«Οι εμβολιασμοί προχωρούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς, σε πολύ υψηλό επίπεδο, με μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας να έχει πλέον εμβολιαστεί. Αυτοί οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Από τη στιγμή που η Επιστήμη έχει δώσει όπλα για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, είναι κρίμα να θέτουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας και τη ζωή των συνανθρώπων μας και αυτή η μετάλλαξη πράγματι αποτελεί έναν κίνδυνο», προειδοποίησε ο υπουργός.
Όσον αφορά το ζήτημα των υποχρεωτικών εμβολιασμών ο κ. Κικίλιας δήλωσε πως παντού στον κόσμο οι εμβολιασμοί είναι προαιρετικοί, ωστόσο εκεί που τίθενται θέματα δημόσιας Υγείας (ηλικιωμένοι, ευπαθείς ομάδες κλπ.) οι υγειονομικοί θα πρέπει να επιτελούν το λειτούργημα το οποίο επιτελούν. Ακόμα προανήγγειλε πως «η Κυβέρνηση θα προχωρήσει μέσα στο καλοκαίρι σε αυτές τις κινήσεις και τις αποφάσεις που θα θωρακίσουν τη Δημόσια Υγεία». Για το πότε θα χτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας, ο υπουργός τόνισε πως οι εμβολιασμοί προχωρούν με γοργούς ρυθμούς αλλά αυτό δεν φτάνει: «Πρέπει να το εξηγήσουμε με πειθώ, με επιχειρήματα και στους υπόλοιπους συμπολίτες μας. Τώρα είναι σειρά και των πιο νέων ηλικιών, των πιο νέων συμπολιτών μας και νομίζω ότι και αυτοί πρέπει να μπουν στο παιχνίδι πιο δυνατά».
Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενο επιστροφής στα lockdown αν υπάρξει και πάλι έξαρση στα κρούσματα, ο κ. Κικίλιας σχολίασε πως δεν θέλει να προτρέχει. Ξεκαθάρισε ωστόσο πως «δεν μπορούμε μόνιμα να ζούμε κλεισμένοι μέσα στα σπίτια μας. Δεν μπορεί μόνιμα να μην υπάρχει κοινωνική ζωή, οικονομική δραστηριότητα, να μην υπάρχει τουρισμός που είναι η βαριά μας βιομηχανία. Πρέπει να υποστηρίξουμε όλοι την προσπάθεια των συμπολιτών μας, που για πολύ-πολύ καιρό ήταν κλεισμένοι μέσα στα σπίτια τους και ως επαγγελματίες δεν μπορούσαν να έχουν τα προς το ζην».
Παράλληλα υπερασπίστηκε το άνοιγμα του τουρισμού ενάντια σε όσους τον θεωρούν υπεύθυνο για κίνδυνο υποτροπής στα κρούσματα: «Δεν μου αρέσουν οι κοινωνικοί αυτοματισμοί. Δεν είναι έτσι. Πέρυσι οργανώσαμε και παρουσιάσαμε ένα υβριδικό σύστημα υγειονομικών μονάδων στα νησιά, με πολλαπλό testing, Νοσοκομεία αναφοράς, αεροδιακομιδές και πλωτές διακομιδές και καταφέραμε αυτό το οποίο δεν είχαν άλλες μεσογειακές και ευρωπαϊκές χώρες: τη δυνατότητα να μείνουμε πέντε μήνες ανοιχτοί από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο και να έχουμε σημαντικό μερίδιο του τουρισμού σε σχέση με όλους τους άλλους».
Για επιπλέον όπλα στη φαρέτρα μίλησε για το φετινό καλοκαίρι, αναφερόμενος στα rapid και self-test ενώ έδωσε και πάλι έμφαση στους εμβολιασμούς: «Ο ρυθμός και ο τρόπος με τον οποίο οι συμπολίτες μας θα προσέλθουν να εμβολιαστούν, θα δείξει τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούμε μέσα στο καλοκαίρι. Υπάρχουν περιοχές που έχουν πιο υψηλά επίπεδα εμβολιασμού και άλλες οι οποίες έχουν πιο χαμηλά επίπεδα. Προφανώς υπάρχει και το θέμα της κοινωνικής ευθύνης. Είναι θέμα αλληλεγγύης. Αν εμείς πιστεύουμε ότι είμαστε άτρωτοι – που δεν υπάρχει κανένας άτρωτος – πρέπει να σκεφτούμε τους συμπολίτες μας, τις ευπαθείς ομάδες, τους γονείς μας, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας. Αν και βλέπετε ότι αυτή η μετάλλαξη και γενικά η νόσος έχει χτυπήσει δυστυχώς και πιο νέους συμπολίτες μας και παιδιά. Έχουν κινδυνεύσει και πιο νέοι άνθρωποι, έχουν χάσει τη ζωή τους και πιο νέοι άνθρωποι».
Ο κ. Κικίλιας τόνισε την σημασία ενίσχυσης του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της έξαρσης των κρουσμάτων κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας: «Σιγά-σιγά, ενισχύοντας το Εθνικό Σύστημα Υγείας, προσθέσαμε πολλά όπλα στη φαρέτρα μας. Θυμίζω: από 556 κλίνες ΜΕΘ φτάσαμε πάνω από 1.500 εν μέσω κρίσης, με 10.000 υγειονομικούς να προστίθενται στο σύστημα Υγείας, με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ για 500 κινητές ομάδες του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, με τις Επιτροπές των επιστημόνων μας, με σωστές οδηγίες και στήριξη των κοινωνικών ομάδων, είχαμε αυτό το αποτέλεσμα. Είναι φύσει αδύνατον να κρατήσεις για πάντα όλους τους συμπολίτες σου κλεισμένους μέσα στο σπίτι. Οπότε έπρεπε να επανέλθουμε σε μια μερική σταδιακή, οικονομική, κοινωνική και τουριστική δραστηριότητα.
Ενώ προσέθεσε και πάλι για το ΕΣΥ πως έγιναν πράγματα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που δεν είχαν γίνει ποτέ στη Μεταπολίτευση. «Εφημέρευσαν ιδιωτικά θεραπευτήρια μαζί με Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., στρατιωτικά Νοσοκομεία, ιδιώτες ιατροί μέσα στο Ε.Σ.Υ., επαγγελματίες υγείας και στρατιωτικοί σε ένα απίστευτο πρόγραμμα και προσπάθεια για να μεγαλώσουμε όσο μπορούσαμε τις δυνατότητες του συστήματος. Και πράγματι έμεινε όρθιο το Ε.Σ.Υ., ενώ ξέρετε πολύ καλά ότι άλλα κραταιά συστήματα υγείας σε πολύ πλούσιες χώρες, δεν τα κατάφεραν».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr