Η συζήτηση στην οποία συμμετείχαν οι ομιλητές αναφορικά με τη “Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης” επικεντρώθηκε σε αυτή την πρωτοβουλία των Ευρωπαϊκών θεσμών, η οποία δημιουργήθηκε για να διασφαλίσει ότι θα ακουστούν οι απόψεις των πολιτών για το Ευρωπαϊκό σχέδιο, ειδικά των νεότερων γενεών. Το βασικό ερώτημα που τέθηκε στο πλαίσιο της συζήτησης ήταν: Είναι αυτή η φιλόδοξη προσπάθεια αρκετή για να γεφυρωθεί το δημοκρατικό έλλειμμα της Ε.Ε.;
Ο Αντώνης Παπαγιαννίδης, κάλεσε τους ομιλητές να διαψεύσουν ότι η διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης θα αποδειχτεί μόνο «λόγια, λόγια, λόγια».
Απαντώντας, ο Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε στους τέσσερις πυλώνες στους οποίους πρέπει να χτίσουμε μία πιο ισχυρή Ευρώπη, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «είναι ώρα να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση. Το δεύτερο βήμα είναι ένας μεγάλος κοινοτικός προϋπολογισμός που θα μπορεί να απορροφά κρίσεις σαν αυτές που έχουμε περάσει τα τελευταία χρόνια, το τρίτο η δημιουργία μίας πραγματικής νέας βιομηχανικής πολιτικής και το τέταρτο η δημιουργία μίας κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας».
Η Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, χρησιμοποίησε δύο λέξεις κλειδιά, την «αυτονομία και τη δημοκρατία». Μίλησε για την ανοιχτή στρατηγική αυτονομία στο εμπόριο – καθώς, όπως εξήγησε, με τον Covid είδαμε σημαντικές ελλείψεις και ανακαλύψαμε ότι είχαμε κάποιες εξαρτήσεις στην κρίση – υπογραμμίζοντας όμως ότι ο προστατευτισμός δεν είναι λύση στο περιβάλλον που ζούμε. Και τόνισε το θέμα της δημοκρατίας, εκτιμώντας ότι στην Ευρώπη «Θέλουμε σχέσεις με χώρες που έχουν κοινές αξίες με μας».
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, εκτίμησε ότι υπάρχει η διάθεση να δοθεί ώθηση στην πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης και τόνισε τα βήματα που έχει κάνει η Ε.Ε. από την εποχή των μνημονίων έως σήμερα που έχουμε έκδοση κοινού χρέους. Πρόσθεσε ότι όσο διαρκεί η αναστολή του “Συμφώνου Σταθερότητας” πρέπει να τροποποιήσουμε τους κανόνες του, καθώς, όπως είπε, ήδη ο Σόμπλε και ο Λάνσετ έχουν θέσει ως όριο τον επόμενο Δεκέμβριο. Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι εμείς ζητούμε μονιμοποίηση του Ταμείου Ανάπτυξης και, μάλιστα, αποκάλυψε ότι η θέση αυτή είναι πλειοψηφική στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κατέληξε τονίζοντας ότι θα πρέπει να εντάξουμε τη συζήτηση για τη θέση της Ελλάδας στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης και, ταυτόχρονα, να αναβαθμίσουμε τις φιλοδοξίες μας.
Η Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, Συν-Πρόεδρος της Επιτροπής για την Κλιματική αλλαγή, τη βιοποικιλότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Κίνα, ξεκίνησε την παρέμβασή της λέγοντας ότι «η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης διατρέχει ένα σοβαρό κίνδυνο, να μην καταλήξει πουθενά, επειδή δεν έχει θεσμικό πλαίσιο». Τόνισε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα τέτοιο πλαίσιο και χρησιμοποίησε το παράδειγμα της δημόσιας υγείας, που είναι αμιγώς εθνική υπόθεση, όμως αντιμετωπίστηκε ad hoc Ευρωπαϊκά λόγω της κρίσης. Πρέπει να ενσωματώσουμε στη νομική μας τάξη τις προτάσεις των πολιτών και για να γίνει αυτό χρειάζονται αλλαγές στη Συνθήκη, τόνισε η κ. Σπυράκη, διευκρινίζοντας ότι η δημόσια υγεία είναι ένας τομέας που απαιτεί αλλαγή στη Συνθήκη. Επίσης, έκανε εκτενή αναφορά στα σημαντικά θέματα περιβάλλοντος και τα βήματα που γίνονται, όπως η ανακύκλωση σκουπιδιών κ.ά.
Στη συνέχεια, η συζήτηση επεκτάθηκε και σε θέματα του Ταμείου Ανάκαμψης, στο πώς θα επηρεαστεί η καθημερινότητα των πολιτών από τις αλλαγές που έρχονται χάρη στους τεράστιους πόρους του Ταμείου, το εθνικό σχέδιο που απαιτείται για να πιάσουν τόπο τα χρήματα του Ταμείου, τον τρόπο λειτουργίας της Ευρώπη και τις δυσκολίες στη λήψη αποφάσεων λόγω της ομοφωνίας που απαιτείται, το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, το τι σημαίνει η Ευρώπη για τον κάθε πολίτη, αλλά και την ανάγκη η Ε.Ε. να δει την Κίνα ως ένα «στρατηγικό αντίπαλο», καθώς, όπως εκτίμησε η Μαρία Σπυράκη, «δεν είναι παράλληλοι δρόμοι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι εμπορικές σχέσεις».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr