Στην κοινή συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών ο κ. Μάας χαιρέτησε την έναρξη του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς και την πραγματοποίηση της Πενταμερούς για το Κυπριακό στη Γενεύη. Πρόκειται για τον σωστό δρόμο, τόνισε, παρ’ ότι «καθυστερούν τα αποτελέσματα». Ο διάλογος είναι η προϋπόθεση για μακροπρόθεσμες και βιώσιμες λύσεις, επεσήμανε: «Θέλουμε να ενθαρρύνουμε την Τουρκία και βέβαια τους εταίρους μας στην ΕΕ, την Ελλάδα και την Κύπρο, να αναζητήσουν λύσεις. Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούν να επιτευχθούν, από τη στιγμή που όλες οι πλευρές επιτρέψουν να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη.»
Στην ατζέντα των συνομιλιών ήταν και το θέμα της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Ο κ. Μάας τόνισε σε αυτό το πλαίσιο ότι θα πρέπει να υλοποιούνται οι αποφάσεις των Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Σημείο αναφοράς αυτής της επισήμανσης είναι η άρνηση της Άγκυρας να εφαρμόσει αποφάσεις του Δικαστηρίου που αφορούν την αποφυλάκιση τούρκων πολιτών. Σύμφωνα με την DW, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν απάντησε επ’ αυτού, αλλά αξιοποίησε την ευκαιρία για να κατηγορήσει την Ελλάδα ότι δεν εφαρμόζει αποφάσεις του Δικαστηρίου που είναι υπέρ των μουσουλμάνων στη Δυτική Θράκη.
«Οι διαμάχες άφησαν σημάδια»
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, ο κ. Τσαβούσογλου ευχαρίστησε τη Γερμανία για την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει να καλυτερέψουν αυτές οι σχέσεις. Παράλληλα τόνισε ότι δεν θα πρέπει η ΕΕ να αναβάλλει συνεχώς το θέμα της επέκτασης της Τελωνειακής Ένωσης και της ελεύθερης εισόδου τούρκων πολιτών στην ΕΕ. Από την πλευρά του ο Χάικο Μάας δήλωσε ότι οι προσδοκίες στην Τουρκία είναι γνωστές, όμως «οι διαμάχες του περασμένου χρόνου άφησαν τα σημάδια τους στην ΕΕ». Το ζητούμενο αυτό το διάστημα είναι να γίνουν εποικοδομητικές συζητήσεις, για παράδειγμα ο διάλογος Ελλάδας-Τουρκίας, τόνισε ο γερμανός Υπουργός Εξωτερικών. Όπως πρόσθεσε «αν εδώ προκύψουν αποτελέσματα, θα μπορέσουν να προκύψουν και αλλού.»
Ερωτηθείς κατά πόσο η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να επιτρέψει την αύξηση των εξαγωγών όπλων στην Τουρκία, οι οποίες εδώ και καιρό έχουν αισθητά μειωθεί, ο κ. Μάας δήλωσε ότι η Γερμανία «γενικώς ακολουθεί μια περιοριστική πολιτική» σε αυτό τον τομέα, η οποία «δεν πρόκειται να αλλάξει».
Κριτική της αντιπολίτευσης
Έντονη κριτική στις επαφές του Βερολίνου με την τουρκική κυβέρνηση είχε ασκήσει το πρωί η συμπρόεδρος του κόμματος «Η Αριστερά» Σουζάνε Χένιχ-Βέλσο. Ενώ χαρακτήρισε τις συνομιλίες που διεξάγονται «θλιβερές», επεσήμανε ότι η δημοκρατική αντιπολίτευση στην Τουρκία είναι απογοητευμένη από την κυβέρνηση Μέρκελ. «Εδώ και χρόνια η γερμανική κυβέρνηση δίνει εν τοις πράγμασι λευκή επιταγή στο καθεστώς Ερντογάν για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους Κούρδους στη βόρεια Συρία, η κ. Χένιχ-Βέλσο ζήτησε από τη γερμανική κυβέρνηση να πάρει μια ξεκάθαρη θέση απέναντι στην Άγκυρα, προκειμένου να αποτρέψει μια νέα στρατιωτική επέμβαση.
Και η αντιπρόεδρος της γερμανικής βουλής και πολιτικός των Πρασίνων, Κλάουντια Ροτ, είχε ζητήσει από τον Χάικο Μάας να αναφερθεί στις συνομιλίες του με τον τούρκο ομόλογο του στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Όπως ενδεικτικά δήλωσε ο γερμανός Υπουργός Εξωτερικών δεν θα πρέπει να περιοριστεί σε «ευφημισμούς» και «κουβεντούλες πρωτοκόλλου». Η κ. Ροτ κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση «να πιέσει με αποτελεσματικά μέσα για την επιστροφή της Τουρκίας στη δημοκρατία, στο κράτος δικαίου και στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr