Όπως είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος «το να προεδρεύω στην σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σημαίνει ότι στο πρόσωπο μου αναγνωρίζεται η ποιότητα και η αξία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας».
Σημείωσε πως η «Ευρώπη γνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει μεγάλες αποτρεπτικές δυνατότητες και άρτια εκπαιδευμένες Ένοπλες Δυνάμεις».
Για το ζήτημα της αμυντικής διπλωματίας της Ελλάδας ανέφερε πως «οι συμμαχίες που έχουμε συνάψει με Κύπρο, Αίγυπτο, Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναδεικνύουν τον ενεργό ρόλο της αμυντικής διπλωματίας της χώρας. Είναι χώρες που συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις με εμάς για την ασφάλεια και την ειρήνη στην ΝΑ Ευρώπη».
Για το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τη στάση του ΝΑΤΟ, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε πώς «το ΝΑΤΟ δε θέλει να βλέπει εντάσεις στο εσωτερικό του ανάμεσα σε συμμάχους» και για αυτό το λόγο δημιουργήθηκε από τη συμμαχία ένας μηχανισμός αποκλιμάκωσης της έντασης, έτσι ώστε να υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας 24 ώρες το 24ωρο ανάμεσα στις στρατιωτικές διοικήσεις Ελλάδας και Τουρκίας». Ωστόσο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «η συμπεριφορά της Τουρκίας αυτή την εποχή είναι μια συμπεριφορά που δημιουργεί προβλήματα στη συνοχή της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία πρέπει να συμμορφώνεται με το Διεθνές Δίκαιο και τους κανονισμούς του ΝΑΤΟ».
Αναφερόμενος στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), σημείωσε πως είναι ένα κανάλι διαλόγου σε στρατιωτικό επίπεδο, με τον επόμενο γύρο διαλόγου με την Άγκυρα να λαμβάνει χώρα στα τέλη Μαΐου.
Πρόσθεσε πως τα ΜΟΕ είναι μια ανοιχτή γραμμή και κανάλι επικοινωνίας των στρατιωτικών μονάδων Ελλάδας και Τουρκίας με στόχο να συμβάλλουν στην περαιτέρω αποκλιμάκωση και να αποφευχθεί ένα τυχόν θερμό επεισόδιο. Ωστόσο, συμπλήρωσε οτι τα ΜΟΕ καθίστανται ατελέσφορα όταν υπάρχουν προκλητικές συμπεριφορές, όπως οι υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο
Για το ζήτημα δηλώσεων τούρκων υπουργών που κάνουν λόγο πολλές φορές ότι δεν μπορούν ανώτατοι έλληνες αξιωματούχοι όπως η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός να επισκέπτονται νησιά της χώρας, ο υπουργός τόνισε πως «δεν μπορεί κανένας τούρκος αξιωματούχος να λέει σε έλληνα αξιωματούχο όπως η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και άλλοι αξιωματούχου το που θα ταξιδέψει στην Ελλάδα».
Όσον αφορά το θέμα της αποστρατικοποίησης ελληνικών νησιών που ζητάει η Τουρκία ο κ. Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε πώς «ζήτημα αποστρατικοποίηση των νησιών δεν υφίσταται. Ό,τι απειλείται δεν αποστρατικοποιείται. Βάση του κυριαρχικού μας δικαιώματος, θα προστατεύουμε οποιοδήποτε μέρος της επικράτειας του ελληνικού κράτους θεωρούμε ότι απειλείται».
Κλείνοντας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα αναβάθμισης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, τονίζοντας πως είναι αναγκαία προκειμένου να βελτιωθεί περαιτέρω η αποτρεπτικής ισχύς τους. «Το ζήτημα της αμυντικής θωράκισης της Ελλάδος δεν αποτελεί μόνο προαπαιτούμενο για την ασφάλεια της χώρας, αλλά και παράγοντα που θα της επιτρέψει να επιβεβαιώσει το ρόλο της ως πυλώνας ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», δήλωσε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr