Όπως επεσήμανε, η πρωτοβουλία των χωρών της Μεσογείου αναπτύσσεται σταθερά από την πρώτη υπουργική συνάντηση από το 2014 έως τώρα, καθώς έχουν πραγματοποιηθεί επτά σύνοδοι κορυφής των Μεσογειακών χωρών με πρώτη στην Αθήνα, ενώ η επόμενη θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη, το φθινόπωρο.
"Ως χώρες της Νότιας Ευρώπης συνειδητοποιήσαμε ότι μαζί, εκπροσωπώντας σχεδόν 200 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες, μπορούμε να ενισχύσουμε τη φωνή μας στις Βρυξέλλες και πέραν αυτής", τόνισε και πρόσθεσε πως κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η σημασία της περιοχής της Μεσογείου για την ασφάλεια, την οικονομική ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα έχει αυξηθεί με εντυπωσιακό τρόπο.
Όπως επεσήμανε, η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης αποτελεί ευκαιρία, προκειμένου να διαμορφωθεί "ένα μέλλον που προστατεύει και σέβεται το περιβάλλον μας και τον μοναδικό φυσικό πλούτο και ομορφιά της Μεσογείου".
Άλλωστε, στην υπουργική διάσκεψη υπάρχει ειδική θεματική συνεδρία που αφιερώνεται στο θαλάσσιο περιβάλλον με την πολύτιμη συμμετοχή του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιας Έρευνας και της WWF Ελλάδας.
Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι οι σημερινές συζητήσεις γίνονται σε μια πολύ σημαντική περίοδο. Οι εκστρατείες εμβολιασμού βρίσκονται σε εξέλιξη, καταργούνται σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα και οι χώρες της περιοχής είναι έτοιμες να καλωσορίσουν τους πρώτους τουρίστες που κάνουν χρήση του ψηφιακού πιστοποιητικού Covid της ΕΕ.
Υπενθύμισε δε, πως η πρόταση είχε κατατεθεί αρχικά από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, τον οποίο χαρακτήρισε "ενεργό και αφοσιωμένο Ευρωπαίο ηγέτη. Η πρόταση ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ταχύτητα ρεκόρ, χάρη στις προσπάθειες της πορτογαλικής προεδρίας".
"Ταυτόχρονα" -όπως υπογράμμισε- "πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η ανάκαμψη των οικονομιών μας θα είναι γρήγορη και θα ενισχύσει την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, χωρίς να αφήσει κανέναν πίσω, όπως συμφώνησαν πρόσφατα οι ηγέτες της ΕΕ στη διάσκεψη κορυφής του Πόρτο. Πρέπει επίσης να συζητήσουμε τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως χώρες της Νότιας Ευρώπης. Ενωμένοι πρέπει να βρούμε μια ολοκληρωμένη λύση στις προκλήσεις της μετανάστευσης που θα εξισορροπήσει τη δίκαιη κατανομή ευθύνης και αλληλεγγύης".
Επεσήμανε ακόμα πως είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η συνεργασία "με τους νότιους γείτονές μας, γιατί μοιραζόμαστε μαζί τους ένα κοινό ενδιαφέρον για μια ευημερούσα και βιώσιμη Μεσόγειο. Η κοινή μας θάλασσα αμφισβητείται από την κλιματική αλλαγή και το θαλάσσιο περιβάλλον υποβαθμίζεται. Τώρα είναι ώρα να δράσουμε".
Αναφορικά με την Ανατολική Μεσόγειο υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει "ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον, μέσω της διαρκούς αποκλιμάκωσης και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου", τονίζοντας ότι "αυτός πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των σχέσεών μας με την Τουρκία".
Και κατέληξε ο κ. Βαρβιτσιώτης: "Η αλληλεγγύη μας προς την Κύπρο παραμένει τόσο ισχυρή όσο ποτέ και παραμένουμε δεσμευμένοι για μια βιώσιμη ολοκληρωμένη επίλυση του Κυπριακού, βάσει της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr