη ενώ θα συναντήσει τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα την επόμενη εβδομάδα.
Στις συναντήσεις αυτές πέρα από τα βασικά αιτήματα στήριξης και μείωσης των φόρων στο πακέτο της εστίασης κατατίθεται και ο προβληματισμός τους για τα νέα μέτρα και τις δυσκολίες που δημιουργούν
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ, ο υπουργός Ανάπτυξης ευχαρίστησε για τη στήριξη της συνομοσπονδίας αλλά και τις πρωτοβουλίες της στην κατεύθυνση της ενημέρωσης των μελών της για την ανάγκη των εμβολιασμών.
Οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ, αφού επεσήμαναν τον προβληματισμό τους για τα νέα μέτρα, ζήτησαν από τον υπουργό τη στήριξη της πολιτείας με μέτρα ενίσχυσης που θα κάνουν τις επιχειρήσεις ικανές να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν. Τόνισαν, επίσης, ότι δεν θα πρέπει η κυβέρνηση να εργαλειοποιεί κλάδους της οικονομίας ως μοχλούς άσκησης πίεσης στην κοινωνία για το αυτονόητο που είναι ο εμβολιασμός.
Όπως τονίζει η ΓΣΕΒΕΕ, «το μόνο όπλο που έχουμε στη διάθεσή μας για να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα είναι ο εμβολιασμός και αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ώστε η κοινωνία και οι πολίτες της να μπορέσουν να πάρουν και πάλι πίσω τη ζωή τους».
Πάντως το τι θα συμβεί στην εστίαση είναι μια μικρογραφία της όλη εξέλιξης με το πλαίσιο τν εμβολιασμών. Ο κλάδος σήμερα απασχολεί περίπου 350.000 εργαζόμενους ενώ υποδέχεται στα καταστήματά του το σύνολο της κοινωνίας. Έτσι, το πώς θα γίνει η διαχείριση των «ζωνών» με τους εμβολιασμένους ίσως αποτελέσει ένα καθοριστικό τεστ για το μέλλον.
Πάντως, πέρα από το κοινωνικό πείραμα υπάρχει και η κοινωνική διάσταση καθώς η όλη επιχείρηση αναμένεται να δοκιμάσει τις αντοχές των επιχειρήσεων που μέχρι σήμερα άντεξαν λόγω των μέτρων στήριξης.
Σύμφωνα με τη Μαρία Μποτονάκη από τον Κύκλο Επαγγελματιών Εστίασης, τίθεται θέμα συνταγματικότητας των νέων μέτρων με το διαχωρισμό εμβολιασμένων. Μάλιστα, μεταφέρει ένα κλίμα δυσφορίας από τον κλάδο για την απόφαση να τίθενται σε αναστολή υπάλληλοι οι οποίοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν κι αυτό να είναι το αποτέλεσμα της αδυναμίας των ιθυνόντων να επιταχύνουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα δια της πειθούς. “Δεν θα απολύσουμε κανέναν υπάλληλο”, σημειώνει και αναρωτιέται γιατί τα ίδια μέτρα δεν υιοθετούνται σε άλλους κλάδους, π.χ. στο Μετρό, στα λεωφορεία κ.ο.κ.. Θεωρεί ότι το νέο πλαίσιο λειτουργίας της εστίασης πλήττει την ψυχολογία της αγοράς και αποθαρρύνει τη ζήτηση.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr