Όπως τόνισε οι πόροι αυτοί θα οδηγήσουν σε μια συνολική αναβάθμιση των νησιωτικών περιοχών που έτσι μπορεί να καταστούν ιδιαίτερα ελκυστικοί ως προορισμοί αλλά και ως σημεία εγκατάστασης.
Παράλληλα ανέφερε ότι το 67% της ζήτησης ενέργειας μέχρι το 2030 θα πρέπει να γίνεται μέσω ΑΠΕ όπως ανέφερε. Για να γίνει, όπως είπε εφικτός αυτός ο στόχος το ΥΠΕΝ δρομολογεί μια σειρά από ενισχύσεις μέσω κυρίως του Ταμείου Ανάκαμψης.
Όπως είπε μέσω του Ταμείου προβλέπεται ένα ποσό 450 εκ για υποδομές αποθήκευσης. Να σημειωθεί ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο είναι ante portas αλλά ήδη μεγάλες εταιρίες να ενσκήπτουν στον κλάδο. Ήδη, συστήθηκε το Ινστιτούτο Ενέργειας Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου σε συνεργασία με την EDF, την Enel Green Power, την MYTILINEOS, τη Siemens Gamesa και τη Vestas με στόχο την ενίσχυση της ενσωμάτωσης σύγχρονων συστημάτων αποθήκευσης στο Ελληνικό Σύστημα.
Παράλληλα ο κ. Σκρέκας έκανε λόγο για επενδύσεις στα δίκτυα που θα φτάσουν μέχρι το 2030 τα 10 δισεκ ευρώ, αλλά και για ποσά που αγγίζουν τα 2 δισεκ. ευρώ για την αναβάθμιση κτηρίων. Μάλιστα ανέφερε ότι 600. 000 κτήρια αναμένεται να να αναβαθμιστούν μέχρι το 2030.
. «Όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν με τρόπο βιώσιμο χωρίς να εκτινάξουν το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας» τόνισε.
Παράλληλα προανήγγειλε ότι το εθνικό σχέδιο για την κυκλική οικονομία θα τεθεί προς διαβούλευση το επόμενο διάστημα ενώ ανέφερε ότι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο ύψους 450 εκ. ευρώ τεθεί σε διάθεση των ΜμΕ για την ενσωμάτωση των αρχών της κυκλικής οικονομίας.
Τέλος, με αφορμή τη διαβούλευση του Ν/Σ για την ανακύκλωση σημείωσε ότι προωθούνται νέα «ρεύματα» ανακύκλωσης για ρούχα, στρώματα κτλ ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη διαμόρφωσης ενός αποτελεσματικού συστήματος ανάκτησης υλικών με συστήματα εγγυοδοσίας. Όπως είπε το γυαλί, το πλαστικό, αλουμίνιο και το χαρτί θα περιλαμβάνονται στο σύστημα αυτό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr