Στο χαιρετισμό που απηύθυνε στο Φόρουμ, που διεξάγεται σήμερα (1/7) κι αύριο στην Οχρίδα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, ο Κώστας Φραγκογιάννης κατέστησε σαφές πως η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της περιοχής: "το κομμάτι που λείπει από το παζλ", είναι μακροχρόνιος στρατηγικός στόχος της Ελλάδας.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε παράλληλα ότι η χώρα μας ως το παλαιότερο μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή έχει παίξει και θα συνεχίσει να διαδραματίζει στην πράξη ουσιαστικό ρόλο στην ευρωατλαντική πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
Άλλωστε με αφορμή τη σημερινή ανάληψη της προεδρίας (1.7.2021 έως 30.6.2022) στη Διαδικασία Συνεργασίας Χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), υπογράμμισε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους γείτονές της για ένα καλύτερο μέλλον για την περιοχή μας.
Ωστόσο, δήλωσε ότι για να είναι ο διάλογος αποτελεσματικός οφείλει να βασίζεται σε θεμελιώδεις κανόνες που πρέπει να τηρούνται από όλους: "Στην περίπτωση του διαλόγου μεταξύ και ανάμεσα στα κράτη της περιοχής, αυτοί οι κανόνες καθορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο. Και ως κράτη-μέλη της ΕΕ ή ως υποψήφιες προς ένταξη χώρες, οι σχέσεις αυτές διέπονται και από τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες που ορίζουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο".
Σε ό,τι αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, αφού επανέλαβε πως η σημερινή κυβέρνηση δεν έκρυψε τη διαφωνία της σε συγκεκριμένες πτυχές της, σημείωσε χαρακτηριστικά: "ενώ οι απόψεις της κυβέρνησής μου είναι γνωστές και δεν έχουν αλλάξει, δουλεύουμε στην κατεύθυνση να διασφαλίσουμε ότι οι εν λόγω συμφωνία θα εφαρμοστεί στην πράξη κι από τις δύο πλευρές. Άλλωστε με βάση μιας από τις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου - pacta sunt servanda οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται". Υπό το πρίσμα αυτό, κάλεσε τη Βόρεια Μακεδονία "να σεβαστεί πλήρως τη διαδικασία αυτή και να υλοποιήσει με συνέπεια όλες τις δεσμεύσεις της, με καλή πίστη και εγκαίρως, έτσι ώστε να μπορούμε να κοιτάξουμε μπροστά και να προχωρήσουμε".
Τέλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας και συντονισμένων περιφερειακών προσπαθειών για την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης στην εποχή του κορονοϊού και μετά, αλλά και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συλλογικών προκλήσεων ασφάλειας, όπως το οργανωμένο έγκλημα, η εμπορία ανθρώπων, η παράνομη μετανάστευση, ο βίαιος εξτρεμισμός και η τρομοκρατία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr