Στη συνεδρίαση παρέστη ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.
Στα εισαγωγικά του σχόλια, ο Προεδρεύων της συνεδρίασης, Α΄ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Δημήτρης Καιρίδης, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες συνέβαλαν σημαντικά στη συνέχιση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ θα διαδραματίσουν κομβικό ρόλο για την επιτυχή μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία και κοινωνία μετά την κρίση. Ανέφερε ότι η Ελλάδα αντέδρασε δυναμικά το τελευταίο ενάμιση έτος και επιτάχυνε σημαντικά τις ψηφιακές της δυνατότητες, ενώ παρατήρησε ενδεικτικά ότι το 2020 πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 94 εκ. ψηφιακές συναλλαγές με το Δημόσιο, όταν το 2019 οι συναλλαγές αυτές προσέγγιζαν τα 35 εκ. και το 2018 δεν ξεπερνούσαν τα 9 εκ. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή ψηφιακή στρατηγική και στους άξονες δράσεις έως το 2030 και υπογράμμισε ότι οι νομοθετικές προτάσεις για την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών και τις δίκαιες αγορές στον ψηφιακό τομέα αποτελούν σημαντική πρωτοβουλία για τη διασφάλιση δίκαιων όρων ανταγωνισμού. Η δέσμη αυτή κανόνων, σημείωσε ο κ. Καιρίδης, συμπληρώνει το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για τη Δημοκρατία που έχει ως στόχο να οικοδομήσει ανθεκτικότερες δημοκρατίες.
Ο κ. Γεωργιάδης παίρνοντας τον λόγο ανέφερε ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων συμμετέχει στον διάλογο σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με τις νομοθετικές πράξεις για τις ψηφιακές αγορές και υπηρεσίες και κάλεσε τα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους, ενώ ευχαρίστησε την κ. Βεστάγκερ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ταχεία έγκριση των προγραμμάτων στήριξης της Ελλάδας κατά την πανδημία.
Η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την τοποθέτησή της συνεχάρη την Ελλάδα για την κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και την ενσωμάτωση των πράσινων και ψηφιακών στόχων, οι οποίοι αποτελούν τους στρατηγικούς πυλώνες για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρώπη. Αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις ψηφιακές αγορές (Digital Markets Act) και τις ψηφιακές υπηρεσίες (Digital Services Act), επισημαίνοντας ότι στόχος είναι, μεταξύ άλλων, να διασφαλισθεί ότι οι αγορές θα είναι προσβάσιμες, ενώ υπογράμμισε ότι θα παρέχεται η δυνατότητα αφαίρεσης παράνομου περιεχομένου από το διαδίκτυο. Η κ. Βεστάγκερ αναφέρθηκε, επίσης, στις ευρωπαϊκές προτάσεις για την τεχνητή νοημοσύνη και τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων, ενώ επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης των δεξιοτήτων των πολιτών και κατάρτισης των εργαζομένων, προκειμένου να μειωθεί το ψηφιακό χάσμα. Τέλος, η κ. Βεστάγκερ αναφέρθηκε στις συζητήσεις που διεξάγονται στο πλαίσιο του Ο.Ο.Σ.Α. για τη φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr