Η Ελλάδα, άλλωστε είναι η πρώτη χώρα που παρουσιάζει και θέτει σε εφαρμογή από τον Ιούνιο το ψηφιακό πιστοποιητικό για τα ταξίδια, ενώ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται να εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου, σύμφωνα και με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.
Ξεκινώντας την παρουσίαση ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης σημείωσε πως για να καταλήξουμε σε συμφωνία για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, το οποίο θα έπρεπε να είναι κοινό εντός της ΕΕ υπήρξε συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών: Η πλατφόρμα, όπως είπε, απαιτούσε δύο πράγματα για να είναι αποτελεσματική και λειτουργική, να είναι κοινή σε όλα τα κράτη της ΕΕ και να διασφαλίζεται ότι τα στοιχεία που παρέχονται είναι ακριβή.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρουσίασε στη συνέχεια το πώς θα μπορεί ο πολίτης να εκτυπώσει το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ θα εκδίδεται από τις εθνικές αρχές και θα είναι διαθέσιμο σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή για εκείνους που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, διαθέτουν αρνητικό PCR τεστ, ή έχουν βεβαίωση ανάρρωσης από τον κορωνοϊό. Ένα κοινό πλαίσιο της ΕΕ θα επιτρέπει στα κράτη-μέλη να εκδίδουν πιστοποιητικά που θα είναι διαλειτουργικά, συμβατά, ασφαλή και επαληθεύσιμα σε ολόκληρη την Ένωση.
Όπως ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης, οι Έλληνες πολίτες από τον Ιούνιο θα μπορούν να μπαίνουν στην Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα, gov.gr και να εκδίδουν το green pass χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ τους.
Σημειώνεται ότι το αποδεικτικό προγενέστερης νόσησης -και συνεπώς ύπαρξης αντισωμάτων- θα είναι έγκυρη για διάστημα έως 180 ημερών.Όσον αφορά τα δεδομένα που θα περιέχει το πιστοποιητικό περιορίζονται στις απαραίτητες κύριες πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο/τη διαγνωστική εξέταση/την ανάρρωση και έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό. Τα πιστοποιητικά θα περιέχουν μόνο ένα περιορισμένο σύνολο απαραίτητων πληροφοριών.
«Όταν το έγγραφο έχει εκδοθεί, θα υπάρχει πλατφόρμα εξακρίβωσης, το οποίο μας το παρείχε η ΕΕ. Επομένως θα υπάρχει QR code που θα δείχνει πως το έγγραφο είναι αυθεντικό και σωστό», εξήγησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Το βίντεο της παρουσίασης:
Μητσοτάκης: Είμαι υπερήφανος για τη δουλειά που έχει γίνει
Yπερήφανος για την δουλειά που έχει γίνει τόσο από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης όσο και συνολικά δήλωσε από τη μεριά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Χρειαζόμασταν ένα εργαλείο για τις μετακινήσεις μιας και η Ελλάδα στηρίζεται στον τουρισμό», είπε ο πρωθυπουργός. «Έχουμε αναπτύξει το ψηφιακό πιστοποιητικό σε συνεργασία με την Κομισιόν. Είδατε την παρουσίαση είναι πολύ απλή και εμπεριέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που απαιτούνται για να μετακινηθεί κάποιος και να τον υποδεχθεί η κάθε χώρα», είπε.
Χαρακτήρισε επίσης το ψηφιακό πιστοποιητικό "EU Digital COVID Certificate" ως μία "ταχεία λωρίδα κυκλοφορίας για τους ταξιδιώτες".
Εξέφρασε επίσης την πρόθεση της Ελλάδας να θέσει σε λειτουργία το πιστοποιητικό πριν από την 1η Ιουλίου που είναι η καθορισμένη ημερομηνία για την πανευρωπαϊκή πρεμιέρα. Προφανώς, υπάρχουν αντιδράσεις από χώρες ανταγωνιστικές ως προς τον τουρισμό, αλλά η Ελλάδα θεωρεί πως έχει δικαίωμα να προχωρήσει από τη στιγμή που είναι έτοιμη σε τεχνικό επίπεδο.
Συγχαρητήρια στην Ελλάδα έδωσαν Σαρλ Μισέλ και Μαργαρίτης Σχοινάς, τονίζοντας πως το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό αποτελεί μία μεγάλη ευρωπαϊκή επιτυχία την εποχή της πανδημίας, μαζί με το Ταμείο Ανάκαμψης.
Πρόκειται τόνισαν για ένα μεγάλο επίτευγμα της Ευρώπης που εγγυάται την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
*Στα συννημένα το pdf της παρουσίασης
- Green Pass PM EUCO.pdf (204 Λήψεις)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr