Μιλώντας σήμερα (16/6) στον ΑΝΤ1, σχετικά με την σύσταση για εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca από άτομα 60 ετών και άνω, ανέφερε ότι «η Επιτροπή συνεδρίασε και πριν από τρεις εβδομάδες με βάση τα επιστημονικά δεδομένα. Με βάση τα νέα δεδομένα που προέκυψαν τώρα, το ηλικιακό όριο ανέβηκε για το εμβόλιο της AstraZeneca. Αν υπάρξει τέταρτο κύμα και αλλάξουν τα πράγματα το ηλικιακό όριο μπορεί και πάλι να κατέβει».
«Από τις 27 χώρες της ΕΕ, τις 29 χώρες μιας και υπάρχουν και χώρες του Ενιαίου Οικονομικού Χώρου, αυτήν την στιγμή η σύσταση στις 12 χώρες είναι να γίνεται ο εμβολιασμός σε όλα τα άτομα 18 ετών και άνω, σε 15 χώρες υπάρχει με την μορφή σύστασης διαφορετικό όριο, αλλού 70 και αλλού 65 ετών. Πολλές χώρες, όπως η Γερμανία, έχει την σύσταση για τα άτομα άνω των 60 ετών, αλλά μπορεί και κάποιος 19 ετών να κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca», συμπλήρωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «η επιστημονική απάντηση δόθηκε και οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας και όχι την διαθεσιμότητα των εμβολίων. Είναι ατυχής η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα για το «ξεστοκάρισμα» των εμβολίων της AstraZeneca, αλλά τα υπόλοιπα που είπε για τον εμβολιασμό, στην συνέχεια της δήλωσης του, τα προσυπογράφω», προσθέτοντας ότι «η απόφαση για εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca “έσωσε” ζωές, χιλιάδες κρούσματα και εισαγωγές στα νοσοκομεία, έσωσε πολλές ζωές, ιδίως σε αυτούς που το έκαναν πρώτοι».
Αναφορικά με την δεύτερη δόση εμβολιασμού, για εκείνους που έχουν κάνει την πρώτη δόση του AstraZeneca, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι «η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών που δίνει την κατευθυντήρια γραμμή, δίνει την σύσταση και την δίνει με στοιχεία γιατί κάποιος που έχει κάνει την πρώτη δόση του AstraZeneca, πρέπει να κάνουν και την δεύτερη δόση με AstraZeneca, δεν υπάρχουν αστερίσκοι και ερωτηματικά».
«Οι πιθανότητες σε κάποιον που έχει κάνει την πρώτη δόση, να συμβεί κάτι στην δεύτερη δόση είναι απειροελάχιστες, είναι 1,3 στο ένα εκατομμύριο. Η λέξη «σύσταση» χρησιμοποιείται όπως παγίως από τους γιατρούς, καθώς η απόφαση λαμβάνεται από κοινού από τον γιατρό και τον ασθενή», είπε.
Ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι «στις περιπτώσεις που έχει παρουσιαστεί θρόμβωση μετά την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, δεν θα πρέπει να γίνει δεύτερη δόση από το ίδιο εμβόλιο. Υπάρχει και μια σειρά άλλων λόγων, υπάρχει ευρύ περιθώριο που έχει αφήσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, που μέσω του οικογενειακού γιατρού μπορεί να ζητηθεί να γίνει δεύτερη δόση από άλλο εμβόλιο. Αν κριθεί από την επιστημονική επιτροπή ότι πρέπει να γίνει δεύτερη δόση από άλλο εμβόλιο, θα υπάρχει διαθέσιμο ραντεβού για τον πολίτη με άλλο εμβόλιο».
Για το τι γίνεται σε άλλες χώρες, ο γενικός γραμματέας υποστήριξε ότι «20 από τις 27 χώρες συστήνουν η δεύτερη δόση να γίνεται επίσης με το ίδιο εμβόλιο της AstraZeneca, 5 χώρες συστήνουν να γίνεται η δεύτερη δόση με εμβόλιο mRNA και 4 δεν έχουν αποφασίσει ακόμη».
Όπως δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, δεν υπάρχει κύμα ακυρώσεων ραντεβού για εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca. «Την Τρίτη υπήρχαν 9.123 ραντεβού για εμβολιασμό με AstraZeneca, εκ των οποίων έγιναν τα 8.750, ποσοστό 93%. Είναι το καθημερινό μας ποσοστό. Εγώ είμαι εδώ για να βοηθήσω και την Επιτροπή, για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Έχουν γίνει 7 εκατομμύρια εμβολιασμοί, με ελάχιστα συμβάντα παρενέργειών. Δεν υπάρχουν περισσότερες ακυρώσεις στο σύστημα από ότι έχουμε συνήθως, δεν φαίνεται κάτι τέτοιο στο σύστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο ΓΓ του Υπ. Υγείας σημείωσε ότι για τους νέους 18-24 ετών, για τους οποίους άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα, «υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού και στην Αττική».
Κλείνοντας, αναφορικά με τα όσα είπε η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, ότι δεν θα πρέπει το εμβόλιο της Johnson & Johnson να γίνεται σε γυναίκες κάτω των 50 ετών, ο κ. Θεμιστοκλέους σχολίασε ότι «η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αξιολογεί τα δεδομένα, έχει αξιολογήσει και αυτό, σε ελάχιστες χώρες υπάρχουν περιορισμοί για το εμβόλιο της Johnson & Johnson».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr