Την αρχή έκανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε στην αρχή της εβδομάδας με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν και ετέθη το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους υγειονομικούς.
Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση και η Πρόεδρος, με μεγάλη εμπειρία και στο χώρο της Δικαιοσύνης, υπογράμμισε με νόημα πως «το Σύνταγμα κατά κανένα τρόπο δεν αναγνωρίζει δικαίωμα σε κάποιον να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του άλλου και την υγεία του».
Αυτή είναι ουσιαστικά η απάντηση της Πολιτείας στο αν είναι συνταγματικό και νόμιμο να επιβάλλει εμβολιασμούς σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.
Αυτή τη θέση ήρθε να ενισχύσει και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην υπουργός Αντώνης Μανιτάκης, λέγοντας πως είναι και συνταγματικό και νόμιμο να επιβληθεί εμβολιασμός εφόσον κριθεί απαραίτητο για τη δημόσια υγεία.
Βέβαια, πρόσθεσε πως θεωρεί ως ακραίο μέτρο την απόλυση των εργαζομένων που θα αρνηθούν να εμβολιαστούν.
Και η δήλωση αυτή έρχεται επειδή ακούστηκαν «φωνές» για... θεμιτές απολύσεις, με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, να κάνει επ αυτού την πιο ηχηρή παρέμβαση.
Ο κ. Γεωργιάδης είπε συγκεκριμένα πως ένας εργαζόμενος που θα αρνηθεί να εμβολιαστεί και θα θέσει σε κίνδυνο την επιχείρηση στην οποία εργάζεται, θα πρέπει να είναι έτοιμος και να αναλάβει τις συνέπειες. Μάλιστα, δεν περιορίστηκε στους υγειονομικούς, αλλά έδωσε ως παράδειγμα τα τουριστικά επαγγέλματα και ανάφερε πως ένας εργαζόμενος σε ξενοδοχείο για παράδειγμα δεν μπορεί να αρνείται να εμβολιαστεί.
Άλλες κατηγορίες εργαζομένων
Η αλήθεια είναι πως έχει ήδη ανοίξει η συζήτηση για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και σε άλλες επαγγελματικές κατηγορίες, πλην των υγειονομικών.
Εκπαιδευτικοί, τραπεζικοί, εργαζόμενοι σε σούπερ μάρκετ, αλλά και εργαζόμενοι σε τουρισμό και εστίαση είναι ανάμεσα στους «υποψήφιους».
Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί πως το ζήτημα της απόλυσης τίθεται από λίγους, με δικαστικούς και επιστήμονες να επισημαίνουν πως υπάρχουν και λιγότερο ακραίες λύσεις.
Προτείνουν συγκεκριμένα αναστολή εργασίας ή μισθοδοσίας, ενώ όπου είναι εφικτό μπορεί να γίνεται μετάθεση του εργαζομένου σε υπηρεσία που δεν υπάρχει άμεση επαφή με κόσμο.
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως ο Αντώνης Μανιτάκης, αν και αντιτίθεται στις απολύσεις, θεωρεί θεμιτό ο εμβολιασμός να είναι προϋπόθεση πρόσληψης, όπως επίσης θεωρεί θεμιτό να υπάρξουν επιχειρήσεις που δεν θα δέχονται ανεμβολίαστους πελάτες.
Το να λειτουργούν δηλαδή για παράδειγμα μπαρ και εστιατόρια τα οποία θα δέχονται να σερβίρουν μόνο εμβολιασμένους πολίτες θεωρείται θεμιτό. Δεν είναι τυχαίο μάλλον που αναφέρθηκε σε αυτό και ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στα πιθανά «πλεονεκτήματα», που θα έχουν το επόμενο διάστημα οι εμβολιασμένοι πολίτες.
Πλέον, η συζήτηση βρίσκεται πια στην καθημερινή διάταξη, με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, να δηλώνει χαρακτηριστικά την Παρασκευή (11/6) πως το θέμα δεν μπορεί να είναι "ταμπού" και είναι ξεκάθαρη η πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα πλαίσιο, που θα ενισχύσει -έστω και με αυστηρούς κανόνες- το εμβολιαστικό πρόγραμμα, που το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει "αρρυθμίες".
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr