Στο νομοσχέδιο υπήρχε διάταξη που προβλέπει τετράμηνη καθυστέρηση της καταβολής της αποζημίωσης απόλυσης,κάτι που αναμένεται να μην μπει τελικά.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ωστόσο, αλώβητες μένουν οι διατάξεις για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας (ρεπό και τετραήμερη δεκάωρη απασχόληση), οι οποίες έχουν προκαλέσει αντιδράσεις.
Ταυτόχρονα, αναμένεται να προστεθεί διάταξη που θα απαγορεύει την επαναπροκήρυξη απεργίας από δευτεροβάθμια σωματεία, όταν αυτή κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική από τα αρμόδια δικαστήρια.
Πολιτική κόντρα
Σε πολιτικό επίπεδο, πάντως, το εργασιακό νομοσχέδιο αναμένεται να προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις. Ήδη ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ έχουν υψώσει ιδιαίτερα τους τόνους, ενώ και τα εργατικά κινήματα συντονίζουν τις δράσεις τους και οργανώνουν πανελλαδική απεργία για τις 10 Ιουνίου.
Πηγές του υπουργείου Εργασίας απαντούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί εσκεμμένα να προκαλέσει σύγχυση γύρω από αυτά τα θέματα. Διερωτώνται, επίσης, γιατί επί πέντε χρόνια άσκησης της εξουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατήργησε τον νόμο για τη διευθέτηση εργασίας, ο οποίος ισχύει εδώ και 30 χρόνια, εφόσον κατά την άποψή του θίγει τα συμφέροντα των εργαζομένων; Δεύτερον, γιατί δεν ενεργοποίησε την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας ώστε να μπει τέρμα στο καθεστώς αδήλωτης και απλήρωτης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας; Και τρίτον, γιατί ψήφισε τη σχετική οδηγία 1158 της Ε.Ε. το 2019 με την οποία δίνεται το δικαίωμα σε όλους τους εργαζόμενους γονείς με αίτησή τους να ζητήσουν διευθέτηση του χρόνου εργασίας από τον εργοδότη τους; «Το ψέμα και η υποκρισία έχουν κοντά ποδάρια», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr