Όπως σημειώνει, «η δημιουργία του φακέλου απαιτεί την συλλογή όλων των στοιχείων, «κάνεις άρση απορρήτου και συγκεντρώνονται όλα τα δεδομένα από τράπεζες και δημόσιο. Αυτή η διαδικασία τώρα ολοκληρώνεται και αμέσως μετά θα υποβληθούν οι πρώτες αιτήσεις. Η πλατφόρμα αυτομάτως με εξουσιοδότηση του πολίτη, βρίσκει όλα τα στοιχεία, και αυτή η διαδικασία διαρκεί 15 ημέρες από την στιγμή που μπεις μέσα στην πλατφόρμα. Σου δίνει την δυνατότητα να ρυθμίσεις όλα τα χρέη προς τράπεζες και δημόσιο, ειδικότερα αν χρωστάς στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, μπορείς να ρυθμίσεις τα χρέη σου σε έως 240 δόσεις. Ενώ αν χρωστάς σε τράπεζες ή σε funds, μπορείς να τα ρυθμίσεις σε έως 420 δόσεις».
Ο κ. Κουρμούσης προσθέτει πως «μετά την υποβολή της αίτησης, η πλατφόρμα μέσω ενός αυτόματου αλγορίθμου παράγει μία πρόταση ρύθμισης. Στην συνέχεια οι πιστωτές έχουν ένα διάστημα μέχρι 2 μήνες, να ελέγξουν αν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις που λέει ο νόμος και να συμφωνήσουν. Προφανώς το δημόσιο πάντα συμφωνεί, γιατί το λέει ρητά ο νόμος».
Στην πλατφόρμα, υποστηρίζει ο ίδιος, μπορεί να μπει όποιος θέλει, είτε έχει ρυθμίσει οφειλές του ήδη είτε όχι. «Η πλατφόρμα ρυθμίζει όλα τα χρέη και προς το δημόσιο και προς τις τράπεζες. Αν κάποιος αρνηθεί, μπορεί να μην ρυθμιστεί το χρέος προς έναν ιδιώτη, π.χ. μια τράπεζα, και υπό προϋποθέσεις μπορείς να ρυθμίσεις τα υπόλοιπα χρέη σου». Σύμφωνα με τον Ειδικό Γραμματέα θα ήταν καλύτερο οι πολίτες, να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα όσο νωρίτερα γίνεται και έφερε παραδείγματα πολιτών που εμφανίστηκαν μια μέρα πριν από τον πλειστηριασμό.
Αναφορικά με την πρώτη κατοικία, ο κ. Κουρμούσης, είπε πως «αν ρυθμίσεις τα χρέη του ο οφειλέτης, το κράτος του παρέχει επιδότηση των δανείων της πρώτης κατοικίας για 5 χρόνια. Αν κάποιος πτωχεύσει για να διαγράψει όλα του τα χρέη και πάλι υπάρχει η πρόνοια για την πρώτη κατοικία, ότι όταν γίνει η πτώχευση ένας φορέας θα αγοράσει αυτή την πρώτη κατοικία, θα του την μισθώσει για 12 έτη και μετά ο πολίτης θα μπορεί να την ξανααγοράσει.
Σε ερώτηση σχετικά με το πόσοι δυνητικά θα μπορούσαν να κάνουν αίτηση ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, απάντησε ότι δεν είναι εύκολο να γίνει κάποια εκτίμηση, ωστόσο επεσήμανε ότι πολλοί από τους 900.000 οφειλέτες που το 2019, είχαν ενταχθεί στην ρύθμιση για τις 120 δόσεις θα μπορούσαν να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr