«Αίγυπτος και Ελλάδα στηρίζουν τη μετατροπή της Μεσογείου σε μία θάλασσα που δεν θα χωρίζει αλλά θα ενώνει. Με όρους ισότιμης κυριαρχίας, χωρίς αναθεωρητικές βλέψεις ή προθέσεις ή παρεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών. Παράδειγμα αποτελεί η συμφωνία για την οριοθέτηση μέρους των θαλασσίων οικονομικών ζωνών. Προσδοκώ ότι σύντομα θα βρει την συνέχειά της με την επέκταση της στο υπόλοιπο εύρος των νερών που μας ενώνουν» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός για να συμπληρώσει: «Μοιραζόμαστε την ίδια οπτική για τη συνεχιζόμενη δοκιμασία της Κύπρου».
«Δεν νοείται λύση πέρα του δεσμευτικού πλαισίου, μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με μία κυριαρχία με μία ιθαγένεια και μία προσωπικότητα» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, σημείωσε: «Ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο υπάρχουν βαθιές φιλικές σχέσεις και οι πρώτες επαφές των δύο λαών έγιναν πριν από 3.000 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια πύκνωσαν η συνεργασία σε οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο, είτε διμερής είτε πολυμερής μαζί και με την Κύπρο».
«Εξετάσαμε με τον κ. Μητσοτάκη σειρά πτυχών της σχέσης μας από τις οικονομικές ανταλλαγές, έως την τουριστική συνεργασία. Ανταλλάξαμε απόψεις και για τις περιφερειακές εξελίξεις. Τόνισα την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της αρχής της μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών στην ευρύτερη περιοχή. Τόνισα την ανάγκη ενίσχυσης του τριμερούς μηχανισμού ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο. Για το παλαιστινιακό ζήτημα, αναφέρθηκα στην Αιγυπτιακή πρωτοβουλία για ανοικοδόμηση της Γάζας. Για τη Λιβύη τόνισα την ανάγκη για διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας στα τέλη του έτους και την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr