Με το νομοσχέδιο που προτείνεται επιδιώκεται, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η δημιουργία ενός νομοθετικού και θεσμικού πλαισίου ρύθμισης της επικοινωνίας των θεσμικών φορέων της πολιτείας με εκπροσώπους συμφερόντων, με απώτερο σκοπό τη διασφάλιση της ακεραιότητας, της διαφάνειας και της λογοδοσίας κατά την άσκηση δραστηριοτήτων επιρροής.
Αξίζει να επισημανθεί ότι η απουσία ενός πλαισίου ρύθμισης των δραστηριοτήτων επιρροής στην Ελλάδα έχει τονιστεί επανειλημμένα από διεθνή και ευρωπαϊκά όργανα όπως η Ομάδα Κρατών για τη Διαφθορά του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.).
Με τις ρυθμίσεις του παρόντος σχεδίου νόμου επιδιώκεται για πρώτη φορά η δημιουργία ενός συστήματος καταγραφής, δημοσιότητας, φύλαξης, διαχείρισης και αξιοποίησης των δώρων που προσφέρονται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στα μέλη της Κυβέρνησης, σύμφωνα με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές.
Ρυθμίζεται, τέλος, μία σειρά εκκρεμών ζητημάτων του ΥΠΕΣ, που αφορούν ανάμεσα σε άλλα, την κατάργηση των διατάξεων που εισάγουν παρεκκλίσεις από το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, ώστε αυτό να εφαρμόζεται με όσο το δυνατόν ενιαίο και ομοιόμορφο τρόπο.
Η διαβούλευση αναμένεται να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2021 και ώρα 23:30 και οι σχετικές παρατηρήσεις που θα υποβληθούν θα ληφθούν υπόψη για την τελική διαμόρφωση του κειμένου του σχεδίου νόμου, το οποίο θα έρθει στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr