Κατά την ομιλία του, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε:
«Αγαπητοί συνάδελφοι Υπουργοί, κύριε Πρόεδρε του Ιδρύματος και πρώην Πρωθυπουργέ, κύριε Λουκά Παπαδήμο, κύριοι Καθηγητές, κυρίες και κύριοι.
Αισθάνομαι πραγματικά μεγάλη χαρά και τιμή που είμαι εδώ σήμερα. Ξέρετε εγώ με το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών έχω μία μακρά στα πλαίσια της πολιτικής μου διαδρομής ιστορία, καθόσον για όσους με γνωρίζουν, με έχουν δει πολλές φορές εδώ στο Ίδρυμα στο παρελθόν.
Είχα μία πολύ στενή φιλία με τον αείμνηστο ιδρυτή του Ιδρύματος, τον αείμνηστο Καθηγητή Σκαλκέα, ο οποίος και με τιμούσε με τη φιλία του και είχαμε εγκαθιδρύσει μία πολύ στενή συνεργασία κατά το διάστημα που ήμουν Υπουργός Υγείας και που είχα προσπαθήσει σε δύσκολες τότε εποχές να στηρίξω το Ίδρυμα όσο περισσότερο μπορούσα.
Τα έφερε έτσι η μοίρα και όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης μου ζήτησε να αναλάβω το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, την ίδια μέρα πήραμε στο Υπουργείο και την τότε Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, όπου μαζί με την Γενική Γραμματεία Ένωσης Τεχνολογίας, πήραμε και πάλι την εποπτεία του Ιδρύματος των Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και έτσι και στη νέα μου Υπουργική θητεία συνέχισα τους στενούς δεσμούς με το Ίδρυμα.
Και θέλω να ξεκινήσω με αυτό, λόγω του χώρου που με φιλοξενεί, και να πω κύριε Πρόεδρε, και στο πρόσωπό σας και σε όλο το προσωπικό του Ιδρύματος και σε όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, θερμές ευχαριστίες εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας για την πολύ καλή δουλειά που κάνει όλα αυτά τα χρόνια το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, αλλά και την πολύ σημαντική δουλειά που προσέφερε στην ελληνική πολιτεία κατά το διάστημα της πανδημίας, καθόσον εδώ γίνονται από τις πιο σημαντικές έρευνες και ανιχνεύσεις του Covid στα πλαίσια της πολιτείας να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μεγάλη ασθένεια.
Και μέσα στην πανδημία απεδείχθη ότι το όραμα του αειμνήστου καθηγητού Σκαλκέα είχε νόημα να υπάρχει, είχε νόημα να γίνει και νόημα η ελληνική πολιτεία να επενδύσει πόρους στο Ίδρυμα αυτό. Το Ίδρυμα με τη σειρά του επιστρέφει αυτούς τους πόρους με εργασία ερευνητική, με εργασία υποστηρικτική της δημόσιας υγείας σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή και για αυτό σας αξίζουν θερμές ευχαριστίες και αναγνώριση αυτού του έργου.
Θέλω επίσης να πω, ότι αισθάνομαι μεγάλη χαρά ως εποπτεύων Υπουργός που βλέπω την πρόοδο του Ιδρύματος αυτό το τελευταίο διάστημα και την πρόοδο της μελέτης με την EBRD, την οποία έχουμε εκπονήσει το Υπουργείο Ανάπτυξης και με τη συνεργασία των συναδέλφων και του συνεργάτη μου, κ. Νίκου Παπαθανάση και βεβαίως, της πολύ καλής συνεργασίας που έχουμε και με τον Υφυπουργό, κ. Χρίστο Δήμα.
Άρα λοιπόν, ερχόμαστε σε ένα φίλιον έδαφος για να φιλοξενήσουμε τώρα μία εκδήλωση σημαντική από έναν άλλο σπουδαίο οργανισμό, τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.
Κύριε Πρόεδρε του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, Δημήτρη Χρόνη και κύριε Διευθύνοντα Σύμβουλε και Διευθυντά του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, κύριε Κανελλόπουλε, ιδιαιτέρως σας ευχαριστούμε για την πρόσκληση και για την πρωτοβουλία να γίνει αυτή η ανάθεση των βραβείων σε ανθρώπους οι οποίοι ξόδεψαν πνευματική εργασία και μόχθο, έκαναν το αίτημα τους στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και διαγωνίστηκαν με άλλους για να ξεχωρίσει η δική τους πνευματική ιδέα και να μπορεί να αποκτήσει το δρόμο της στην πορεία του χρόνου και την καταξίωσή της σε μία αν θέλετε αναγνώριση και ευρεσιτεχνία και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, καθόσον αυτή είναι μία διαδρομή που όταν κάποιος την ξεκινάει, έχει ακόμα δρόμο μπροστά του για να μπορέσει να πάρει το 100%.
Και θέλω επί τη ευκαιρία αυτών των βραβείων να πω και θα απευθυνθώ τώρα στο συνάδελφό μου, κ. Σκυλακάκη που είναι πιο καλός στα νούμερα, εξ ου και η εμπλοκή του με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και με το Ταμείο Ανάκαμψης, ότι αν δείτε αγαπητέ κύριε Υπουργέ τα νούμερα του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, η πρόοδός του τον τελευταίο 1,5 χρόνο είναι εντυπωσιακή.
Οι στόχοι που είχαμε να αυξηθούν τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας επιτυγχάνονται και πηγαίνουμε από το ένα ρεκόρ στο άλλο, κάτι που δεν ήταν αυτονόητο.
Η Ελλάδα, δυστυχώς, παρέμενε πολύ κάτω του Ευρωπαϊκού μέσου όρου σε διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Κάτι που είναι και οξύμωρο για έναν λαό ο οποίος έχει και υψηλό επίπεδο μόρφωσης, αλλά και εφευρετικότητα που γενικώς αναγνωρίζεται.
Άρα, προφανώς το θεσμικό πλαίσιο δεν ευνοούσε στο να μπορέσει κάποιος να οδηγήσει τον πνευματικό του μόχθο προς αυτή την κατεύθυνση και βλέπουμε μία σημαντική πρόοδο από τη δουλειά που κάνει η παρούσα ηγεσία του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.
Και βεβαίως να πω ότι και τα βραβεία και το χρηματικό έπαθλο που τα συνοδεύει, είναι και αυτό μία έμπρακτη στήριξη του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας στους ανθρώπους οι οποίοι αποφασίζουν να διαθέσουν τον πνευματικό τους μόχθο για να κάνουν κάτι που είναι χρήσιμο στην κοινωνία.
Πρέπει να πω ότι η παρούσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης όχι μόνο εγώ, αλλά και ο Αναπληρωτής Υπουργός, ο κ. Νίκος Παπαθανάσης υλοποιήσαμε πρόσφατα μια σημαντική μεταρρύθμιση. Μία μεταρρύθμιση που συζητείτο δεκαετίες όπως μάθαμε στη Βουλή από τους συνδικαλιστές του Υπουργείου Ανάπτυξης, πρώτη φορά ετέθη ως ιδέα τη δεκαετία του 1990. Δεν υλοποιήθηκε από τότε μέχρι σήμερα ψηφίστηκε όμως πριν από μερικές εβδομάδες στη Βουλή των Ελλήνων και αναφέρομαι στη μεταφορά της αρμοδιότητας των σημάτων από το Υπουργείο Εμπορίου στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.
Αυτή είναι μία έμπρακτη ψήφος εμπιστοσύνης δικής μας στις δυνατότητες που έχει ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και στο ρόλο που μπορεί να παίξει τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα.
Ξέρετε, ότι ένα από τα μεγάλα οράματα του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά πιστεύω ένα όραμα που το συμμεριζόμαστε όλοι πια στη χώρα, είναι η Ελλάδα σιγά – σιγά να γίνει μία χώρα καινοτομίας. Είναι να γίνει μία χώρα που θα πρωταγωνιστήσει στο σύγχρονο κόσμο που αλλάζει με τόσο μεγάλη ταχύτητα, αλλά και που δίνει πολύ μεγάλες ευκαιρίες.
Είναι επίσης μέσα στο όραμά μας για το μέλλον της χώρας, η αναγέννηση και της βιομηχανίας, η οποία τις τελευταίες δεκαετίες πέρασε μια περίοδο πολύ μεγάλης παρακμής, όπου όμως μέσα στην πανδημία όλοι καταλάβαμε με τον πιο σκληρό τρόπο ότι είναι άσχημο για μία οικονομία να στηρίζεται μόνο σε έναν πυλώνα, όπως η δική μας οικονομία περισσότερο στον πυλώνα του τουρισμού, τον οποίον και αγαπάμε και θέλουμε και ενισχύουμε, αλλά δεν μπορεί να είναι μόνο αυτός.
Πρέπει να αποκτήσει η Ελλάδα και παραγωγική βάση, πρέπει να αποκτήσει και βιομηχανία και για να αποκτήσει βιομηχανία χρειάζεται και την προστασία της βιομηχανικής ιδιοκτησίας.
Άρα, σε όλη αυτήν την προσπάθεια και της καινοτομίας και της βιομηχανίας ο ΟΒΙ έχει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Και βεβαίως να πω εδώ κλείνοντας, ότι όλα αυτά τα χρόνια και αυτό φάνηκε και από τη συζήτηση στη Βουλή, ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας στο σύνολό του, με όλες τις διοικήσεις που πέρασαν και φυσικά το στελεχιακό του δυναμικό, έχει επιδείξει έναν επαγγελματισμό, έχει επιδείξει μία προσήλωση στο στόχο του και είναι από αυτούς τους Οργανισμούς που ποτέ κανείς δεν τον παρουσιάζει ως προβληματικό ή για να πει κάποιο παράπονο, αλλά κυρίως για να προσδώσει κύρος σε αυτό το οποίο θέλει να κάνει. Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας αυτό το έχει κατακτήσει όλα αυτά τα χρόνια, όχι μόνο επί των ημερών μας, αλλά βεβαίως και εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε να συνεχίσουμε αυτήν την καλή του παράδοση και αυτήν τη καλή του φήμη.
Στα πλαίσια λοιπόν αυτής της προσπάθειας είναι και η σημερινή τελετή της αποδόσεως των βραβείων του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, που νομίζω ότι είναι ένας θεσμός που θα καθιερωθεί και θα δείτε ότι θα αποτελέσει ένα επιπλέον κίνητρο για να βάλει περισσότερους συμπολίτες μας σε αυτήν την ευγενή άμιλλα της δημιουργίας πνευματικών ιδεών σε επίπεδο πρακτικής εφαρμογής, το οποίο καμιά φορά οδηγεί και σε πολύ – πολύ μεγάλες επιτυχίες και τις εύχομαι αυτές τις μεγάλες επιτυχίες όχι μόνο στους πρωτεύσαντες σήμερα που ήρθαν να πάρουν το βραβείο, αλλά και σε όλους τους άλλους οι οποίοι κατέθεσαν την πνευματική τους ιδιοκτησία στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας. Ευχαριστώ πάρα πολύ».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr