Ο Ακάρ αναφέρθηκε στο τουρκολιβυκό μνημόνιο και τις αξιώσεις της Άγκυρας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, ενώ στη συνέχεια τοποθετήθηκε για τις πρόσφατες εξελίξεις μετά την άτυπη Πενταμερή του ΟΗΕ για το Κυπριακό.
Αρχικά, ο Τούρκος υπουργός δήλωσε ότι «υπό την ηγεσία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία συνεχίζει να βρίσκεται δίπλα στις φιλικές και αδελφικές χώρες στο δίκαιο σκοπό τους, υπερασπιζόμενη τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους».
Στη συνέχεια είπε ότι «η Τουρκία και η Λιβύη έχουν κοινή ιστορία και αξίες και η παρουσία του τουρκικού στρατού στη Λιβύη δικαιολογείται από την προστασία των δικαιωμάτων των αδελφών τους».
«Από την πλευρά της Ελλάδας συνεχώς υπάρχουν προκλήσεις»
Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε το ρόλο της χώρας του στα ζωτικής σημασίας συμφέροντα τους στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, λέγοντας πως: «Συνεχίζουμε τις δραστηριότητές μας στην Ανατολική Μεσόγειο βάσει του τουρκολιβυκού μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες. Οι προσπάθειες της Ελλάδας να παρακάμψει αυτή τη συμφωνία είναι μάταιες. Είμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων με το διεθνές δίκαιο, την καλή γειτονία, τον διάλογο και τις ειρηνικές μεθόδους».
Δεν σταμάτησε όμως εκεί ο Ακάρ, καθώς κατηγόρησε τη χώρα μας πως «προκαλεί» στο Αιγαίο Πέλαγος και στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας πως η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει την παραβίαση των «δικαιωμάτων» της στην περιοχή.
«Δυστυχώς από την πλευρά της Ελλάδας συνεχώς υπάρχουν προκλήσεις, κλιμάκωση των κρίσεων, ασέβεια προς το διεθνές δίκαιο και ρητορική απειλών. Εμείς από την άλλη πλευρά δηλώνουμε πως δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματά μας, υπό κανένα τρόπο, όσες προβοκάτσιες κι αν θέλετε να κάνετε και όσες NAVTEX και αν δημοσιεύσετε», δήλωσε.
Κι όλα αυτά μία μέρα μετά την… γείωση της Τουρκίας από τη Λιβύη, με την αφρικανική χώρα να στέλνει σαφές μήνυμα ότι θέλει να τερματιστεί η παρουσία ξένων -προφανώς και τουρκικών- δυνάμεων και μισθοφόρων στη Λιβύη.
Κυπριακό και Δύση
Έπειτα, ο Ακάρ αναφέρθηκε και στις εξελίξεις του Κυπριακού, τονίζοντας ότι «δεν μπορούν να επιτευχθούν αποτελέσματα από την επαναδιαπραγμάτευση των προτάσεων λύσης που έχουν δοκιμαστεί και έχουν αποδειχθεί ανεπιτυχείς στην Κύπρο, γι’ αυτό και η λύση των δύο κρατών είναι πλέον η μοναδική βιώσιμη λύση. Έτσι, ζητούμενο είναι η ειρήνη, ο διάλογος και οι σχέσεις καλής γειτονίας. Ωστόσο, υπάρχει μια γλώσσα διαρκούς πρόκλησης, κρίσης, έλλειψης σεβασμού και απειλών από την ελληνική πλευρά».
Ακόμα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας φρόντισε να αφήσει αιχμές εναντίον της Δύσης επισημαίνοντας πως «περιμένω από τρίτα μέρη να είναι αντικειμενικά σε θέματα που σχετίζονται με τους γείτονές μας. Περιμένω από αυτούς να προσεγγίσουν τα ζητήματα με λογικό τρόπο. Τους λέω ότι τα προβλήματα μεταξύ της Τουρκίας και η Ελλάδα δεν μετατρέπονται σε προβλήματα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr